Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

-

Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 - 16:49
Διευρύνουν τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες στη Wall Street καθώς ετοιμάζονται να κλείσουν τον Μάρτιο με εντυπωσιακή άνοδο, παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από το 2003.

Παρά τα αρνητικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο άνω των 150 μονάδων και βρίσκεται μια "ανάσα" από τα επίπεδα των 7.700 μονάδων, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 με κέρδη άνω του 2% ξεπέρασε και πάλι τις 800 μονάδες οδεύοντας σε εντυπωσιακή μηνιαία άνοδο της τάξης του 10%.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 174,75 μονάδες (+2,32%) και βρίσκεται στις 7.696,77 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 45,06 μονάδων (+3,00%) φτάνοντας τις 1.546,86 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 19,54 μονάδων (+2,48%) και βρίσκεται στις 807,07 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 29 κινούνται με θετικό πρόσημο. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Alcoa Inc. καθώς διαπραγματεύεται στα 7,44 δολ. με άνοδο 0,75 δολ. ή σε ποσοστό 11,21%. Ακολουθούν η Citigroup με κέρδη 9,96% στα 2,54 δολ. και η Bank of America Corporation στα 6,63 με άνοδο 9,95%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Motors (-13,67%) και η Johnson and Johnson (-0,77%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο νέος επικεφαλής της General Motors Corp εξέφρασε σήμερα την βεβαιότητα του ότι η εταιρεία θα επιτύχει τους στόχους που της έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GM, Fritz Henderson υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα για την GM είναι η αναδιάρθρωση της εκτός των πτωχευτικών δικαστηρίων, ενώ επισήμανε ότι η εταιρεία κινείται για να επιταχύνει τις υφιστάμενες διαδικασίες αναδιοργάνωσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους στόχους για το κόστος και τη μείωση του χρέους, αλλά "είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία θα πρέπει να κάνει περισσότερα και με ταχύτερους ρυθμούς", όπως επισήμανε.

Επισήμανε επίσης ότι έχουν προκύψει "αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη" για την αγορά της μονάδας Hummer και ότι μια απόφαση θα πρέπει να αναμένεται "μέσα στις επόμενες εβδομάδες".

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στις εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα κάνει λόγο για συρρίκνωση κατά 2,75% της παγκόσμιας οικονομίας το 2009, με το διεθνές εμπόριο να εμφανίζει πτώση 13,2%.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως φέτος η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 4%, της Ευρωζώνης κατά 4,1% και της Ιαπωνίας κατά 6,6%. Ωστόσο, για τα πλούσια κράτη αναμένει πως ενδέχεται να υπάρξει ανάκαμψη το 2010 της τάξης του 1,2%, εάν και εφόσον οι κυβερνήσεις δράσουν γρήγορα για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, επιλύοντας το πρόβλημα των "τοξικών" παγίων ακόμα και με εθνικοποιήσεις, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ελεύθερη πτώση ο ο δείκτης τιμών κατοικιών Case-Shiller

Στα μάκρο της ημέρας, παρέμειναν σε πτωτική τροχιά κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους δείκτες Case-Shiller, με τις 14 από τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ να καταγράφουν βουτιά των τιμών άνω του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε εθνικό επίπεδο οι τιμές των κατοικιών είναι σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν στα τέλη του 2003.

Για τον Ιανουάριο, ο δείκτης 10 πόλεων εμφανίζει πτώση 30% από την κορυφή που κατέγραψε στα μέσα του 2006, ενώ ο δείκτης 20 πόλεων εμφανίζει απώλειες 29%. Και οι δύο δείκτες σημειώνουν απώλειες για κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2006.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι τιμές στις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησαν τον Ιανουάριο 19,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 2,5% σε μηνιαία βάση.

Στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές, οι τιμές υποχώρησαν 19% σε ετήσια βάση και κατά 2,8% από τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, σε χαμηλό 29 ετών υποχώρησε ο δείκτης Chicago PMI το Μάρτιο. Ειδικότερα, υποχώρησε στο 31,4% από 34,2% το Φεβρουάριο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 1980. Ο δείκτης νέων παραγγελιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 30,9%, ενώ ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε στο 28,1%. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι τοποθετούσαν το δείκτη στο 34,3%.

Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο

Ανέκαμψε ελαφρώς τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ από τα ιστορικά χαμηλά του Φεβρουαρίου, με τις ανησυχίες για την οικονομία και την αγορά εργασίας να μετριάζονται ελαφρώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Conference Board ενισχύθηκε στις 26 μονάδες από τις 25,3 μονάδες (αναθεωρημένα στοιχεία) του Φεβρουαρίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch ωστόσο έκαναν λόγο για ενίσχυση του δείκτη στις 28 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.