Σάββατο, Μαρτίου 21, 2009

-------------------------------------------

Θετική η εβδομάδα

Έμεινε από καύσιμα στις συναλλαγές της Παρασκευής η Wall Street, ωστόσο ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με την αμερικανική αγορά να σημειώνει άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2008.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,7%, ο ευρύτερος S&P 500 ολοκλήρωσε την εβδομάδα στο +1,5% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,8% παρά τις σημερινές απώλειες.

Οι μαζικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η αμερικανική Federal Reserve στο μέσο της εβδομάδας αιφνιδιάζοντας ευχάριστα επενδυτές και αναλυτές, έδωσαν τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για πιθανή εξομάλυνση της κρίσης, ενώ είχε προηγηθεί αυτή την εβδομάδα η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι νέες πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της αμερικανικής κυβέρνησης ώθησαν την Wall Street στη δεύτερη συνεχή ανοδική εβδομάδα σε διάστημα περίπου 11 μηνών, παρά τις σημερινές μαζικές ρευστοποιήσεις.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 122,42 μονάδες (-1,65%) στις 7.278,38 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 26,21 μονάδων (-1,77%) φτάνοντας τις 1.457,27 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 15,50 μονάδων (-1,98%) στις 768,54 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 6 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η General Motors κλείνοντας στα 3,18 δολ. με άνοδο 0,31 δολ. ή σε ποσοστό 10,80%. Ακολούθησαν η Merck με κέρδη 2,61% στα 26,72 δολ. και η Alcoa Inc. στα 6,54 δολ. με άνοδο 2,19%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corporation (-10,68%), η JP Morgan Chase (-7,21%) και η American Express (-6,20%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,09 δολ. ή σε ποσοστό 2,92% και έκλεισε στα 2,99 δολ. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,31 δολ. ή σε ποσοστό 4,12% και έκλεισε στα 7,21 δολ.

Έκκληση Bernanke

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke κάλεσε σήμερα τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ να συνεχίσουν να λειτουργούν με σύνεση και προσοχή, αλλά να μην επιτρέψουν στον φόβο να καθορίζει τις αποφάσεις τους στη χορήγηση δανείων.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Ουάσινγκτον ενδεχομένως να στέλνει μικτά μηνύματα στις μικρότερες τράπεζες: Από την μια πλευρά είναι σημαντικό να μείνουν ανοικτές οι πιστωτικές γραμμές, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Φοίνιξ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σημείωσε παράλληλα ότι η Fed και η Ουάσινγκτον δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασώσουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Fed θα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή της εταιρικές αποζημιώσεις και τα μπόνους που μοιράζονται στα στελέχη τραπεζών που έχουν δεχτεί κυβερνητική βοήθεια.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για την πορεία των προγραμμάτων που έχει δρομολογήσει η Fed για την ενίσχυση των πιστωτικών αγορών.

Αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες της Fed, ο Bernanke επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την "διεύρυνση των spreads" που δυσχεραίνει την προσπάθεια της τράπεζας να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων κοντά στο μηδέν.

Η απόφαση για την αγορά ενυπόθηκων χρεογράφων και ομολόγων έως 1,15 τρισ. δολ. έχει στόχο "να βελτιωθούν οι συνθήκες στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές" δήλωσε ο Bernanke.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα η Sony Ericsson, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας για ζημιές προ φόρων ύψους έως 390 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, μη συμπεριλαμβανομένων χρεώσεων αναδιάρθρωσης ύψους 10-20 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι πωλήσεις και τα προ φόρων κέρδη για το α΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται να επηρεαστούν από τη μειωμένη ζήτηση και το destocking.

Παράλληλα, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την περίοδο του α΄ τριμήνου προχώρησε η διοίκηση της Xerox, η οποία τοποθετεί πλέον τα κέρδη ανά μετοχή στο εύρος των 3-5 cents, έναντι 16-20 cents ανά μετοχή. Η υποβάθμιση των προβλέψεων αποδίδεται στις χρεώσεις αναδιάρθρωσης και στην εξασθένηση της κερδοφορίας στην κατά 25% θυγατρικής Fuji Xerox Corp.

Από τον τραπεζικό κλάδο, σε διοικητικές ανακατατάξεις προχώρησε η Citigroup. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, καθήκοντα του προέδρου της Citi Holdings αναλαμβάνει ο G. Crittenden, ο μέχρι πρότινος γενικός οικονομικός διευθυντής. Τα καθήκοντα το γενικού οικονομικού διευθυντή αναλαμβάνει ο Edward Kelly, που μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων. Ο Crittenden θα συνεργαστεί στενά με τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, Corbat.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.