Τετάρτη, Απριλίου 08, 2009

Φρένο στον ελληνικό τουρισμο






«Τροχοπέδη» στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση του τουρισμού, θα σταθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, έπειτα από χρόνια ανάπτυξης με ποσοστό περίπου 4% ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο τουρισμός αλλά και τα συναφή επαγγέλματα αποτελούν την κύρια πηγή «τροφοδότησης» της ελληνικής οικονομίας καθώς 17,2% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, δηλαδή 44 δισ. ευρώ το χρόνο.

Οι ξενοδόχοι

Οι ξενοδόχοι-επιχειρηματίες της χώρας, ενδεχομένως να καθυστερήσουν να «ανοίξουν» τις πόρτες τους στους τουρίστες φέτος, κάνοντας μεγαλύτερη οικονομία στις δαπάνες τους αλλά και στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Σε πολλές τουριστικές περιοχές, οι επιχειρηματίες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές τους που φθάνουν έως και 30%, βασιζόμενοι κυρίως στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» (last minute bookings).

Η ΠΟΕΤ

Οπως τονίζουν στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι προκρατήσεις, κυρίως από Βρετανία, Γερμανία και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι μειωμένες κατά 15-20% σε σύγκριση με το 2008. Πάντως, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, εάν η ύφεση «χτυπήσει» τους Ευρωπαίους και μείνουν μακριά από την Ελλάδα, τότε η χώρα μας θα αντιμετωπίσει άμεση απειλή, τόσο στα έσοδά της από τον τουρισμό όσο και στον τομέα της εποχικής εργασίας. Η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό της καθώς 1 στις 5 θέσεις εργασίας είναι στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο ΣΕΤΕ

Σύμφωνα με στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το ζητούμενο για τους επιχειρηματίες, κατά τη φετινή χρονιά, δεν είναι η αύξηση του κέρδους αλλά η ελαχιστοποίηση των ζημιών τους. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δρ. Νίκος Αγγελόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στον τουρισμό και τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις «υποφέρουν» περισσότερο απ΄ όλους καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν «γυρίσει» την πλάτη τους στους επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.

ΤΖ.Ι.Α.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.