Πέμπτη, Μαΐου 14, 2009

Πιστωτικές αγορές: Τρεις λόγοι ανησυχίας για το ράλι





Μήπως έγιναν όλα υπερβολικά γρήγορα; Οι επενδυτές επανέκτησαν την όρεξή τους για ανάληψη κινδύνου, πυροδοτώντας αξιοσημείωτο ράλι σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού.

Η ανάκαμψη όμως στις πιστωτικές αγορές - οι οποίες παραμένουν στο επίκεντρο της κρίσης, αλλά και οιασδήποτε ένδειξης σταθερής βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών - φαίνεται τώρα να χάνει ταχύτητα. Οι υπεραισιόδοξοι επενδυτές θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους.

Από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι οι κυβερνήσεις έχουν αποφύγει την ολοκληρωτική κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, οι πιστωτικές αγορές προετοιμάστηκαν για ράλι από τα επίπεδα που προεξοφλούσαν τη βαθύτερη επιβράδυνση της οικονομίας από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης.

Από τις 9 Μαρτίου, ο δείκτης πιστωτικών παραγώγων iTaxx Europe περιορίστηκε κατά 38%, αγγίζοντας επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 34%. Το ράλι προσέφερε μία τεράστια ανάσα.

Υπάρχουν όμως τρεις λόγοι που κάνουν ορισμένους αναλυτές να πιστεύουν ότι το ράλι των πιστωτικών αγορών έχει προχωρήσει υπερβολικά. Πρώτον, οιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη είναι περισσότερο θεωρητική παρά πραγματική. Τα κέρδη πρώτου τριμήνου για τις επιχειρήσεις του S&P 500 έχουν ξεπεράσει μεν τις προσδοκίες, όμως τα έσοδα ήταν μειωμένα 14% υποδηλώνοντας ότι η βελτίωση είναι αποτέλεσμα μείωσης του κόστους παρά αύξησης της ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα.

Δεύτερον, το ποσοστό στάσης πληρωμής εταιρικού χρέους διαμορφώθηκε τον Απρίλιο μόλις στο 8,3%, σύμφωνα με τη Moody's Investors Service, επίπεδο που υπολείπεται κατά πολύ των προβλέψεων πολλών αναλυτών για εκτίναξη στο 14% έως 15% στο σημερινό κύκλο. Πολλοί επενδυτές δε, πιστεύουν ότι η πιστωτική αγορά δεν μπορεί να ανακάμψει πλήρως έως ότου οι στάσεις πληρωμής χρέους κορυφωθούν, γεγονός που αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο.

Τρίτον, οι εταιρείες υψηλής αξιολόγησης που εξέδωσαν ομόλογα είχαν αποκλειστικά δική τους την αγορά τους τελευταίους μήνες, όμως ο ανταγωνισμός εντείνεται τώρα, καθώς οι τράπεζες αυξάνουν τις εκδόσεις μη εγγυημένου χρέους, εξέλιξη που θα μπορούσε να μειώσει τα περιθώρια για περαιτέρω κλείσιμο των spreads.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.