Τρίτη, Απριλίου 14, 2009

Άρθρο απο capital.gr: Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές με το “βλέμμα“ στα αποτελέσματα

Ήπια είναι η κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών μετά την τετραήμερη διακοπή των συναλλαγών λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα που αρχίζουν να ανακοινώνονται για το α’ τρίμηνο χρήσης του 2009.

Χθες η Goldman Sachs ανακοίνωσε εντυπωσιακά κέρδη -αυξημένα κατά 13%- και μάλιστα μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματίσει. Τα καθαρά κέρδη των 1,81 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,39 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπέρασαν κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την κερδοφορία του ομίλου στα 1,64 δολάρια ανά μετοχή.

Από το ευρωπαϊκό «μέτωπο» ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα της Philips Electronics, της οποίας οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 5,1 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 17%. Στο α’ τρίμηνο οι ζημιές της διαμορφώθηκαν σε 59 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε την επιδείνωση των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται, κυρίως στις πωλήσεις λιανικής, στον κλάδο των κατασκευών, στις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς επίσης και στον κλάδο της υγείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης δεν αναμένεται ουσιαστική διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων το β΄ τρίμηνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,70% στις 189,38 μονάδες, μετά από άνοδο 1% την προηγούμενη εβδομάδα. Ο EuroStoxx 50, που αντανακλά την πορεία των 16 χρηματιστηριακών αγορών της Ευρωζώνης, σημειώνει άνοδο 0,83%

Σε επίπεδο τοπικών αγορών, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,67%, ο γαλλικός CAC-40 εμφανίζει κέρδη 0,47%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,51%. O RTS της Μόσχας σημειώνει άνοδο 0,73% και ο IMKB 100 της Κωνσταντινούπολης 0,25%

Αισιοδοξία στην Ασία μετά τη Goldman Sachs

Σε θετικό έδαφος κινούνται στην πλειονότητα τους τα ασιατικά χρηματιστήρια με μοχλό ανόδου τις τράπεζες και τις μεταλλευτικές εταιρείες, μετά τα κέρδη-έκπληξη της Goldman Sachs που ώθησαν τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την άνοδο των τιμών των μετάλλων.

Στα ταμπλό η μετοχή της Commonwealth Bank of Australia κέρδισε 3,8% εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της κερδοφορίας στον κλάδο, ενώ η μετοχή της HSBC Holdings σημείωσε άνοδο 4,1% στις συναλλαγές του Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ των μεταλλευτικών, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Jiangxi Copper, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού της Κίνας, σημειώνοντας άνοδο 9,2%.

Η Goldman Sachs εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο, καθαρά κέρδη 1,81 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,39 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την κερδοφορία του ομίλου στα 1,64 δολάρια ανά μετοχή.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο όμιλος είχε εμφανίσει κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,23 δολαρίων ανά μετοχή. Ο όμιλος ανέφερε πως τα καλύτερα των εκτιμήσεων καθαρά κέρδη αποδίδονται εν μέρει στα ιδιαίτερα ισχυρά έσοδα από συναλλαγές.

“Ξεκάθαρα, παρατηρείται ένα κλίμα αισιοδοξίας. Η αγορά τείνει να πιστεύει πως για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, τα χειρότερα έχουν παρέλθει”, σχολίασε ο Michael Heffernan, επικεφαλής συμβούλων της Austock Brokers σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύεται 1% στις 89,25 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχωρεί σε ποσοστό 0,59% στις 8.871 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ολοκλήρωσε στο -0,33%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται 2,91%, ενώ κέρδη 0,84% σημειώνει ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα. Οι Shanghai Composite και ο Shenzhen Composite σημειώνουν κέρδη 0,24% και 1,48% αντίστοιχα.

Ανοδικά κατά 0,6% κινείται στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα ενισχύεται κατά 0,33%. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε με άνοδο 2,45%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε κατά 1,12%. Στην Ινδία ο Sensex 30 καταγράφει κέρδη 1,51%. Στη Σιγκαπούρη τέλος, ο δείκτης Straits Times ολοκλήρωσε στο -0,78% στον απόηχο της ανακοίνωσης των αδύναμων στοιχείων για το ΑΕΠ, το οποίο συρρικνώθηκε 19,7% σε ετήσια, εποχικά προσαρμοσμένη βάση, με τους οικονομολόγους να αναμένουν πως θα συρρικνωθεί 7,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.