Σάββατο, Απριλίου 11, 2009

Πρώτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα, καλυμμένο το

80% των δανειακών αναγκών του 2009



Ανοδικά αναθεωρεί η Merrill Lynch τις προβλέψεις της για το ύψος της προσφοράς κρατικών ομολόγων το 2009, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Απριλίου 2009.

Συνολικά το ύψος τους αναμένεται να φτάσει στο τρέχον έτος τα 765 δισ. ευρώ, θα διαμορφωθεί δηλαδή σε επίπεδα περίπου 141 δισ. ευρώ υψηλότερα έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που έκανε λόγο για 718 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2009 φτάνει τα 473,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο καθαρός δημόσιος δανεισμός μέσω ομολόγων θα εμφανιστεί φέτος αυξημένος κατά τουλάχιστον 73%, ήτοι κατά 122 δισ. στα 290 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με το 2008 εντοπίζονται στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Μάλιστα, από τα επιπλέον 122 δισ. ευρώ που προβλέπει η Merrill Lynch ότι θα χρειαστούν το 2009 τα κράτη της Ευρωζώνης και η Μ. Βρετανία, το 60% θα προέλθει από τις αυξημένες ανάγκες δανεισμού της Ισπανίας (κατά 34,3 δισ. ευρώ), της Γερμανίας (κατά 18,4 δισ. ευρώ και της Γαλλίας (κατά 18,2 δισ. ευρώ).

Η μοναδική χώρα που συμβάλει με αρνητικό ποσό στο συνολικό μέγεθος είναι η Ελλάδα, της οποίας ο καθαρός δανεισμός για το 2009 αναμένεται μειωμένος κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2008.

Ωστόσο, ένας παράγοντας που σύμφωνα με την έκθεση θα επηρεάσει την περαιτέρω πορεία της προσφοράς ομολόγων είναι και το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου. Εκτιμάται ότι συνολικά θα χρειαστούν επιπλέον 120 δισ. ευρώ και ότι μέρος του κόστους θα καλυφθεί και μέσω έκδοσης ομολόγων.

Στην περίπτωση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη «το χειρότερο δυνατό σενάριο», η Merrill Lynch εκτιμά ότι το μεγαλύτερο επιπλέον κόστος θα επωμιστούν η Ισπανία (40,7 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα (20,2 δισ. ευρώ), με τις πιθανότητες επαλήθευσης του σεναρίου όμως να είναι υπερδιπλάσιες για την Ελλάδα, ήτοι 15,6% (οι υψηλότερες μεταξύ των 11 χωρώ που εξετάζει η έκθεση), έναντι 7,4% για την Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η Merrill Lynch σημειώνει ότι δεν είναι κάτι που αναμένεται σύντομα. Υποθέτοντας ωστόσο ότι τέτοιες αγορές θα πραγματοποιηθούν τελικά με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας στα κεφάλαια της ΕΚΤ, που με τη σειρά της καθορίζεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και του ΑΕΠ, τότε ως ποσοστό επί του δημόσιου χρέους οι πιο ευνοημένες χώρες από μια τέτοια κίνηση θα ήταν η Φιλανδία, η Ισπανία και η Γερμανία. Αντίθετα για το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα απέφερε τα μικρότερα οφέλη.

Πάντως, σημειώνεται στην έκθεση, παρά τους φόβους για το μέγεθος της προσφοράς, μέχρι σήμερα μόνο η Γερμανία και η Μ. Βρετανία έχουν αντιμετωπίσει «αποτυχημένες» εκδόσεις ομολόγων.

Η Ελλάδα, αναφέρει η Merrill Lynch, είναι με διαφορά η χώρα που έχει καλύψει ήδη από το α’ τρίμηνο του έτους το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών της αναγκών για το 2009, σε ποσοστό 80%.

Ποσοστό που αντιπαραβάλει με το 25% της Γερμανίας και το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο και από το μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και που ανέρχεται σε 34%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.