Τρίτη, Απριλίου 28, 2009

Σε στάση αναμονής παραμένει η Φέντεραλ Ριζέρβ



Μία λιγότερο δεινή εικόνα για την οικονομία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αναμένεται να σκιαγραφήσει το ανακοινωθέν της διήμερης συνεδρίασης της Fed.
«Ανάσα» από τις πρόσφατες δυναμικές ενέργειές της αναμένεται να πάρει η Φέντεραλ Ριζέρβ στη διήμερη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται αύριο, ενώ θεωρείται πιθανόν να αναφερθεί και στα αμυδρά σημάδια σταθεροποίησης της αμερικανικής οικονομίας, μολονότι η παγκόσμια ύφεση δεν έχει φθάσει ακόμη σε ναδίρ και ίσως να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, όπως επισημαίνει έρευνα του Reuters.

«Ηρθε η στιγμή να ηρεμήσουμε και να περιμένουμε. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι νέο ή διαφορετικό», ανέφερε πρώην κεντρικός τραπεζίτες της Fed. Μετά την τελευταία συνεδρίαση της 17ης/18ης Μαρτίου, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σχέδια για τη διοχέτευση επιπλέον 1,15 τρισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία μέσω της αγοράς ενυπόθηκου χρέους και μακροπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών χρεογράφων, αφότου το κόστος δανεισμού περιορίστηκε σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν επίσης παραδεχθεί ότι υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης και κατά συνέπεια το ανακοινωθέν της συνεδρίασης πιθανόν να σκιαγραφήσει μία λιγότερο δεινή εικόνα για την οικονομία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οιαδήποτε συζήτηση για ανάκαμψη εγείρει αναμφισβήτητα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η Fed θα εξέλθει από τη σημερινή νομισματική πολιτική της και οι διαμορφωτές πολιτικής πιθανόν να αφιερώσουν κάποιο χρόνο σε αυτό.

Ωστόσο, θα ήταν επικίνδυνο να γίνει αναφορά σε προοπτική αύξησης των επιτοκίων, γιατί εάν τρομάξουν οι επενδυτές, το κόστος δανεισμού που διαμορφώνεται στις αγορές ιδιωτικού κεφαλαίου θα μπορούσε να αυξηθεί σε μία περίοδο που οι αξιωματούχοι προσπαθούν να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα δε, με ανάλυση που προετοιμάστηκε για λογαριασμό της Φέντεραλ Ριζέρβ στην προηγούμενη συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της, το ιδεατό επιτόκιο για την αμερικανική οικονομία υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν το -5%. Βεβαίως, μία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκιά της κάτω του μηδενός. Ομως η ανάλυση επισημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τις μη συμβατικές πολιτικές της για να προσφέρει στήριγμα αντίστοιχο με αυτό που θα προσέφερε ένα επιτόκιο στο -5%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής συστήνουν ότι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι «μετρημένες», χωρίς ωστόσο και να αποκλείουν μείωση κάτω του 1%. Οικονομολόγοι όμως που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters καλούν στην πλειοψηφία τους τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, αφού θεωρούν ότι η παγκόσμια ύφεση δεν έχει φθάσει ακόμη σε ναδίρ και οι μετοχές παραμένουν σε πτωτική αγορά, προβλέποντας ότι η χρηματοοικονομική κρίση θα διαρκέσει ακόμη ένα έτος, ίσως και περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.