Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2009

-------------------------------------------

Trichet: Πιθανή και νέα μείωση των επιτοκίων

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 - 10:06

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων άφησε ο Jean-Claude Trichet, κάνοντας παράλληλα λόγο για λήψη “μη συμβατικών μέτρων” από την ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι δεν έχει προαποφασιστεί αν το 1,5% θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι πιθανό η ρυθμιστική αρχή να συνεχίσει να λαμβάνει ανορθόδοξα μέτρα με στόχο την αναζωπύρωση του δανεισμού. “Είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μη συμβατικές μεθόδους όσον αφορά τη χρηματοδότηση των τραπεζών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΚΤ, καθώς ποσοστό 70% της ροής χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη προέρχεται από τις εμπορικές τράπεζες και 30% από την πώληση τίτλων και όχι μετοχών, ήτοι το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε.

Με αφορμή το παράδειγμα της Fed αλλά και της Τράπεζα της Ιαπωνίας, οι οποίες έχουν διαμορφώσει το ύψος των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, ο Trichet επανέλαβε ότι τα μηδενικά επιτόκια παρουσιάζουν μεγάλα μειονεκτήματα και δεν είναι “κατάλληλα” για την Ευρώπη.

Εξάλλου, όσον αφορά μια πιθανή αγορά τίτλων, ο Trichet υπογράμμισε ότι δεν έχουν ληφθεί εκ των προτέρων νέες αποφάσεις.

Τέλος, ανέφερε ακόμη μία φορά ότι το 2009 θα είναι ένα "ιδιαίτερα δύσκολο" έτος για την ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνοντας ωστόσο ότι προβλέπεται σταδιακή ανάπτυξη το 2010, ακόμα και αν για τις περισσότερες οικονομίες αναμένεται περαιτέρω επιδέινωση των οικονομικών συνθηκών. Η ΕΚΤ πάντως, στρέφει την προσοχή της στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού αν και τα στοιχεία για τους μισθούς και την προσφορά χρήματος δεν υποδηλώνουν ότι υπάρχει άμεση απειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.