Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

Εκτίναξη των μετοχών με «οδηγό» τις τράπεζες




Μπορεί η χθεσινή πορεία των τραπεζικών μετοχών να εντυπωσίασε ντόπιους και ξένους επενδυτές και να απέδωσε σημαντικά κέρδη στους πρόσφατα τοποθετημένους στο Χ.Α., την ίδια στιγμή όμως οι ξένοι οίκοι δεν αλλάζουν τις απόψεις τους σχετικά με το «δύσκολο» μέλλον που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι.

Μάλιστα προχθές το βράδυ σε έκθεσή της η Standard & Poor's με αναλυτική της έκθεση προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας επτά ελληνικών τραπεζών, ενώ χθες σε ανάλυσή της η UBS μείωσε τις συστάσεις της για πέντε τράπεζες αν και αύξησε τις τιμές - στόχους.

Ανοδος - ρεκόρ

Παρά τις επισημάνσεις όμως των ξένων αναλυτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε εξαιρετική άνοδο με ποσοστό 8,17%, το οποίο αποτελεί ρεκόρ στην πρόσφατη ιστορία του εν λόγω δείκτη.

Πρωταγωνίστρια και η Eurobank με άνοδο 13% αλλά και η Εθνική που έφτασε τα 17,9 ευρώ (άνοδος 7,96%) πραγματοποιώντας συνολικές συναλλαγές 105 εκατ. ευρώ, με ελάχιστα πακέτα. Την τιμητική τους είχαν οι μικρότεροι αντιπρόσωποι του κλάδου (Γενική, Proton, Aspis) οι μετοχές των οποίων σημείωσαν άνοδο πάνω από 20%. Αποδείχτηκε τελικά, ότι η αγορά αδιαφόρησε «προκλητικά» για τις εκθέσεις των ξένων οίκων.

Οι τράπεζες οδήγησαν σε σημαντική ώθηση το σύνολο της αγοράς με το γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 3,06% στις 2.160,47 μονάδες, ενώ έντονη ήταν και η κινητικότητα των αγοραστών που οδήγησαν το συνολικό τζίρο στα 390 εκατ. ευρώ με μόλις 16,6 εκατ. ευρώ συναλλαγές σε πακέτα. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 21% περίπου, ο δείκτης FTSE 20 παρουσιάζει άνοδο 20%, ενώ σημαντική ανάκαμψη κατά 27,3% εμφανίζει και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 40. Περαιτέρω ενίσχυση παρουσιάζει επίσης και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που ξεπέρασε χθες τα 80 δισ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα κέρδη όμως αποκόμισαν εκείνοι που αποφάσισαν να τοποθετηθούν κατά την υποχώρηση της αγοράς στα χαμηλά των 1.460 μονάδων στις 9 Μαρτίου. Μέσα λοιπόν στο δίμηνο που ακολούθησε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά σημειώνοντας κέρδη 47%, ο FTSE 20 κέρδισε 55,8%, ενώ ο τραπεζικό δείκτης διπλασιάστηκε!

Το διάστημα αυτό η Alpha Bank υπερδιπλασίασε την κεφαλαιοποίησή της αφού από τα χαμηλά των 3,7 ευρώ βρέθηκε στα 8,4 ευρώ, η Εθνική από τα 8,9 ευρώ έφτασε κοντά στα 18 ευρώ (κέρδη πάνω από 100%) η Τράπεζα Πειραιώς εκτοξεύτηκε από τα 3,62 ευρώ στα 7,9 ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου από το 1,62 ευρώ στα 3,35 ευρώ και η Marfin Popular από τo 1,18 ευρώ στα 1,99 ευρώ.

Η Standard & Poor's

Όσον αφορά στην S&P, ο διεθνής οίκος επανεξετάζοντας το περιβάλλον δραστηριότητας των τραπεζών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, προχώρησε σε υποβαθμίσεις επτά ελληνικών και κυπριακών τραπεζών. Ειδικότερα υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank σε «BBB+» από «Α-» χαρακτηρίζοντας αρνητική την προοπτική της (outlook), ενώ διατηρεί τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε «Α-2».

Για την Τράπεζα Πειραιώς η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μειώνεται σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+», με σταθερό outlook, ενώ διατηρείται η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Α-2».

Υποβαθμίζει επίσης σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒΒ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα χαρακτηρίζοντας σταθερό το outlook για τις Marfin Popular Bank και η Marfin Egnatia, ενώ διατηρείται η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Α-3».

Επίσης η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εμπορικής υποβαθμίζεται σε «ΒΒΒ» από «Α-», ενώ η βραχυπρόθεσμη διατηρείται σε «Α-2», με σταθερό outlook.

Τέλος ο οίκος αναθεώρησε την προοπτική της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank σε αρνητική από σταθερή, διατηρώντας τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και των δύο τραπεζών σε «ΒΒΒ+» και «Α-2».

Ο οίκος τονίζει την επικείμενη μείωση των κερδών όλων των ελληνικών τραπεζών λόγω των αποπληρωμών που θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης, την επίδραση της μείωσης του ΑΕΠ στην ανάπτυξή τους αλλά και την επιβάρυνση των στοιχείων του ενεργητικού τους από τα επισφαλή δάνεια.

Η UBS

Τη διαπίστωσή της ότι το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις διατυπώνει σε χθεσινή έκθεσή της η UBS η οποία αφενός προχωρά σε αύξηση των τιμών στόχων των Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Marfin Popular, Πειραιώς και ATE, λόγω όπως λέει της σταθεροποίησης του spread των ελληνικών ομολόγων, αφετέρου υποβαθμίζει τις συστάσεις για τις περισσότερες από αυτές λόγω του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντός.

Σύμφωνα με τη UBS, η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV 2,7 έναντι του 2,3 του ευρωπαϊκού κλάδου, θεωρώντας έτσι τη μετοχή ακριβή, ενώ, αντίθετα, χαρακτηρίζει ως πιο ελκυστική ελληνική τράπεζα την Alpha Bank, δεδομένου ότι διαπραγματεύεται με P/TBV 1,1.

Ειδικότερα, αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank σε «αγορά» από «ουδέτερη» και δίνει τιμή στόχο στα 9,5 ευρώ από τα 5,2 ευρώ, ενώ υποβαθμίζει την Εθνική σε «ουδέτερη» από «αγορά» και αυξάνει την τιμή στόχο στα 17,2 ευρώ από τα 12,4 ευρώ.

Επίσης, διατηρεί τη σύσταση «ουδέτερη» για τις Πειραιώς και Eurobank, και αυξάνει τις τιμές στόχους στα 7,8 ευρώ (από 4,4 ευρώ) και 7,2 ευρώ (από 4,8 ευρώ) αντίστοιχα, ενώ για τη Marfin Popular αυξάνει την τιμή στόχο στο 1,4 ευρώ από 1,2 ευρώ και για την Αγροτική Τράπεζα σε 0,9 από 0,8 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «πώληση».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.