Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2009

Δραματικές προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας





Δραματικές προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας






Βρυξέλλες,

Ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για τα Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Νέα αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προανήγγειλε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, ενώ δραματικές είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση με πολύ πιθανή πλέον την απώλεια 6 εκατ. θέσεων εργασίας φέτος και του χρόνου. Η ρουμανική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως τη στήριξη της Ε.Ε. προκειμένου να αποφύγει κατάρρευση της οικονομίας.

Για ραγδαία επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μίλησαν χθες ο κ. Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι πλέον ομολογούν ότι έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Οπως επεσήμανε ο Ισπανός Επίτροπος, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες προβλέψεις (19ης Ιανουαρίου), διαπιστώθηκε ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της οικονομίας. Οι δανειακές ροές έχουν υποστεί καθίζηση, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε όπως επίσης οι εξαγωγές και η εσωτερική κατανάλωση.

Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Χοακίν Αλμούνια.
Ολα αυτά, όπως είπε, θα οδηγήσουν το Μάιο σε νέα αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων της Κομισιόν. Ο κ. Αλμούνια ομολόγησε ότι έπεσε έξω όταν έλεγε τον Ιανουάριο ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα αρχίσει η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τώρα τη μεταθέτει για το 2010.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, ο οποίος διαπιστώνει ότι η ύφεση είναι πολύ βαθιά και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κανένα απολύτως σημάδι όχι ανάκαμψης μόνο, αλλά έστω και σταθεροποίησης της κατάστασης.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από τα κράτη-μέλη έχουν εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αφού κόστισαν 400 δισ. ευρώ ή 3,3% του κοινοτικού ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό οι «27» αποφάσισαν να απαντήσουν αρνητικά στην έκκληση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα για νέα πακέτα ανάκαμψης από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Οι δραματικές εξελίξεις έχουν και το πρώτο θύμα στα Βαλκάνια. Πρόκειται για τη Ρουμανία, της οποίας το ισοζύγιο βρίσκεται πλέον σε τραγική κατάσταση, εξαιτίας της μαζικής εξόδου ξένων κεφαλαίων. Ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στον κ. Αλμούνια ζητώντας επισήμως να κάνει χρήση του κοινοτικού ταμείου για τη στήριξη του ισοζυγίου.

Ο Ισπανός Επίτροπος απάντησε θετικά, αλλά όπως είπε, στο «τραπέζι» θα παρακαθίσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η ρουμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει για τους όρους υπό τους οποίους θα δοθούν τα δάνεια. Το κοινοτικό ταμείο που έχει ήδη διαθέσει τα 10 από τα 25 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτει για τη στήριξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Ηδη έκαναν χρήση της διευκόλυνσης αυτής η Ουγγαρία και η Λετονία.

Το χειρότερο, όμως, νέο ήρθε από το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Σε έγγραφο που υιοθέτησε χθες και θα στείλει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες), επισημαίνει ότι η ύφεση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 6 εκατ. θέσεων εργασίας φέτος και του χρόνου, πλήττοντας πολίτες και νοικοκυριά και προκαλώντας σοβαρές κοινωνικές παρενέργειες.

Οι υπουργοί Απασχόλησης θεωρούν επιτακτική την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ενώ τάσσονται ομόφωνα κατά της προσφυγής σε μέτρα όπως αυτό της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Τα κριτήρια

Η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης οδήγησε χθες τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην απόφαση να απορρίψουν αίτημα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης στην ΟΝΕ. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αλλάξουν, ούτε θα υπάρξει χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος των δύο ετών παραμονής στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα των νομισμάτων των υποψηφίων χωρών.


μανωλης γ.θεοχαριδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.