Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

ΕΚΤ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα επιτόκια



Δύο εβδομάδες πριν τη νέα συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελαν ο κύκλος των μειώσεων να σταματήσει εκεί, με την ΕΚΤ ωστόσο να εξετάζει μία σειρά εναλλακτικών μέτρων για την ταχύτερη έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.

Μία από τις υπό συζήτηση εναλλακτικές σύμφωνα με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη, Νουτ Βέλινκ είναι και ο προσδιορισμός ενός συγκεκριμένου κατώτατου επιπέδου για τα επιτόκια.

«Όταν έχεις φτάσεις ήδη σε ένα πολύ χαμηλό σημείο, τότε μπορείς να επηρεάσεις τις αντιδράσεις των φορέων της οικονομίας λέγοντας ότι θα διατηρήσεις σε αυτό το επίπεδο τα επιτόκια για ένα συγκεκριμένο διάστημα» σημείωσε ο κ. Βέλινκ σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον.

Ο Βέλγος ομόλογός του, Γκι Καντέν από την πλευρά του σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος σημείωσε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα προβεί σε μία «μετριοπαθή» μείωση του επιτοκίου, αλλά και θα εφαρμόσει μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.