Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009

Στον αέρα οι μικρές τράπεζες των ΗΠΑ





Ζημίες ύψους 100 δισ. δολαρίων θα μπορούσαν να συσσωρευθούν από δάνεια επαγγελματικής στέγης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους σε περισσότερες από 900 μικρές και μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες, εάν τα προβλήματα της οικονομίας επιδεινωθούν, όπως προκύπτει από ανάλυση της WSJ.

Αυτά τα δάνεια, τα οποία χρηματοδοτούν τις κατασκευές εμπορικών κέντρων, συγκροτημάτων γραφείων και διαμερισμάτων καθώς και ξενοδοχείων, είναι πολύ πιθανόν να αντιπροσωπεύσουν περίπου το ήμισυ των ζημιών τραπεζών που συμμετείχαν στην ανάλυση της WSJ.

Οι συνολικές ζημίες στις παραπάνω τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 200 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία βασίζεται στο ίδιο χειρότερο σενάριο που είχε χρησιμοποιήσει και η αμερικανική κυβέρνηση στα πρόσφατα τεστ κόπωσης σε 19 μεγάλες τράπεζες.

Υπό αυτό το σενάριο, περισσότερες από 600 μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες ενδέχεται να «δουν» το κεφάλαιό τους να συρρικνώνεται σε επίπεδα που θεωρούνται ανησυχητικά από αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Οι ζημίες από την αγορά επαγγελματικής στέγης ξεπερνούν εύκολα τις αντίστοιχες ζημίες από τα στεγαστικά δάνεια, οι οποίες πιθανότατα να ανέλθουν σε 49 δισ. δολάρια.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποτελούν ηχηρή υπενθύμιση ότι τα προβλήματα στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τους 19 «γίγαντες» που συμμετείχαν στα τεστ κόπωσης της αμερικανικής κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.