Δευτέρα, Απριλίου 13, 2009

Οικονομία: Το τέλος της συρρίκνωσης δεν σημαίνει αρχή ανάκαμψης





Οι οικονομολόγοι στην τελευταία δημοσκόπηση της «Wall Street Journal» προβλέπουν ότι η οικονομική ύφεση θα φθάσει στο τέλος της τον Σεπτέμβριο, παρ' όλο που οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ουσιαστικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 η οικονομία θα ανακάμψει τόσο, ώστε να επιτευχθεί μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις ΗΠΑ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο και κατά 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά -με υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,4%- δεν αναμένεται ενωρίτερα από το τρίτο τρίμηνο.

«Το τέλος της οικονομικής συρρίκνωσης δεν σημαίνει και αρχή της ανάκαμψης», τονίζει ο Ντέιβιντ Ρέσλερ της Nomura Securities. Πράγματι, οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την αγορά εργασίας παραμένουν δυσοίωνες. Μόλις το 12% των ερωτηθέντων εκτιμούν μείωση της ανεργίας κάποια στιγμή εντός του 2009.

Περισσότεροι από το ένα-τρίτο των οικονομολόγων εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας θα κορυφωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, ενώ περίπου το 50% θεωρούν ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν κατά μέσο όρο αύξηση της ανεργίας στο 9,5%, έναντι ποσοστού 8,5% του Μαρτίου. Παρ' όλα αυτά, κάνουν λόγο για επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των ανέργων, προβλέποντας την απώλεια 2,6 εκατ. θέσεων εργασίας μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, έναντι 4,8 εκατ. χαμένων θέσεων εργασίας της προηγούμενης περιόδου.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση, οι οικονομολόγοι διακρίνουν φέτος περισσότερες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Κατά μέσο όρο, οι 53 αναλυτές στη δημοσκόπηση της «WSJ» εκτιμούν ότι η ύφεση θα έλθει στο τέλος της τον Σεπτέμβριο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για τον Οκτώβριο.

Και είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ύφεσης που οι οικονομολόγοι δεν μεταθέτουν χρονικά την ημερομηνία ανάκαμψης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.