Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2009

-

Αισιοδοξίας συνέχεια στην Wall

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 - 22:48

Προς τον καλύτερο μήνα από το 1987 προσανατολίζεται η Wall Street, με τον Nasdaq να καταφέρνει την Πέμπτη να εξανεμίσει τις απώλειες που εμφάνιζε μέχρι στιγμής στο έτος, και να γυρνάει μάλιστα σε θετικό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 9 Μαρτίου, ο Nasdaq εμφάνιζε απώλειες για το 2009 της τάξης του 20%. Παράλληλα, ο S&P 500 βρίσκεται καθοδον για τον καλύτερο μήνα των τελευταίων 35 ετών, έχοντας κερδίσει μέχρι στιγμής στο Μάρτιο 13,3%.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street εμφάνιζαν από την αρχή των συναλλαγών κέρδη, ωστόσο βρέθηκαν σε υψηλά ημέρας λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές βρήκαν στήριξη στην αξιοπρεπή ζήτηση κατά τη δημοπρασία της Πέμπτης για 7ετή ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου. Αν και η ζήτηση δεν ήταν εκπληκτική, στάθηκε αρκετή για να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εκδόσεις-μαμούθ που προγραμματίζει η Fed.

Παράλληλα, αν και τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σκιαγραφούν ένα ζοφερό τοπίο για την οικονομία, δεν παύουν να ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Η κατάθεση του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας, Tim Geithner, ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε περιορισμένη επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο Geithner αναφέρθηκε στην επέκταση της ομοσπονδιακής εποπτείας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επίσης, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι κοντά στην επαναφορά του κανονισμού “uptick” για το short-selling, εξέλιξη υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί τόσο παράγοντες της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, όπως ο Barney Frank της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της αγοράς. Ο εν λόγω κανονισμός απαγορεύει το short-selling μετοχών, έως ότου έχουν καταγράψει άνοδο.Το μέτρο αυτό θεωρείται ασπίδα από τις “επιθέσεις” traders στις μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών. Δεδομένου ότι οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το short-selling, αναμένεται να είναι από τους τίτλους που θα επωφεληθούν πρωτίστως από την επαναφορά του κανονισμού.

Από το εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές της GM κέρδισαν 14,05%, μετά την είδηση πως 7.500 εργαζόμενοι θα κάνουν χρήση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου της αμερικανικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, η ομάδα κρούσης του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama φέρεται να τάσσεται υπέρ περαιτέρω στήριξης των λαβωμένων από την κρίση αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι μετοχές της AIG έκλεισαν με κάμψη 8,33%, καθώς αρκετά στελέχη του πάλαι ποτέ ασφαλιστικού “κολοσσού” από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του ομίλου αρνούνται να επιστρέψουν τα bonus τους, σε αντίθεση με του Αμερικανούς συναδέρφους τους. Ωστόσο, οι μετοχές της εταιρείας έχουν κερδίσει 220% από το χαμηλό της 9ης Μαρτίου.

Τα μάκρο της ημέρας

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον συρρικνώθηκε 6,3% στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Το υπουργείο υποβάθμισε τα αρχικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου που εμφάνιζαν συρρίκνωση του προϊόντος κατά 6,2%. Η ρευστοποίηση αποθεμάτων φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων της κυβέρνησης για το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι ανέμεναν μεγαλύτερη υποβάθμιση των προγενέστερων εκτιμήσεων, καθώς έκαναν λόγο για συρρίκνωση 6,6% της οικονομίας.

Παράλληλα, σε νέο επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που τελείωσε στις 14 Μαρτίου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 122.000 στις 5,56 εκατ., το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από την κυβέρνηση το 1967.

Δείκτες-ΑDRs

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 174,75 μονάδες (+2,25%) στις 7.924,56 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κέρδισε 58,05 μονάδες (+3,80%) φτάνοντας τις 1.587,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 18,98 μονάδων (+2,33%) και βρίσκεται στις 832,86 μονάδες. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,20 ή σε ποσοστό +2,25% και έκλεισε στα 3,37 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά $0,17, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 2,24% και έκλεισε στα 7,77 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.