Πέμπτη, Απριλίου 23, 2009

Βαθύτερη ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ





Στις νέες προβλέψεις του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3%, έναντι 0,5% που προέβλεπε στην έκθεση του Ιανουαρίου.
Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τονίζοντας ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη και η ανάκαμψη θα έρθει πιο αργά απ’ ό,τι αρχικά υπολόγιζε.

Στις νέες προβλέψεις του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3%, έναντι 0,5% που προέβλεπε στην έκθεση του Ιανουαρίου.

Για την επόμενη χρονιά, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,9%, έναντι 3% που προέβλεπε προηγουμένως.

«Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την πορεία της ύφεσης και της ανάκαμψης θα είναι ο βαθμός προόδους στην προσπάθεια εξυγίανσης του χρηματοοικονομικού τομέα», επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του “World Economic Outlook”.

Η ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη και θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ακόμα και όταν περάσει η κρίση, θα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, με τα ποσοστά ανάπτυξης να είναι κάτω από τα αντίστοιχα των πρόσφατων ετών», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2009 κατά 3,8%.

Πιο αναλυτικά, για την οικονομία των ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει στασιμότητα το 2010, έπειτα από ισχυρή συρρίκνωση της τάξης του 2,8% φέτος. Για την Ευρωζώνη προβλέπει μια πτώση του ΑΕΠ κατά 4,2% φέτος και νέα ύφεση το ερχόμενο έτος. Καλεί, μάλιστα, τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερο συντονισμό απέναντι στην οικονομική κρίση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Η ύφεση θα είναι «ιδιαίτερα σοβαρή» στην Ιρλανδία και εκτός ζώνης ευρώ «αρκετά σοβαρή» στη Βρετανία, σχολιάζει το ΔΝΤ, ενώ προβλέπει μεγάλη αύξηση της ανεργίας στις 16 χώρες της Ευρωζώνης, στο 10,1% το 2009 και 11,5% το 2010.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του οργανισμού έρχονται μια μέρα μετά την εκτίμησή του ότι το κόστος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης θα υπερβεί τα 4 τρισ. δολάρια [Βλέπε άρθρο] .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.