Σάββατο, Μαρτίου 21, 2009
Στοχευμένα ευρωπαϊκά μέτρα για την πραγματική οικονομία
Η Ε.Ε. συνεχίζει τις προσπάθειες αναχαίτισης της κρίσης, χωρίς πρόσθετα μέτρα ανάκαμψης, αλλά με επικέντρωση των προσπαθειών στο συντονισμό ενεργειών της χωρών-μελών σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.
Στο «μέτωπο» της πραγματικής οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν το πακέτο της Κομισιόν για άμεση διάθεση 5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στους τομείς της ενέργειας (διασύνδεση δικτύων) και ανάπτυξης της υπαίθρου (προώθηση γρήγορου Ιντερνετ στην Περιφέρεια).
Από το παραπάνω ποσό θα επωφεληθεί και η Ελλάδα, η οποία θα συμμετάσχει σε τρία σχέδια. Το πρώτο αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδα-Ιταλίας που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία μέσω Τουρκίας με 100 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής-Χάσκοβο με 45 εκατ. ευρώ. Το τρίτο σχέδιο έχει προϋπολογισμο 80 εκατ. ευρώ και αφορά 12 χώρες, που θα υποβάλουν μικρά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας.
Η απόφαση θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση την έναρξη υλοποίησης των σχεδίων εντός του 2009, δεδομένου ότι η κοινοτική συνεισφορά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Υποχώρηση Μέρκελ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και μετά από σχετική υποχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν αρχικά αρνητική, συμφώνησαν να αυξήσουν από 25 σε 50 δισ. ευρώ τον ετήσιο προϋπολογισμό του κοινοτικού μέσου για τη δανειοδότηση χωρών-μελών εκτός Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών.
Οι «27» ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα της παγκόσμιας κοινότητας, αποφάσισαν να διπλασιάσουν τη συνεισφορά της Κοινότητας στους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινοτικών μέτρων ανάκαμψης, ενώ προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση είναι τα έργα αυτά να ξεκινήσουν εντός τους έτους.
Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή να καταλήξουν σε λήψη οριστικών αποφάσεων πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σχετικά με τον έλεγχο της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και χωρών και τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Εξυγίανση
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών, ώστε αυτή να συμβαδίζει με την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα χρονοδιαγράμματα για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση κάθε χώρας, αναφέρουν τα συμπεράσματα, επιβεβαιώνοντας ότι η προθεσμία σε κάθε κυβέρνηση θα δίνεται «α λα καρτ».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά έγκαιρο, στοχοθετημένο και προσωρινό τρόπο, ταυτόχρονα δε να τηρούν τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές: προαγωγή του ανοίγματος εντός της εσωτερικής αγοράς και έναντι τρίτων χωρών εξασφάλιση αμεροληψίας έναντι προϊόντων και υπηρεσιών από άλλα κράτη-μέλη.
Αναβολή
Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο θέμα της απασχόλησης, ματαιώνοντας την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαΐου στην Πράγα.
Κατά της προγραμματισμένης αρχικά Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση, τάχθηκαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι με δεδομένο πως η συνάντηση αυτή δεν θα οδηγούσε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, θα έστελνε ένα αρνητικό μήνυμα στην κοινή γνώμη ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.