Τετάρτη, Απριλίου 01, 2009

Αισιοδοξία στη Wall Street με στήριξη από τα μάκρο

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009 - 16:46
Διευρύνουν τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες στη Wall Street βρίσκοντας στήριξη στα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις πωλήσεις κατοικιών.

Οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα κινήθηκαν ανοδικά το Φεβρουάριο, έχοντας υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης πωλήσεων που καταρτίζει η National Association of Realtors ενισχύθηκε 2,1%στις 82,1 μονάδες από 80,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα βελτιωθούν ελαφρά.

Ενθαρρυντικά ήταν εξάλλου και τα μάκρο από τον τομέα της μεταποίησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προμηθειών, ο μεταποιητικός δείκτης ISM ανέκαμψε στις 36,3 μονάδες το Μάρτιο από 35,8 μονάδες τον προηγούμενο, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα των 50 μονάδων, γεγονός που καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών ανήλθε στις 41,2 μονάδες από 33,1 μονάδες, ξεπερνώντας τις 40 μονάδες για πρώτη φορά σε διάστημα 7 μηνών.

Οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% στις αρχικές συναλλαγές της Τετάρτης καθώς τα βλέμματα στρέφονται στη σύνοδο των ηγετών της G20 στο Λονδίνο, ενώ την ίδια στιγμή το φως της δημοσιότητας βλέπουν δημοσιεύματα που φέρνουν πιο κοντά στην πτώχευση την General Motors. Στις αρχικές συναλλαγές το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν εξάλλου και τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 144,48 μονάδες (+1,90%) και βρίσκεται στις 7.753,40 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 18,78 μονάδων (+1,23%) φτάνοντας τις 1.547,37 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 12,03 μονάδων (+1,51%) και βρίσκεται στις 809,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η American Express καθώς διαπραγματεύεται στα 14,17 δολ. με άνοδο 0,72 δολ. ή σε ποσοστό 5,35%. Ακολουθούν η Citigroup με κέρδη 4,35% στα 2,64 δολ. και η Microsoft στα 19,11 δολ. με άνοδο 4,03%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Motors (-7,11%), η Boeing (-0,93%) και η Home Depot (-0,04%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η σύνοδος της G20 στο Λονδίνο αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο επόμενο διάστημα, καθώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση -παρά τις όποιες διαφορές τους- για την εξομάλυνση της παγκόσμιας κρίσης. Οι πρώτες δηλώσεις από το Λονδίνο επιβεβαιώνουν ότι βασικό θέμα της συνόδου θα αποτελέσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ότι η συντονισμένη δράση τω κρατών με στόχο την ενδυνάμωση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -μεταξύ των οποίων και των hedge funds- θα είναι το επίκεντρο της συνόδου.

Τόσο ο Μπράουν, όσο και ο Ομπάμα τόνισαν πως οι ηγέτες του G20 είναι φυσικό να μην μπορούν να συμφωνήσουν και στον τελευταίο “κοινό παρανομαστή” που θα συζητηθεί στη σύνοδο, ωστόσο ανέφεραν -και κυρίως ο πρόεδρος των ΗΠΑ- πως τα ΜΜΕ έχουν δώσει υπερβολικές διαστάσεις στις τυχόν διαφορές που παρατηρούνται στους κόλπους της ομάδας.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχει "εξαιρετική σύγκλιση" μεταξύ των ηγετών, παρά τη "μεγάλη επιθυμία των media να δουν συγκρούσεις και δράματα" στην G20.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη GM

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας φέρουν τον Αμερικανό πρόεδρο να θεωρεί μία γρήγορη και ελεγχόμενη πτώχευση ως τον καλύτερο τρόπο αναδιάρθρωσης της General Motors.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται έτοιμος να αφήσει και την Chrysler LLC να πτωχεύσει και να πουληθεί τμήμα-τμήμα, αν και εφόσον η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη στρατηγική συμμαχία της με την Fiat.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στην GM διορία 60 ημερών για να μειώσει περαιτέρω το κόστος και το δανεισμό της, σε μεγαλύτερη δε έκταση από ό,τι είχε προτείνει η διοίκηση της εταιρείας στο σχέδιο βιωσιμότητας.

"Γκρίζες" προβλέψεις για την αγορά εργασίας

Στα μάκρο της ημέρας, παραμένει σε πτωτική τροχιά η αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς ο ιδιωτικός τομέας απώλεσε επιπλέον 742.000 θέσεις εργασίας το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ιδιωτική εταιρεία ADP.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μείωση των θέσεων απασχόλησης κατά 656.000 στο εξεταζόμενο διάστημα.

Το Φεβρουάριο η ADP είχε ανακοινώσει την απώλεια 651.000 θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Μαρτίου, μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 500 υπαλλήλους, μείωσαν τις θέσεις απασχόλησης κατά 128.000 ενώ μεσαίες επιχειρήσεις έχασαν 330.000 θέσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα "έκοψαν" 284.000 θέσεις.

Συνολικά 415.000 θέσεις απασχόλησης απώλεσε ο τομέας υπηρεσιών, ενώ 206.000 θέσεις ο τομέας μεταποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.