Δευτέρα, Μαρτίου 16, 2009

Αναπολώντας τις ημέρες του '97





Tην τελευταία φορά, που ο δείκτης Dow Jones βρισκόταν κοντά στα σημερινά επίπεδα, ο Μπιλ Κλίντον μόλις άρχιζε τη δεύτερη θητεία του. Ο επενδυτικός κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός, με τους κολοσσούς της βιομηχανίας και κυρίως τις νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις να οδηγούν την αγορά μετοχών στο ζενίθ της. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν σε υψηλά 30 ετών και οι θέσεις εργασίας αυξάνονταν με ταχείς ρυθμούς. Όσοι είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους στην αγορά στις αρχές του 1996 είχαν κέρδη περίπου 21%. Ο Dow Jones βρίσκεται σήμερα ακριβώς εκεί, που ήταν το 1997. Όσοι όμως επενδυτές μπήκαν στην αγορά στις αρχές του 2008 έχουν τώρα απώλειες 38%.

Το πρόβλημα των διαχειριστών κεφαλαίων πριν από 12 χρόνια ήταν να μπορέσουν να ακολουθήσουν τους υψηλούς ρυθμούς της κούρσας. Όταν η αγορά είχε κέρδη 30%, οι επενδυτές κεφαλαίων με αποδόσεις «μόλις» 20% απέσυραν εξαγριωμένοι τα κεφάλαιά τους. Σήμερα, που τα περισσότερα funds εμφανίζουν απώλειες άνω του 30%, οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι ακόμη και με το μικρότερο δυνατό κέρδος.

Τότε οι επενδυτές έβλεπαν μέλλον σε μετοχές εταιρειών όπως η Netscape και η Qualcomm. Ο μεγαλύτερος ίσως κερδισμένος ήταν η Microsoft, η οποία είχε δει τη μετοχή της να σκαρφαλώνει κοντά στα 60 δολάρια. Σήμερα η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού λογισμικού είναι κοντά στα 15 δολάρια. Το 1997 οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ήταν μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις. Σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Τότε η Barron's διακήρυττε ότι ο Dow Jones είναι «άτρωτος». Σήμερα ποιος τολμά να προβλέψει την πορεία του;

MΑRY PILON



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.