Πέμπτη, Απριλίου 09, 2009

Άρθρο απο capital.gr: Συνεχίζεται η αισιοδοξία στην Wall μετά την έκπληξη της Wells Fargo

Mε ακρογωνιαίο λίθο της σημερινής ανόδου στην Wall Street την ανακοίνωση-έκπληξη του ιστορικού αμερικανικού τραπεζικού ομίλου Wells Fargo πως αναμένει κέρδη-ρεκόρ στο α΄ τρίμηνο, ο Dow κατάφερε να ανακτήσει τις 8.000 μονάδες.

Η είδηση για την Wells Fargo έδωσε τροφή στις ελπίδες των επενδυτών πως το χειρότερο ίσως να έχει παρέλθει για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο. Η τράπεζα ανέφερε πως τα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. δολ. ή 55 cents ανά μετοχή περίπου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα από την εξαγορά της Wachovia Corp. ξεπέρασαν τις προβλέψεις της. Οι μετοχές της Wells Fargo ενισχύονται 23,44%.

Τα καλά νέα όμως για τον τραπεζικό κλάδο συνεχίστηκαν, καθώς δημοσίευμα των "New York Times" αναφέρει πως η τραπεζική βιομηχανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος και νέων παρεμβάσεων για την διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων, επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στους εξονυχιστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι 19 τράπεζες που βρίσκονται υπό εξέταση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται ότι θα καταφέρουν να περάσουν τις "εξετάσεις", αν και τα αποτελέσματα μεταξύ των τραπεζών διαφέρουν σημαντικά.

Θετική επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών είχαν και τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, καθώς υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά μέγεθος μεγαλύτερο των εκτιμήσεων.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων μειώθηκαν την εβδομάδα που τελείωσε στις 4 Απριλίου κατά 20.000 στις 654.000, ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 750 στις 657.250. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν οι νέες αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 660.000.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μάκρο, σημαντική συρρίκνωση 28% κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, διαμορφούμενο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των 9 ετών, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης για πετρελαϊκά και καταναλωτικά προϊόντα από το εξωτερικό. Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε στα 25,97 δισ. δολάρια, από 36,20 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Την πρώτη αύξηση των τελευταίων οκτώ μηνών σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ το Μάρτιο, στον απόηχο της σημαντικής ανόδου της τιμής του πετρελαίου που μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα άνω του ενός έτους. Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε 0,5% το Μάρτιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ήτοι περίπου στο μισό σε σχέση με την αύξηση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 185,74 μονάδες (+2,37%) και βρίσκεται στις 8.022,85 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 50,15 μονάδων (+3,15%) φτάνοντας τις 1.640,81 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 22,54 μονάδων (+2,73%) και βρίσκεται στις 847,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Caterpillar καθώς διαπραγματεύεται στα $32,4501 με άνοδο 2,8801 δολαρίων ή σε ποσοστό 9,74%. Ακολουθούν η General Electric με κέρδη 9,12% στα $11,61 και η United Technologies στα $47,37 με άνοδο 6,16%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Wal-Mart Stores (-4,22%) και η Merck (-0,86%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.