Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2009

Με κοινό «πακέτο» θέσεων κατά της κρίσης ΓΣΕΕ, ΣΕΒ





Σε κοινές προτάσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, κατέληξαν ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ και ήδη ζητούν συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης για την υποβολή τους.

Οι κοινές θέσεις των δύο κορυφαίων φορέων της εργοδοσίας και της εργασίας αφορούν τα θέματα διαχείρισης ταμείων που χρηματοδοτούνται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, τη δημιουργία κινήτρων για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω της διανομής των κερδών των επιχειρήσεων, το επίδομα ανεργίας κ.λπ.

Στην επιστολή του ΣΕΒ προς την υπουργό Απασχόλησης, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να διατυπώσουν από κοινού προτάσεις - μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στις θέσεις εργασίας.

Επίσης σημειώνεται ότι ο διάλογος αυτός είναι σε εξέλιξη και ότι σύντομα θα μπορούν να γίνουν οι ολοκληρωμένες προτάσεις σε συνάντηση με την υπουργό.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία που έχουν καταλήξει ο ΣΕΒ με τη ΓΣΕΕ, αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τα εξής:

* Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. ?μεση καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης. Καθορισμός των προτεραιοτήτων ώστε να αρχίσει η λειτουργία του. Συμμετοχή στη διοίκηση του ταμείου και των κοινωνικών εταίρων.

* Εργατικές κατοικίες. Επέκταση του προγράμματος ώστε αφενός να ενισχυθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και αφετέρου να απαλλαγεί από τα ενοίκια μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων.

* Κοινωνικός τουρισμός. Διεύρυνση της χρονικής περιόδου για τον κοινωνικό τουρισμό. Και εδώ ο στόχος είναι διπλός: ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και διευκόλυνση των εργαζομένων που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές.

* Ομαδικές απολύσεις. Εφαρμογή της οδηγίας 98/59 που προβλέπει την καθιέρωση κοινωνικού σχεδίου στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων ώστε να καλύπτονται όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Το σχέδιο αυτό θα εκπονείται από τις επιχειρήσεις παράλληλα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και θα προσφέρει εναλλακτικές διεξόδους για γρήγορη επανένταξη και πλήρη οικονομική στήριξη των απολυθέντων.

* Ασφαλιστικές εισφορές. Σε επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους, προσωρινή μείωση των εισφορών στο ύψος που αντιστοιχεί στις βασικές αποδοχές για νέες προσλήψεις εντός του 2009. Για μεγαλύτερες αποδοχές, να καλύπτει ο ΟΑΕΔ το ύψος μέχρι το βασικό μισθό και στη συνέχεια το ασφαλιστικό βάρος θα περνάει στην επιχείρηση. Συμμετοχή του Δημοσίου στις ασφαλιστικές εισφορές όλων όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά και για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες.

* Προσλήψεις. Απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης υπαλλήλων, απογραφής εργοδοτών και μηχανογραφικής υποστήριξης.

* Εφαρμογή εργατικής νομοθεσίας. Ενίσχυση της εποπτείας τόσο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, όσο και της νομοθεσίας για τους κανόνες υγιεινής.

* Διανομή κερδών. Κατάργηση των αντικινήτρων στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη των χαμηλόμισθων. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διανέμουν μέρος των κερδών τους στους εργαζόμενους με τη μορφή έξτρα αποδοχών (μπόνους), χωρίς αυτές να φορολογούνται διπλά (και ως κέρδη της επιχείρησης και ως αποδοχές των εργαζομένων) όπως προβλέπει σήμερα η νομοθεσία.

* Ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Αύξηση του αφορολόγητου για τα ασφαλιστικά συμβόλαια πέραν των 1.200 ευρώ που ισχύει σήμερα.

* Επίδομα ανεργίας. Αύξηση του επιδόματος στο 70% του βασικού μισθού και επιμήκυνσή του στα δυο έτη. Συγκεκριμένα ζητείται αυτό να ανέλθει σε 520 ευρώ από 411 που είναι σήμερα και να καταβάλλεται για 24 μήνες, έναντι 6-12 μηνών που είναι σήμερα.

* ΛΑΕΚ. Αυτονόμηση Λογαριασμού για την ανεργία, ο οποίος χρηματοδοτείται από τις εισφορές εργαζομένων με τους εργοδότες, χωρίς καμία συμμετοχή του Δημοσίου. Διαχείριση του ΛΑΕΚ από τους κοινωνικούς εταίρους και αύξηση της εργοδοτικής συμμετοχής για την αύξηση των κονδυλίων για την ανεργία. Ακόμη, ίδρυση παρατηρητηρίου παρακολούθησης των εξελίξεων στην αγορά εργασίας και με στόχο την εναρμόνιση της προσφοράς με τη ζήτηση.

Διαπραγματεύσεις σε άλλα ζητήματα

Πέρα από τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, οι δύο φορείς διαπραγματεύονται για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις από τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει τραπεζικό δανεισμό, εγγυημένο από το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών (28 δισ.).

Επίσης συζητούν και πρόταση για τη δημιουργία ταμείου αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων με τραπεζικά κεφάλαια, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της προβληματικότητας.

Τέλος υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και το θέμα της υλοποίησης των διαδικασιών στην πρόσληψη εργαζομένων, καταγραφή των επιχειρήσεων κ.λπ., καθώς η ΓΣΕΕ εκφράζει φόβους ότι μέσω της απλοποίησης είναι δυνατόν να προκληθεί καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.