Τετάρτη, Απριλίου 22, 2009

Ύφεση στην Ελλάδα βλέπει η Ε.Ε. με ανάπτυξη στο -0,5% το 2009

Με μια έκθεση-καταπέλτη για την χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα και εκτιμά ότι η ύφεση θα «χτυπήσει» την οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας επιμένει να αισιοδοξεί ότι η οικονομία θα τρέξει με θετικό ρυθμό 1%.

Στις εαρινές προβλέψεις, που θα δημοσιοποιήσει στις αρχές του επόμενου μήνα, η κομισιόν θα προβλέπει για το 2009 αρνητική ανάπτυξη στην Ελλάδα με ρυθμό -0,5% έναντι της αρχικής εκτίμησης για θετική, αλλά οριακή ανάπτυξη στο 0,2%.

Ακόμα πιο εφιαλτικό είναι το σενάριο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που θα προβλέπει για το 2009 αρνητική ανάπτυξη με ρυθμό -1%.

Οι νέες προβλέψεις «ακολουθούν» τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για περίοδο ύφεσης στην ελληνική οικονομία και δίνουν νέα επιχειρήματα στις Βρυξέλλες για να ζητούν από την χώρα μας ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Η Eurostat φαίνεται να απορρίπτει και τις εκτιμήσεις της Ελλάδας για το έλλειμμα. Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία θεωρεί ότι το 2008 το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 4,8% που προβλέπει η κυβέρνηση. Εάν αυτό επαληθευτεί θα χρειαστούν νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει λάβει μόνο έκτατα μέτρα και ζητά νέες παρεμβάσεις πιο μόνιμου χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να οριστικοποιήσει σχέδιο 10 μέτρων που προβλέπει:

- Νομιμοποίηση ημι-υπαίθριων χώρων και καταπατημένων εκτάσεων με στόχο έσοδα 4,8 δισ. ευρώ

- Πάγωμα μισθών και το 2010 με όφελος 1,6 δισ. ευρώ

- Αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και τα καύσιμα για έσοδα 1 δισ. ευρώ

- Επέκταση του μέτρου των απαλλαγών με αποδείξεις με στόχο 600 εκατ. ευρώ

- Παράταση της ρύθμισης για την περαίωση και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

- Επιβολή νέων ανώτατων συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος

Και ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει το πρόγραμμα λιτότητας, τα έσοδα από το ΦΠΑ «βουλιάζουν» και το Δημόσιο καταγράφει σημαντικές απώλειες σε σχέση με πέρυσι.

Στις 8 Ιουνίου, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές ο υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να παρουσιάσει νέα μέτρα που θα πείσουν το Eurogroup ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ έως το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.