Πέμπτη, Μαρτίου 12, 2009

Στήριξη των οικονομιών «μέχρι τα όρια της αντοχής»

Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έλεγαν όχι σε άλλα χρήματα για τη στήριξη των οικονομιών, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει να υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα μέτρα εν όψει της πρώτης συνόδου του G20 το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο μέσα σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Εκκληση Μπερνάνκι για συντονισμένη διεθνή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση.
Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας κάλεσε τις πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες του G20 να «φθάσουν στα όρια της αντοχής τους» και να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές, προωθώντας επαρκή οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε τις πιο εύπορες χώρες να δεσμεύσουν 0,7% των πακέτων μέτρων τους σε ένα ταμείο που σκοπό έχει να βοηθήσει φτωχότερα κράτη. Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της 2ης Απριλίου, όπου οι ηγέτες ευελπιστούν να επιδείξουν ενιαίο μέτωπο προκειμένου να ξεπεράσουν τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.

Ήδη, έχουν ανακύψει διαφορές για την ανάγκη περισσότερης κρατικής παρέμβασης για την τόνωση της ζήτησης, με την Ευρώπη να απορρίπτει τις εκκλήσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων για αύξηση των κρατικών δαπανών.

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο διέψευσε ότι βρίσκεται σε διένεξη με την Ευρώπη αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του G20, διαβεβαιώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί για να συζητήσει τόσο για τη ρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος όσο και για τα μέτρα αναθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, κάλεσε από την πλευρά του τους ηγέτες από τις χώρες - μέλη του G20 να συμφωνήσουν στις βασικές ρυθμιστικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να αναμορφώσουν το χρηματοοικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο και να αποφύγουν μελλοντικές κρίσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ κινήθηκε και το Λονδίνο, με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ, να απευθύνει έκκληση για συντονισμένη διεθνή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση. Ο Ντάρλινγκ θεωρεί ότι «οι κυβερνήσεις οφείλουν να προετοιμαστούν να κάνουν περισσότερα και να επιδείξουν συντονισμένη δράση», γεγονός που αντανακλά για μια ακόμη φορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι επενδυτές ζητούν τα πάντα από τη σύνοδο του G20, δηλ. μία αποτελεσματική και συντονισμένη δράση ειδικά για την τόνωση των πιστωτικών αγορών, την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τις πολιτικές κατά του προστατευτισμού και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παραμείνει ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας και ανησυχίας στις αγορές.

ΔΝΤ

Προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα να παρουσιάσει φέτος την πρώτη συρρίκνωση εδώ και αρκετές δεκαετίες απηύθυνε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξ ονόματος του επικεφαλής του, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εμφανίζεται τώρα πιο απαισιόδοξος από την επίσημη πρόβλεψη του οργανισμού για ανάπτυξη 0,5%.

«Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητική φέτος, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά ο Σρος-Καν στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τανζανία, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει την Αφρική, όπου η τοπική ανάπτυξη αναμένεται να συρρικνωθεί 3% φέτος.
manolis theocharidis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.