Την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται στην πλέον επώδυνη ύφεση από το '30, η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή πλεύσης έναντι της κρίσης. Οι νέες δυσοίωνες προβλέψεις ήρθαν χθες από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε συνέντευξή του στην «Daily Mail» ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Ζέλικ, εκτίμησε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1% έως 2%, εξέλιξη που -όπως είπε- δεν έχουμε βιώσει από τη δεκαετία του '30. Ο κ. Ζέλικ υπογράμμισε ακόμη ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει φέτος τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ογδόντα ετών.
Τα ζοφερά αυτά δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του G20, στην οποία ΗΠΑ και Ευρώπη οδεύουν με σαφώς διαφορετικές επιδιώξεις. Η Ε.Ε. υπερασπίστηκε χθες την απόφασή της να απορρίψει το αίτημα της Ουάσιγκτον για επιπλέον μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο ανθεκτική, χάρη στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.
«Έχουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο σύστημα δικλίδων ασφαλείας από τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των Νικολά Σαρκοζί και ?νγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. «Έχουμε ήδη επενδύσει αρκετά για την ανάκαμψη.
Το ζητούμενο πλέον είναι να αναπτύξουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα αποτρέπει μια νέα οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία στη Σύνοδο του G20 θα κινηθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου του περασμένου μήνα στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Ε. θα προτείνει την αύξηση των πόρων προς το ΔΝΤ, κάτι που εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε ότι εάν επιβεβαιωθεί θα είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη.
Ζοφερή είναι εν τω μεταξύ η εικόνα στην Ιαπωνία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 12,1% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Την ίδια ώρα στην Κίνα τους δύο πρώτους μήνες του 2009 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% - με τους χαμηλότερους δηλαδή ρυθμούς όλων των εποχών. Επιβράδυνση σημειώθηκε και στις λιανικές πωλήσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.