Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

Παγκόσμια Τράπεζα: Δημιουργεί fund $50 δισ. για στήριξη διεθνούς εμπορίου

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 - 13:24

Τα σχέδια της για τη δημιουργία fund ύψους 50 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου αποκάλυψε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το fund θα έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση των εμπορευματικών ροών, που αναμένεται να καταγράψουν φέτος την βαθύτερη πτώση από την Μεγάλη Ύφεση.

Το εμπόριο σε αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να υποχωρήσει 6,1% το 2009 αντί 2,1% που περίμενε αρχικά.


Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο. Πλέον, ο φορέας εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος έναντι ανάπτυξης 0,9% που ανέμενε αρχικά.

Η Τράπεζα προβλέπει για χώρες υψηλότερων εισοδημάτων πως η οικονομία θα συρρικνωθεί στο 2,9% από 0,1% που περίμενε προηγουμένως, ενώ οι αναθεωρήθηκαν και οι εκτιμήσεις για τις αναπτυσσόμενες αγορές που πλέον αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη 2,1% από 4,5%.

Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ανάκαμψη 2,3% στην παγκόσμια οικονομία του χρόνου, αν και παραδέχθηκε πως υπάρχει “υπερβολική αβεβαιότητα για το εν λόγω outlook, δεδομένου ότι ενδεχόμενες νέες αναταραχές ίσως να παρατείνουν την ύφεση”.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, απηύθυνε έκκληση στις 20 ισχυρότερες χώρες του κόσμου να στηρίξουν το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητα στο διεθνές εμπόριο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την εξεύρεση παγκόσμιας λύσης στην κρίση.

Μιλώντας από το Λονδίνο ενόψει της συνόδου του G20, ο Zoellick σημείωσε πως "σήμερα δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από ενωτικές ιδέες και δράσεις. Σε καιρό όπου η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, χρειαζόμαστε πράξεις που θα αποκαταστήσουν την πίστη της κοινής γνώμης στη δυνατότητα των εθνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από το να κάνουμε λιγότερα, από το να κάνουμε υπερβολικά πολλά”.

Ωστόσο, εκτιμά πως αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να "καθαρίσουν" το τοπίο στο τραπεζικό σύστημα, τότε θα είναι το πρώτο αναπτυγμένο κράτος που θα βγεί από την κρίση. Μάλιστα, ανέφερε πως "υπάρχει καλή πιθανότητα να δούμε" την ανάπτυξη να ξεκινά από τις ΗΠΑ.

"Ψήφος εμπιστοσύνης" στο δολάριο

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη του στο αμερικανικό νόμισμα επισημαίνοντας ότι το δολάριο θα παραμείνει το βασικό νόμισμα στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

"Ένα σύστημα με βάση το δολάριο και με ισχυρό το αμερικανικό νόμισμα θα είναι κρίσιμης σημασίας για να βγούμε από την κρίση. Σε βάθος χρόνου, θα προκύψουν συζητήσεις για τον ρόλο του δολαρίου", δήλωσε ο Zoellick σε συνέντευξη του στο Reuters.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το δολάριο "θα παραμείνει το βασικό νόμισμα στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν και συμπληρωματικά μέτρα".

-

Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 - 16:49
Διευρύνουν τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες στη Wall Street καθώς ετοιμάζονται να κλείσουν τον Μάρτιο με εντυπωσιακή άνοδο, παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από το 2003.

Παρά τα αρνητικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο άνω των 150 μονάδων και βρίσκεται μια "ανάσα" από τα επίπεδα των 7.700 μονάδων, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 με κέρδη άνω του 2% ξεπέρασε και πάλι τις 800 μονάδες οδεύοντας σε εντυπωσιακή μηνιαία άνοδο της τάξης του 10%.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 174,75 μονάδες (+2,32%) και βρίσκεται στις 7.696,77 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 45,06 μονάδων (+3,00%) φτάνοντας τις 1.546,86 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 19,54 μονάδων (+2,48%) και βρίσκεται στις 807,07 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 29 κινούνται με θετικό πρόσημο. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Alcoa Inc. καθώς διαπραγματεύεται στα 7,44 δολ. με άνοδο 0,75 δολ. ή σε ποσοστό 11,21%. Ακολουθούν η Citigroup με κέρδη 9,96% στα 2,54 δολ. και η Bank of America Corporation στα 6,63 με άνοδο 9,95%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Motors (-13,67%) και η Johnson and Johnson (-0,77%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο νέος επικεφαλής της General Motors Corp εξέφρασε σήμερα την βεβαιότητα του ότι η εταιρεία θα επιτύχει τους στόχους που της έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GM, Fritz Henderson υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα για την GM είναι η αναδιάρθρωση της εκτός των πτωχευτικών δικαστηρίων, ενώ επισήμανε ότι η εταιρεία κινείται για να επιταχύνει τις υφιστάμενες διαδικασίες αναδιοργάνωσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους στόχους για το κόστος και τη μείωση του χρέους, αλλά "είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία θα πρέπει να κάνει περισσότερα και με ταχύτερους ρυθμούς", όπως επισήμανε.

Επισήμανε επίσης ότι έχουν προκύψει "αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη" για την αγορά της μονάδας Hummer και ότι μια απόφαση θα πρέπει να αναμένεται "μέσα στις επόμενες εβδομάδες".

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στις εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα κάνει λόγο για συρρίκνωση κατά 2,75% της παγκόσμιας οικονομίας το 2009, με το διεθνές εμπόριο να εμφανίζει πτώση 13,2%.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως φέτος η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 4%, της Ευρωζώνης κατά 4,1% και της Ιαπωνίας κατά 6,6%. Ωστόσο, για τα πλούσια κράτη αναμένει πως ενδέχεται να υπάρξει ανάκαμψη το 2010 της τάξης του 1,2%, εάν και εφόσον οι κυβερνήσεις δράσουν γρήγορα για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, επιλύοντας το πρόβλημα των "τοξικών" παγίων ακόμα και με εθνικοποιήσεις, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ελεύθερη πτώση ο ο δείκτης τιμών κατοικιών Case-Shiller

Στα μάκρο της ημέρας, παρέμειναν σε πτωτική τροχιά κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους δείκτες Case-Shiller, με τις 14 από τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ να καταγράφουν βουτιά των τιμών άνω του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε εθνικό επίπεδο οι τιμές των κατοικιών είναι σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν στα τέλη του 2003.

Για τον Ιανουάριο, ο δείκτης 10 πόλεων εμφανίζει πτώση 30% από την κορυφή που κατέγραψε στα μέσα του 2006, ενώ ο δείκτης 20 πόλεων εμφανίζει απώλειες 29%. Και οι δύο δείκτες σημειώνουν απώλειες για κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2006.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι τιμές στις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησαν τον Ιανουάριο 19,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 2,5% σε μηνιαία βάση.

Στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές, οι τιμές υποχώρησαν 19% σε ετήσια βάση και κατά 2,8% από τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, σε χαμηλό 29 ετών υποχώρησε ο δείκτης Chicago PMI το Μάρτιο. Ειδικότερα, υποχώρησε στο 31,4% από 34,2% το Φεβρουάριο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 1980. Ο δείκτης νέων παραγγελιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 30,9%, ενώ ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε στο 28,1%. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι τοποθετούσαν το δείκτη στο 34,3%.

Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο

Ανέκαμψε ελαφρώς τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ από τα ιστορικά χαμηλά του Φεβρουαρίου, με τις ανησυχίες για την οικονομία και την αγορά εργασίας να μετριάζονται ελαφρώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Conference Board ενισχύθηκε στις 26 μονάδες από τις 25,3 μονάδες (αναθεωρημένα στοιχεία) του Φεβρουαρίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch ωστόσο έκαναν λόγο για ενίσχυση του δείκτη στις 28 μονάδες.

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2009

Εκθέσεις-"πυξίδα" για μετοχές του 20άρη

Σε νέες βάσεις τοποθετούνται οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις των ξένων οίκων και των εγχώριων ΑΧΕ που ακολούθησαν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2008 από την πλειονότητα των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τα μεγέθη της περυσινής χρήσης έδωσαν στους αναλυτές ένα σαφές στίγμα των κινήσεων που πραγματοποίησαν οι διοικήσεις των εισηγμένων ομίλων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και επέτρεψαν να επαληθευθούν ή όχι οι προβλέψεις που είχαν πραγματοποιήσει για τις εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται σε όσες καλύπτουν επενδυτικά.

Έτσι, για την Εθνική Τράπεζα (ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,55 δισ. ευρώ για το 2008, μειωμένα κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά), η Credit Suisse με νέα έκθεσή της χαμήλωσε στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ προηγουμένως την τιμή-στόχο ενώ σε ανάλογη κίνηση (στα 14,8 ευρώ από τα 16 ευρώ προηγουμένως) προχώρησε και η KBW στις 18/3. Η UBS χαμήλωσε το πήχη στα 12,40 ευρώ από τα 16 ευρώ πριν, διατήρησε όμως αμετάβλητη τη σύσταση «αγορά». Η Piraeus Securities διατήρησε την τιμή-στόχο των 15,80 ευρώ σε έκθεσή της στις 23/3 και τη σύσταση «outperform» ενώ η Marfin Analysis την τιμή-στόχο των 17,40 ευρώ και τη σύσταση «buy» σε αντίστοιχη έκθεση στις 19/3. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε την Παρασκευή 27/3 στα 11,48 ευρώ και οι παραπάνω τιμές-στόχοι μεταφράζονται σε περιθώριο ανόδου από 74% (Credit Suisse) έως 8% (UBS).

Νέα τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς έδωσε η Citi στις 26/3. Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του ο οίκος ανεβάζει το πήχη στα 5 ευρώ για τη μετοχή, από 4,25 ευρώ προηγουμένως, και τη σύσταση «διακράτηση». Η Morgan Stanley «βλέπει» τη μετοχή του ομίλου στα 3,8 ευρώ ενώ σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή στα 7,5 ευρώ, από τα 10,5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Credit Suisse. Αντίστοιχα, η Merrill Lynch χαμήλωσε τον πήχη στα 3,9 ευρώ (από 5,2 ευρώ). Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε την Παρασκευή στα 4,85 ευρώ.

Νέα τιμή-στόχο στα 3,7 ευρώ, από τα 4,80 ευρώ προηγουμένως, θέτει η Bank of America - Merrill Lynch για τη μετοχή της Eurobank σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Μαρτίου όπου διατηρεί τη σύσταση «underperform» για τον τίτλο. Σύσταση «underweight» και τιμή-στόχο τα 3 ευρώ δίνει για την EFG Eurobank η Merill Lynch σε χθεσινή της έκθεση ενώ στα 7,20 ευρώ (από τα 7,90 ευρώ προηγουμένως) θέτει η Nomura τη νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Μαρτίου, όπου διατηρεί τη σύσταση «reduce». Από την πλευρά της η ODDO Securities κατέβασε τον πήχη στα 3,6 ευρώ (από τα 4,6 ευρώ πριν), διατηρώντας τη όμως σύσταση «reduce». Την Παρασκευή 27/3 η μετοχή της τράπεζας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 4,22 ευρώ.

Σε έκθεσή της στις 5/3 η UBS δίνει «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Αlpha Bank εξαιτίας της έλλειψης ορατότητας και τιμή-στόχο τα 5,2 ευρώ ενώ από την πλευρά της η Merrill Lynch σε έκθεση της (3/3) μειώνει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 4 ευρώ (από 5,2 ευρώ), με τον τίτλο να κλείνει χθες στα 4,85 ευρώ. Για την Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Analysis έδωσε τιμή-στόχο τα 2,80 ευρώ (από 4,50 ευρώ προηγουμένως), χαμηλώνει στα 2,10 ευρώ την τιμή-στόχο η Euroxx από τα 3,20 ευρώ προηγουμένως, ενώ η National Sec – P&K σε προγενέστερη έκθεσή της (στις 23/2) μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,1 ευρώ, από τα 3,5 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση «outperform» για τον τίτλο (κλείσιμο Τράπεζας Κύπρου στα 2,27 ευρώ).

Για τον ΟΠΑΠ (αύξηση κερδών κατά 19,6% το 2008), οι αναλυτές εστίασαν στα ισχυρά μεγέθη του ΚΙΝΟ, ως αντιστάθμισμα στο θέμα του μονοπωλίου και την ελαφρά κάμψη του “Πάμε Στοίχημα”. Σε έκθεσή της η η National Sec - P&K ΑΧΕΠΕΥ έδωσε νέα 12μηνη τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 25,50 ευρώ από τα 27,50 ευρώ προηγουμένως ενώ νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο στα 23 ευρώ από τα 26,5 ευρώ προηγουμένως έθεσε και η Proton Bank. Στα 27 ευρώ (από 29 ευρώ προηγουμένως), μείωσε την τιμή-στόχο του ΟΠΑΠ η HSBC διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση «overweight», ενώ σε έκθεσή της στις 23/3 η Marfin Analysis έθεσε νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο στα 25 ευρώ (από τα 29,50 ευρώ προηγουμένως) διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» για τον τίτλο που χθες Παρασκευή έκλεισε στα 19,95 ευρώ.

Στη περίπτωση της Coca Cola, η μείωση της κερδοφορίας σε ποσοστό 10% έναντι του 2007 οδήγησε σε υποβαθμίσεις από τους αναλυτές. Συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Coca - Cola 3E σε «πώληση» από «ουδέτερη» με παράλληλη μείωση της τιμής - στόχου στα 9 ευρώ από τα 12 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η UBS. Η Piraeus Securities χαμήλωσε το πήχη στα 11 ευρώ από τα 14,50 ευρώ προηγουμένως, ενώ την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 11 ευρώ από τα 12 ευρώ προηγουμένως “έκοψε” και η Credit Suisse. Η μετοχή της Coca Cola 3E.

Στα 22,3 ευρώ διατηρεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Alpha Finance, σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Μαρτίου, όπου δίνει σύσταση "overweight" (κλείσιμο ΔΕΗ στα 13,60 ευρώ στις 27/3). Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8 ευρώ από τα 6,5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η National Sec - P&K, ενώ την ίδια στιγμή αναβαθμίζει τη σύσταση σε "υπεραπόδοση" ενώ στα 7,06 ευρώ (από 6,52 ευρώ) ανέβασε το πήχη η Beta Securities η οποία διατηρεί την τιμή- στόχο των 16,60 ευρώ και παράλληλα τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή του ΟΤΕ σε έκθεσή της με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2009. Τέλος, στα 16,30 ευρώ από τα 17 ευρώ προηγουμένως θέτει τη τιμή-στόχο για τον Τιτάνα η National Sec – P&K.

Barclays: Προς απόρριψη του κυβερνητικού προγράμματος

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 - 11:47
Η βρετανική Barclays Plc εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για την εγγύηση παγίων μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των ελέγχων στον ισολογισμό της που έδειξε ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βρετανική τράπεζα θα ενημερώσει την κυβέρνηση για την απόφαση της μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Με βάση τα αρχικά στοιχεία από τα "stress test" που πραγματοποίησε η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) στον ισολογισμό της τράπεζας η Barclays διαθέτει επαρκή κεφάλαια και είναι σε θέση να αντέξει και νέες δυνητικές ζημιές στην περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2009

Σημαντική επιβράδυνση στην πιστωτική επέκταση





Σημαντική επιβράδυνση παρατηρήθηκε τόσο στην πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τα νοικοκυριά.
Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε το Φεβρουάριο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διαμορφούμενος σε 12,9% από 14,6% τον Ιανουάριο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008.

Σημαντική επιβράδυνση παρατηρήθηκε τόσο στην πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τα νοικοκυριά.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2009 σε 48 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 15,3% από 17,2% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008: 18,7%).

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους με εξαίρεση τους «λοιπούς» κλάδους, όπου επιταχύνθηκε ελαφρά. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τη βιομηχανία υποχώρησε σε 13,1% το Φεβρουάριο του 2009 από 15,2% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008:15,8%), ενώ στο εμπόριο η επιβράδυνση ήταν πολύ μικρή (Φεβρουάριος 2009: 19,3%, Ιανουάριος 2009: 19,6% και Δεκέμβριος 2008:19,5%).

Χρηματοδότηση των νοικοκυριών

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ανήλθε το Φεβρουάριο του 2009 σε 259 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 10,3%, έναντι 11,8% τον Ιανουάριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 12,8%) .

Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 190 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2009 και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (Φεβρουάριος 2009: 9,6%, Ιανουάριος 2009: 10,6%, Δεκέμβριος 2008: 11,5%).

Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν καθαρή ροή 107 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 12,3%, έναντι 14,7% τον Ιανουάριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 16,0%).

Τέλος, τα "λοιπά" δάνεια προς τα νοικοκυριά σημείωσαν καθαρή μείωση κατά 39 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2009 και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους επιβραδύνθηκε σε 5,8% από 8,9% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008: 9,5%).



-

Αισιοδοξίας συνέχεια στην Wall

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 - 22:48

Προς τον καλύτερο μήνα από το 1987 προσανατολίζεται η Wall Street, με τον Nasdaq να καταφέρνει την Πέμπτη να εξανεμίσει τις απώλειες που εμφάνιζε μέχρι στιγμής στο έτος, και να γυρνάει μάλιστα σε θετικό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 9 Μαρτίου, ο Nasdaq εμφάνιζε απώλειες για το 2009 της τάξης του 20%. Παράλληλα, ο S&P 500 βρίσκεται καθοδον για τον καλύτερο μήνα των τελευταίων 35 ετών, έχοντας κερδίσει μέχρι στιγμής στο Μάρτιο 13,3%.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street εμφάνιζαν από την αρχή των συναλλαγών κέρδη, ωστόσο βρέθηκαν σε υψηλά ημέρας λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές βρήκαν στήριξη στην αξιοπρεπή ζήτηση κατά τη δημοπρασία της Πέμπτης για 7ετή ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου. Αν και η ζήτηση δεν ήταν εκπληκτική, στάθηκε αρκετή για να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εκδόσεις-μαμούθ που προγραμματίζει η Fed.

Παράλληλα, αν και τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σκιαγραφούν ένα ζοφερό τοπίο για την οικονομία, δεν παύουν να ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Η κατάθεση του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας, Tim Geithner, ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε περιορισμένη επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο Geithner αναφέρθηκε στην επέκταση της ομοσπονδιακής εποπτείας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επίσης, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι κοντά στην επαναφορά του κανονισμού “uptick” για το short-selling, εξέλιξη υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί τόσο παράγοντες της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, όπως ο Barney Frank της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της αγοράς. Ο εν λόγω κανονισμός απαγορεύει το short-selling μετοχών, έως ότου έχουν καταγράψει άνοδο.Το μέτρο αυτό θεωρείται ασπίδα από τις “επιθέσεις” traders στις μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών. Δεδομένου ότι οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το short-selling, αναμένεται να είναι από τους τίτλους που θα επωφεληθούν πρωτίστως από την επαναφορά του κανονισμού.

Από το εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές της GM κέρδισαν 14,05%, μετά την είδηση πως 7.500 εργαζόμενοι θα κάνουν χρήση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου της αμερικανικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, η ομάδα κρούσης του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama φέρεται να τάσσεται υπέρ περαιτέρω στήριξης των λαβωμένων από την κρίση αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι μετοχές της AIG έκλεισαν με κάμψη 8,33%, καθώς αρκετά στελέχη του πάλαι ποτέ ασφαλιστικού “κολοσσού” από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του ομίλου αρνούνται να επιστρέψουν τα bonus τους, σε αντίθεση με του Αμερικανούς συναδέρφους τους. Ωστόσο, οι μετοχές της εταιρείας έχουν κερδίσει 220% από το χαμηλό της 9ης Μαρτίου.

Τα μάκρο της ημέρας

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον συρρικνώθηκε 6,3% στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Το υπουργείο υποβάθμισε τα αρχικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου που εμφάνιζαν συρρίκνωση του προϊόντος κατά 6,2%. Η ρευστοποίηση αποθεμάτων φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων της κυβέρνησης για το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι ανέμεναν μεγαλύτερη υποβάθμιση των προγενέστερων εκτιμήσεων, καθώς έκαναν λόγο για συρρίκνωση 6,6% της οικονομίας.

Παράλληλα, σε νέο επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που τελείωσε στις 14 Μαρτίου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 122.000 στις 5,56 εκατ., το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από την κυβέρνηση το 1967.

Δείκτες-ΑDRs

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 174,75 μονάδες (+2,25%) στις 7.924,56 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κέρδισε 58,05 μονάδες (+3,80%) φτάνοντας τις 1.587,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 18,98 μονάδων (+2,33%) και βρίσκεται στις 832,86 μονάδες. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,20 ή σε ποσοστό +2,25% και έκλεισε στα 3,37 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά $0,17, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 2,24% και έκλεισε στα 7,77 δολάρια.

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Eurobank: Σημαντική επιδείνωση της οικονομίας των ΗΠΑ

Eurobank: Σημαντική επιδείνωση της οικονομίας των ΗΠΑ

Κατά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις μας πριν από ένα χρόνο ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε μια βαθιά ύφεση, επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές της EFG Eurobank το όγδοο τεύχος της τριμηνιαίας της έκδοσης «Global Economic & Market Outlook»:

«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες σε βαθιά ύφεση ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά από τα υψηλά των τελευταίων ετών.



Σύμφωνα με τα μακροοικονομικά στοιχεία του 4ου τριμήνου 2008, η πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας είναι η μεγαλύτερη της μεταπολεμικής περιόδου. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 20% το 4ο τρίμηνο του 2008, ενώ το διεθνές εμπόριο υποχώρησε δραματικά κατά το δεύτερο ήμισυ του 2008 και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 80 χρόνων. Με την πλειονότητα των πρόδρομων δεικτών να αντανακλά περαιτέρω επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, αναμένουμε σημαντική μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης στο -1% το 2009, και αναιμική ανάκαμψη το 2010.



Πιστεύουμε ότι το κλειδί για την περαιτέρω πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν οι ΗΠΑ, καθώς (α) ήταν η πρώτη οικονομία που μπήκε στην ύφεση (άρα, πιθανόν και η πρώτη που θα ανακάμψει) και (β) είναι η οικονομία όπου εφαρμόζεται η πλέον επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Καθώς οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά της μεταπολεμικής περιόδου, τα χρηματιστήρια φαίνεται να προεξοφλούν ότι έχουμε ήδη δει τα χειρότερα στη παρούσα ύφεση. Όμως, σε αντίθεση με τις αγορές, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συνεχίζουν να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η ύφεση στις ΗΠΑ θα επιδεινωθεί κατά το πρώτο ήμισυ του 2009, καθώς τους επόμενους μήνες θα δούμε μια σημαντική πτώση των αποθεμάτων των εταιριών με αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση της ανεργίας. Μελετώντας την πορεία των αποθεμάτων κατά τις προηγούμενες δέκα υφέσεις στις ΗΠΑ, βρίσκουμε ότι η συνεισφορά των αποθεμάτων στη συνολική μείωση του ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 62%. Κατά το 4ο τρίμηνο του 2008 τα αποθέματα μειώθηκαν μόλις κατά 26 δις δολάρια, ενώ το ΑΕΠ έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 200 δις δολάρια μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Με βάση την ιστορική εμπειρία, τα αποθέματα θα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 120 δις δολάρια μέσα στα επόμενα τρίμηνα.



Σε όρους συνολικής μείωσης του πραγματικού ΑΕΠ, εκτιμούμε ότι η τρέχουσα ύφεση θα είναι τέσσερις φορές χειρότερη από το μέσο όρο όλων των υφέσεων της μεταπολεμικής περιόδου, και δύο φορές χειρότερη από την ύφεση του 1981-82, η οποία ήταν και η βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών.



Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η πιθανότητα μιας ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας έχει πράγματι αυξηθεί σημαντικά (σε 47%) κατά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνουμε λόγο για μια οριστική έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση καθώς οι εταιρείες μόλις τώρα αρχίζουν να μειώνουν τα αποθέματα οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση της ανεργίας.



Όσον αφορά την Ευρωζώνη, πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα ακολουθήσει με μια χρονική υστέρηση σε σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική στην ζώνη του ευρώ είναι λιγότερο επιθετική. Πιστεύουμε ότι η Ιαπωνία θα είναι η αναπτυγμένη οικονομία που θα χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση, λόγω της μεγάλης εξωστρέφειας της οικονομίας της. Ήδη ο ρυθμός μεταβολής της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Η Κίνα θα είναι μία από τις πρώτες οικονομίες παγκοσμίως που θα ανακάμψει από την κρίση, καθώς έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται σημάδια βελτίωσης σε θεμελιώδη μεγέθη κατά τους τελευταίους μήνες.





Επενδυτικές Επιλογές



Κατά την άποψη μας οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν συντηρητικοί στις επιλογές τους και να αποφύγουν την ανάληψη επιπλέον ρίσκου. Η υψηλή μεταβλητότητα θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει τις χρηματιστηριακές αγορές. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μιας νέας διόρθωσης των χρηματιστηρίων είναι αυξημένος, καθώς αναμένεται επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες. Η «ποσοτική χαλάρωση» (quantitative easing) της Fed θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμα, ωστόσο θα δημιουργήσει αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών, ασκώντας πίεση στο δολάριο. Στο περιβάλλον αυτό θεωρούμε ότι τα κρατικά ομόλογα που προσφέρουν προστασία για τον πληθωρισμό και ο χρυσός θα υπεραποδώσουν.





Χρηματιστήρια: Αμυντικές τοποθετήσεις



Η πρόσφατη πτώση στις τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ (57% στα χαμηλά της 9ης Μαρτίου) αποτελεί τη μεγαλύτερη διόρθωση από το 1929, όταν οι τιμές των μετοχών είχαν υποχωρήσει κατά 89% από τα υψηλά τους. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μιας νέας διόρθωσης των μετοχών στις ΗΠΑ είναι αυξημένος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς αναμένεται χειροτέρευση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι περισσότεροι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά υποδηλώνει ότι η πιθανότητα ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αυξάνεται, οδηγώντας σε ισχυρές ανοδικές αντιδράσεις των χρηματιστηρίων. Προτείνουμε σταδιακή αύξηση των θέσεων στο δείκτη S&P 500 σε επίπεδα κάτω των 700 μονάδων.





Κρατικά Ομόλογα: Μείωση των θέσεων



Με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού να αυξάνεται και τους επενδυτές να αναζητούν προστασία σε ασφαλείς επενδύσεις, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων υποχώρησαν τον Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. Αν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν κινηθεί ανοδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, είμαστε επιφυλακτικοί για τα ομόλογα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένης της συντονισμένης νομισματικής και δημοσιονομικής επέκτασης για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.



Αναμφισβήτητα, η «ποσοτική χαλάρωση» της Fed, που μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στοχεύει στη μείωση του κόστους δανεισμού, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση των αποδόσεων σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι μεσοπρόθεσμα η διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων το 2009, και η αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς κρατικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, θα οδηγήσουν σε διόρθωση των τιμών των κρατικών ομολόγων.



Όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα που προσφέρουν προστασία για τον πληθωρισμό, πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις συνεχίζουν να ενσωματώνουν την πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού. Θεωρούμε ότι τα ομόλογα αυτά είναι περισσότερο ελκυστικά σε σύγκριση με τα ονομαστικά ομόλογα, ακόμα και αν ο πληθωρισμός δεν αυξηθεί σημαντικά.





Εταιρικά Ομόλογα: Επιλεκτικές τοποθετήσεις



Η ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας δημιούργησε αρνητικό κλίμα για τις πιστωτικές αγορές, οδηγώντας τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλέστερων επενδυτικών επιλογών (π.χ. κρατικά ομόλογα). Κατά συνέπεια, τα περιθώρια επιτοκίων στις αγορές εταιρικών ομολόγων αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της απομόχλευσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, πιστεύουμε ότι, στη παρούσα συγκυρία, οι τίτλοι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (investment grade) είναι περισσότερο ελκυστικοί σε όρους απόδοσης και κινδύνου σε σύγκριση με τους μετοχικούς τίτλους.





Συνάλλαγμα



Πιστεύουμε ότι η εξασθένιση του δολαρίου έναντι του ευρώ θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς θα αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed όπως η αγορά κυβερνητικών ομολόγων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ θα φτάσει το 1,45 βραχυπρόθεσμα και θα κινηθεί σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,30 και 1,35 κατά το δεύτερο ήμισυ του 2009, καθώς η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.







Το πλήρες κείμενο της μελέτης βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eurobank.gr/research .



Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2009

Πρόσθετα μόνιμα μέτρα ζητάει η Κομισιόν

Πρόσθετα μόνιμα μέτρα το 2010 ζητάει από τη χώρα μας η Κομισιόν για τη μείωση του ονομαστικού ελλείμματος «σαφώς κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους» με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.

Στην πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο υπουργών δίνεται στις ελληνικές αρχές προθεσμία έξι μηνών, δηλαδή μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ώστε να παρουσιάσουν με ποιο τρόπο θα μειωθεί το έλλειμμα το 2010 κάτω από το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, έχοντας ανέλθει σε 3,5% του ΑΕΠ το 2007, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας υπολογίζεται σε 3,7% του ΑΕΠ το 2008, υπερβαίνοντας έτσι την τιμή αναφοράς του 3% και τα δύο έτη. Το έλλειμμα αναμένεται ότι θα παραμείνει υψηλότερο από 3% το 2009 και θα υπερβεί το 4% το 2010 εφόσον δεν υπάρξει καμία αλλαγή της πολιτικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες και την τρέχουσα επαναξιολόγηση των κινδύνων στις χρηματαγορές, που ασκούν περαιτέρω πίεση στον υψηλό φόρτο του χρέους, καθώς επίσης και το μέγεθος της απαραίτητης αναπροσαρμογής που είναι σχετικά μικρό, φαίνεται ότι ενδείκνυται η ταχεία διόρθωση του ελλείμματος έως το 2010.

Η Επιτροπή συνιστά ως εκ τούτου στο Συμβούλιο να ενισχύσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική διόρθωση το 2009 με τον διαρκή περιορισμό των δαπανών. Στη συνέχεια, η χώρα θα πρέπει να θεσπίσει πρόσθετα μόνιμα μέτρα το 2010 για τη μείωση του ονομαστικού ελλείμματος σαφώς κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να καταβάλει προσπάθειες για τον έλεγχο των άλλων παραγόντων, εκτός των καθαρών δανειακών αναγκών, που συμβάλλουν στη μεταβολή των επιπέδων του δημόσιου χρέους, καθώς επίσης και για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των οικονομικών δεδομένων και ιδίως των δεδομένων του δημοσίου.

Τέλος, η Ελλάδα καλείται να βελτιώσει την ποιότητα και την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών, να εφαρμόσει επειγόντως τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η πρότασή σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο θα συζητηθεί κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις 3 και 4 Απριλίου στην Πράγα, ενώ η τυπική υιοθέτηση της σύστασης θα γίνει από το Συμβούλιο στις 24 Απριλίου.

Συνοψίζοντας τις συστάσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια χαρακτήρισε εφικτή τη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας. Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει πειστεί ότι η μείωση αυτή είναι προς το συμφέρον της οικονομίας της χώρας.



Τρίτη, Μαρτίου 24, 2009

Επιστρέφουν τα χαμόγελα

Πύκνωσαν τα χαμόγελα χθες στο Χ.Α., καθώς η εγχώρια αγορά κινήθηκε ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανοδικής πορείας.

Ο γενικός δείκτης τερμάτισε στις 1.689,55 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,53% έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 1.658,65 και 1.692,64 μονάδων. Στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις, ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 7% και πλέον ακούγονται απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες τα χαμηλά του δείκτη τα είδαμε προ ημερών. Το κλίμα στα διεθνή Χρηματιστήρια ήταν χθες επίσης θετικό, πριμοδοτώντας σε σημαντικό βαθμό την εγχώρια αύξηση.

Αξιοσημείωτη η πορεία του τραπεζικού κλάδου -ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,71%, και συγκεκριμένα: Αlpha +9,2%, ETE +3,84%, Eurobank +6,08%, Marfin Bank +7,3%, Κύπρου +8,21%, Πειραιώς +5,74%, Ταχ. Ταμιευτήριο +7,03%.

Περίπου το 90% του συνολικού τζίρου αφορούσε σε τίτλους του ftse/XA 20, η πλειονότητα των οποίων αποκόμισε αξιόλογα κέρδη: Coca Cola +3,42%, MIG +5,71%, ΟΤΕ +1,26%, Ελλάκτωρ +3,13%, ΔΕΗ +1,57%, Μυτιληναίος +1,83%. Εξαίρεση, αρνητική, αποτέλεσαν ο ΟΠΑΠ που υποχώρησε κατά 1,2% και τα Ελλ. πετρέλαια (-1,52%).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 121,6 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ υπολογίσθηκε σε 63,5 δισ. ευρώ. Από τους 255 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 155 τερμάτισαν με άνοδο, 55 υποχώρησαν, ενώ 45 παρέμειναν αμετάβλητοι.

Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χθες χέρια ήταν: 150.000 και 100.000 Πειραιώς στα 4,97 ευρώ, 150.000 ΟΤΕ στα 11,18 ευρώ.



Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2009

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

«Εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποιώντας για εκτίναξη της ανεργίας, εάν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη. Πρόκειται για το πρώτο πισωγύρισμα της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων πενήντα χρόνων», δήλωσε ο κ. Στρος-Καν, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε, επίσης, ότι η κρίση απειλεί να ρίξει και πάλι στη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες, με κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, ακόμη και πολέμων.

Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι ορισμένες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή της «δημοσιονομικής κατάρρευσης», ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν για περαιτέρω μειώσεις φόρων και για μεγαλύτερες δαπάνες, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμεύσεις για τόνωση των δημοσιονομικών ανέρχονται, προς το παρόν, στο 1,6% με 1,7% του ΑΕΠ, έναντι 2% του ΑΕΠ που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

«Υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης το 2010, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από ορισμένες προϋποθέσεις» καθώς και από τις «τολμηρές πολιτικές» οι οποίες θα υλοποιηθούν από τις κυβερνήσεις, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα», αναζωογονώντας τη ζήτηση, «καθώς οι νομισματικές πολιτικές άγγιξαν τα όριά τους», επεσήμανε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



-------------------------------------------

Trichet: Πιθανή και νέα μείωση των επιτοκίων

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 - 10:06

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων άφησε ο Jean-Claude Trichet, κάνοντας παράλληλα λόγο για λήψη “μη συμβατικών μέτρων” από την ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι δεν έχει προαποφασιστεί αν το 1,5% θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι πιθανό η ρυθμιστική αρχή να συνεχίσει να λαμβάνει ανορθόδοξα μέτρα με στόχο την αναζωπύρωση του δανεισμού. “Είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μη συμβατικές μεθόδους όσον αφορά τη χρηματοδότηση των τραπεζών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΚΤ, καθώς ποσοστό 70% της ροής χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη προέρχεται από τις εμπορικές τράπεζες και 30% από την πώληση τίτλων και όχι μετοχών, ήτοι το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε.

Με αφορμή το παράδειγμα της Fed αλλά και της Τράπεζα της Ιαπωνίας, οι οποίες έχουν διαμορφώσει το ύψος των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, ο Trichet επανέλαβε ότι τα μηδενικά επιτόκια παρουσιάζουν μεγάλα μειονεκτήματα και δεν είναι “κατάλληλα” για την Ευρώπη.

Εξάλλου, όσον αφορά μια πιθανή αγορά τίτλων, ο Trichet υπογράμμισε ότι δεν έχουν ληφθεί εκ των προτέρων νέες αποφάσεις.

Τέλος, ανέφερε ακόμη μία φορά ότι το 2009 θα είναι ένα "ιδιαίτερα δύσκολο" έτος για την ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνοντας ωστόσο ότι προβλέπεται σταδιακή ανάπτυξη το 2010, ακόμα και αν για τις περισσότερες οικονομίες αναμένεται περαιτέρω επιδέινωση των οικονομικών συνθηκών. Η ΕΚΤ πάντως, στρέφει την προσοχή της στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού αν και τα στοιχεία για τους μισθούς και την προσφορά χρήματος δεν υποδηλώνουν ότι υπάρχει άμεση απειλή.

Κυριακή, Μαρτίου 22, 2009

Σύσταση Γιούνκερ στην Ελλάδα για λήψη σκληρών μέτρων





Σκληρή στάση υιοθετεί απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία εξηγεί γιατί η Ευρώπη επιμένει στη σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή και στη λήψη νέων σκληρών μέτρων και προειδοποιεί σε αυστηρό τόνο: «Το γεγονός ότι η χώρα σας μπήκε σε επιτήρηση δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειάζονται κι άλλες ενέργειες για την εξυγίανση των οικονομικών της».

«Νομίζω ότι είναι καθήκον της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα όπως μέχρι τώρα. Για να μπορέσετε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών, πρέπει να διορθώσετε τα δημόσια οικονομικά σας. Καλούμε την Ελλάδα να πάρει μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ανισχύουν οι δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση που η Ελλάδα και η Ιρλανδία κηρύξουν πτώχευση, ο κ. Γιούνκερ απάντησε τα εξής: Είναι θεωρητική απάντηση σε θεωρητική ερώτηση, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Σε περίπτωση, όμως, που συμβεί, θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει τεράστια προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα φθάσει στην πτώχευση. Ομως, τα μέτρα που θα εφαρμόσει πρέπει να είναι πολύ σκληρά.



Σάββατο, Μαρτίου 21, 2009

-------------------------------------------

Θετική η εβδομάδα

Έμεινε από καύσιμα στις συναλλαγές της Παρασκευής η Wall Street, ωστόσο ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με την αμερικανική αγορά να σημειώνει άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2008.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,7%, ο ευρύτερος S&P 500 ολοκλήρωσε την εβδομάδα στο +1,5% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,8% παρά τις σημερινές απώλειες.

Οι μαζικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η αμερικανική Federal Reserve στο μέσο της εβδομάδας αιφνιδιάζοντας ευχάριστα επενδυτές και αναλυτές, έδωσαν τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για πιθανή εξομάλυνση της κρίσης, ενώ είχε προηγηθεί αυτή την εβδομάδα η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι νέες πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της αμερικανικής κυβέρνησης ώθησαν την Wall Street στη δεύτερη συνεχή ανοδική εβδομάδα σε διάστημα περίπου 11 μηνών, παρά τις σημερινές μαζικές ρευστοποιήσεις.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 122,42 μονάδες (-1,65%) στις 7.278,38 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 26,21 μονάδων (-1,77%) φτάνοντας τις 1.457,27 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 15,50 μονάδων (-1,98%) στις 768,54 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 6 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η General Motors κλείνοντας στα 3,18 δολ. με άνοδο 0,31 δολ. ή σε ποσοστό 10,80%. Ακολούθησαν η Merck με κέρδη 2,61% στα 26,72 δολ. και η Alcoa Inc. στα 6,54 δολ. με άνοδο 2,19%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corporation (-10,68%), η JP Morgan Chase (-7,21%) και η American Express (-6,20%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,09 δολ. ή σε ποσοστό 2,92% και έκλεισε στα 2,99 δολ. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,31 δολ. ή σε ποσοστό 4,12% και έκλεισε στα 7,21 δολ.

Έκκληση Bernanke

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke κάλεσε σήμερα τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ να συνεχίσουν να λειτουργούν με σύνεση και προσοχή, αλλά να μην επιτρέψουν στον φόβο να καθορίζει τις αποφάσεις τους στη χορήγηση δανείων.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Ουάσινγκτον ενδεχομένως να στέλνει μικτά μηνύματα στις μικρότερες τράπεζες: Από την μια πλευρά είναι σημαντικό να μείνουν ανοικτές οι πιστωτικές γραμμές, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Φοίνιξ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σημείωσε παράλληλα ότι η Fed και η Ουάσινγκτον δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασώσουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Fed θα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή της εταιρικές αποζημιώσεις και τα μπόνους που μοιράζονται στα στελέχη τραπεζών που έχουν δεχτεί κυβερνητική βοήθεια.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για την πορεία των προγραμμάτων που έχει δρομολογήσει η Fed για την ενίσχυση των πιστωτικών αγορών.

Αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες της Fed, ο Bernanke επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την "διεύρυνση των spreads" που δυσχεραίνει την προσπάθεια της τράπεζας να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων κοντά στο μηδέν.

Η απόφαση για την αγορά ενυπόθηκων χρεογράφων και ομολόγων έως 1,15 τρισ. δολ. έχει στόχο "να βελτιωθούν οι συνθήκες στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές" δήλωσε ο Bernanke.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα η Sony Ericsson, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας για ζημιές προ φόρων ύψους έως 390 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, μη συμπεριλαμβανομένων χρεώσεων αναδιάρθρωσης ύψους 10-20 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι πωλήσεις και τα προ φόρων κέρδη για το α΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται να επηρεαστούν από τη μειωμένη ζήτηση και το destocking.

Παράλληλα, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την περίοδο του α΄ τριμήνου προχώρησε η διοίκηση της Xerox, η οποία τοποθετεί πλέον τα κέρδη ανά μετοχή στο εύρος των 3-5 cents, έναντι 16-20 cents ανά μετοχή. Η υποβάθμιση των προβλέψεων αποδίδεται στις χρεώσεις αναδιάρθρωσης και στην εξασθένηση της κερδοφορίας στην κατά 25% θυγατρικής Fuji Xerox Corp.

Από τον τραπεζικό κλάδο, σε διοικητικές ανακατατάξεις προχώρησε η Citigroup. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, καθήκοντα του προέδρου της Citi Holdings αναλαμβάνει ο G. Crittenden, ο μέχρι πρότινος γενικός οικονομικός διευθυντής. Τα καθήκοντα το γενικού οικονομικού διευθυντή αναλαμβάνει ο Edward Kelly, που μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων. Ο Crittenden θα συνεργαστεί στενά με τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, Corbat.

-------------------------------------------

"Ο έξυπνος επενδυτής ξέρει τι αγοράζει

και δεν παρασύρεται από τη μόδα"

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009 - 00:08

"Συγκρατημένα αισιόδοξος" για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών το 2009 εμφανίζεται ο κ. Γεώργιος Κουφόπουλος, διευθυντής επενδύσεων της ING ΑΕΔΑΚ.

"Η ανάκαμψη δε θα προκύψει από μια μεμονωμένη λύση αλλά από συνδυασμό μέτρων και πολιτικών πρωτοβουλιών" σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι "τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχτεί ακόμη χειρότερα".

Συνέντευξη στο Δημήτρη Ζάντζα

- Κύριε Κουφόπουλε, κυβερνήσεις και νομισματικές αρχές διεθνώς συνεχίζουν να «κινητοποιούνται» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πόσο αποτελεσματική αποδεικνύεται μέχρι στιγμής αυτή η συνεργασία;

Μια «παγκοσμιοποιημένη» κρίση απαιτεί και «παγκοσμιοποιημένη» κινητοποίηση. Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις συντονισμένες κινήσεις από τις βασικότερες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη. Παράλληλα, έχουν πυκνώσει οι διασκέψεις ανωτάτων πολιτικών και οικονομικών οργανισμών των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη. Δεδομένου ότι η κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αποδεικνύεται ότι οι προαναφερόμενες συνεργασίες δεν καθίστανται ικανές σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να την αποσοβήσουν ή να την αμβλύνουν. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αναγκαίες.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχτεί ακόμη χειρότερα. Λάθη και παραλείψεις θα συμβούν, γεγονός φυσιολογικό, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ωστόσο, θεωρώ πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν. Το παράδειγμα της κατάρρευσης της Lehman είναι αντιπροσωπευτικό. Αν δεν είχαμε επώδυνα διαπιστώσει τις συνέπειες της κατάρρευσής της, οι κρατικές ενισχύσεις τραπεζικών κολοσσών δεν θα είχαν λάβει αυτή την έκταση ή οι φωνές ενάντια στις διασώσεις εταιρειών να ήταν περισσότερες και ισχυρότερες.

Σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη δεν θα προκύψει από μια μεμονωμένη λύση αλλά από ένα συνδυασμό μέτρων και πολιτικών πρωτοβουλιών.

- Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται; Μπορούμε να προσδιορίσουμε τα «δυνατά» και «αδύνατα» σημεία της ελληνικής οικονομίας;

Την τελευταία περίοδο καθώς η άμπωτη έχει πάρει τη θέση της πλημμυρίδας της ρευστότητας, πολλά πράγματα έχουν αντιστραφεί στην κοινή λογική. Χαρακτηριστικά που άλλοτε αποτελούσαν πλεονέκτημα γίνονται μειονέκτημα και αντίστροφα. Η Ελλάδα αποκόμιζε σημαντικά οφέλη τα τελευταία χρόνια από την πρόοδο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης γενικότερα, καθώς και την άνθηση της ναυτιλίας. Μετά τις θεαματικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών αυτά τα πλεονεκτήματα, δηλαδή η επέκταση στα Βαλκάνια και οι εισροές από τη ναυτιλία, έχουν αντιστραφεί σε μειονεκτήματα,τουλάχιστο στην παρούσα φάση. Ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο αποτελεί το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδος.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχει ένα πιο υγειές τραπεζικό σύστημα και καλύτερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, βάση των στοιχείων διαφόρων οργανισμών. Επιπρόσθετα, η ένταξη της χώρας στη Ευρωζώνη παρέχει ισχυρή πολιτική και νομισματική σταθερότητα, σε αντίθεση με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

- Υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες από τις αποφάσεις που λαμβάνονται λόγω «ανωτέρας βίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης να εξελιχθούν μελλοντικά σε πηγές ανησυχίας;

Σίγουρα, κάποιες από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα μπορεί να εξελιχθούν μελλοντικά σε πηγές ανησυχίας. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός. Τα πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι νομισματικές αρχές, αναμένεται να προκαλέσουν μια αύξηση του πληθωρισμού στο μέλλον. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα. Κάθε διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση και πρακτική.

- Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ενδέχεται να τεθούν στο «περιθώριο», για όσο διάστημα η αβεβαιότητα θα στρέφει όλο και περισσότερους επενδυτές σε άλλες μορφές επένδυσης. Ποια είναι η γνώμη σας;

Θα σας απαντήσω με μια παρομοίωση που χρησιμοποιούσε ο Ben Graham, τον “Mr. Market”. Φανταστείτε ότι είστε συμμέτοχος σε μία επιχείρηση με τον “Mr. Market” ο οποίος, ενώ κατά τα άλλα είναι καλός συνέταιρος, υποφέρει από ανίατα ψυχολογικά προβλήματα. Μερικές φορές αισθάνεται μια ευφορία που τον κάνει να βλέπει μόνο τους ευνοϊκούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιχείρηση. Όταν είναι σε αυτή την κατάσταση προσφέρει πάρα πολύ υψηλή τιμή για αγορά ή πώληση των μετοχών του, γιατί φοβάται ότι θα του αρπάξετε το μερίδιο και θα του στερήσετε τα άμεσα κέρδη.

Κάποιες άλλες φορές αισθάνεται κατάθλιψη και δεν βλέπει τίποτα άλλο για το μέλλον παρά μόνο προβλήματα για την επιχείρηση και όλο τον κόσμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσφέρει πολύ χαμηλές τιμές, επειδή φοβάται ότι θα προσπαθήσετε να ξεφορτωθείτε το μερίδιο σας και να το φορτώσετε αυτόν. Ο “Mr. Market” βρίσκεται εκεί για να εξυπηρετεί και όχι να καθοδηγεί. Είστε ελεύθεροι να τον αγνοήσετε ή να τον εκμεταλλευτείτε αλλά όχι να σας επηρεάσει στις επενδυτικές σας αποφάσεις, γιατί κάτι τέτοιο απλά θα ήταν καταστροφικό. Ο «έξυπνος» επενδυτής πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει και να μην παρασύρεται από τη «μόδα» του χρηματιστηρίου και των αγορών γενικότερα.

- Δεδομένης της εικόνας που διαμορφώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια, πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το 2009 και τι αναμένουμε για το 2010;

Εξακολουθούμε να διανύουμε -ίσως το τελευταίο- στάδιο του «χρηματιστηριακού χειμώνα». Τον πανικό έχει διαδεχθεί η απογοήτευση αρχικά και η αποδοχή της άσχημης κατάστασης μετέπειτα. Τα χρηματιστήρια συνήθως καταγράφουν τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών τους 6 έως 9 μήνες πριν από τον «πάτο» της οικονομίας. Άρα, αν κάποιος περιμένει να δει πρώτα τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας θα έχει αργήσει. Πιστεύω ότι τέλος 2009 αρχές 2010 θα έχουμε δει το βάθος της ύφεσης της οικονομίας. Άρα για το 2009 παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος για τις χρηματιστηριακές αγορές.

- Προκύπτουν πράγματι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την κρίση; Και αν ναι, πού θα τις εντοπίζατε;

Αναμφίβολα υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες καθώς ο φόβος δημιουργεί ανορθολογικές καταστάσεις. Απαιτείται όμως αυξημένη προσοχή, δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης των πτωχεύσεων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Θεωρώ ότι επενδύσεις, δια μέσου μετοχικών ή ομολογιακών αξιών, με ορίζοντα πενταετίας σε εταιρείες που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, θα είναι με μεγάλη πιθανότητα πολύ κερδοφόρες.

Στοχευμένα ευρωπαϊκά μέτρα για την πραγματική οικονομία





Η Ε.Ε. συνεχίζει τις προσπάθειες αναχαίτισης της κρίσης, χωρίς πρόσθετα μέτρα ανάκαμψης, αλλά με επικέντρωση των προσπαθειών στο συντονισμό ενεργειών της χωρών-μελών σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.

Στο «μέτωπο» της πραγματικής οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν το πακέτο της Κομισιόν για άμεση διάθεση 5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στους τομείς της ενέργειας (διασύνδεση δικτύων) και ανάπτυξης της υπαίθρου (προώθηση γρήγορου Ιντερνετ στην Περιφέρεια).

Από το παραπάνω ποσό θα επωφεληθεί και η Ελλάδα, η οποία θα συμμετάσχει σε τρία σχέδια. Το πρώτο αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδα-Ιταλίας που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία μέσω Τουρκίας με 100 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής-Χάσκοβο με 45 εκατ. ευρώ. Το τρίτο σχέδιο έχει προϋπολογισμο 80 εκατ. ευρώ και αφορά 12 χώρες, που θα υποβάλουν μικρά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας.

Η απόφαση θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση την έναρξη υλοποίησης των σχεδίων εντός του 2009, δεδομένου ότι η κοινοτική συνεισφορά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Υποχώρηση Μέρκελ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και μετά από σχετική υποχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν αρχικά αρνητική, συμφώνησαν να αυξήσουν από 25 σε 50 δισ. ευρώ τον ετήσιο προϋπολογισμό του κοινοτικού μέσου για τη δανειοδότηση χωρών-μελών εκτός Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών.

Οι «27» ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα της παγκόσμιας κοινότητας, αποφάσισαν να διπλασιάσουν τη συνεισφορά της Κοινότητας στους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινοτικών μέτρων ανάκαμψης, ενώ προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση είναι τα έργα αυτά να ξεκινήσουν εντός τους έτους.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή να καταλήξουν σε λήψη οριστικών αποφάσεων πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σχετικά με τον έλεγχο της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και χωρών και τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Εξυγίανση

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών, ώστε αυτή να συμβαδίζει με την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα χρονοδιαγράμματα για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση κάθε χώρας, αναφέρουν τα συμπεράσματα, επιβεβαιώνοντας ότι η προθεσμία σε κάθε κυβέρνηση θα δίνεται «α λα καρτ».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά έγκαιρο, στοχοθετημένο και προσωρινό τρόπο, ταυτόχρονα δε να τηρούν τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές: προαγωγή του ανοίγματος εντός της εσωτερικής αγοράς και έναντι τρίτων χωρών εξασφάλιση αμεροληψίας έναντι προϊόντων και υπηρεσιών από άλλα κράτη-μέλη.

Αναβολή

Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο θέμα της απασχόλησης, ματαιώνοντας την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαΐου στην Πράγα.

Κατά της προγραμματισμένης αρχικά Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση, τάχθηκαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι με δεδομένο πως η συνάντηση αυτή δεν θα οδηγούσε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, θα έστελνε ένα αρνητικό μήνυμα στην κοινή γνώμη ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Ευρωπαϊκό φρένο σε νέες δαπάνες κατά της κρίσης



Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες για την οικονομική ανάκαμψη, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και του ΔΝΤ. Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αρνούμενοι συγκρίσεις με τις ΗΠΑ, λόγω διαφορετικών κοινωνικών συστημάτων και αναγκών.

Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ολλανδίας, αλλά και κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσαν χθες δημόσια ότι τα 400 δισ. ευρώ, που διέθεσε μέχρι σήμερα η Ε.Ε., αποτελούν πλαφόν για τα δημόσια οικονομικά των χωρών - μελών.

Επιπλέον, όπως επισήμαναν, δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις δημόσιες δαπάνες, διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά κοινωνικά μοντέλα. Η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, έχει κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους ανέργους και τους ασθενέστερους οικονομικά, το οποίο σε περιόδους κρίσης επιβαρύνει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες.

5 δισ. ευρώ για υποδομές

Με δεδομένη τη θέση των Ευρωπαίων να μην αυξήσουν τις εθνικές δαπάνες, κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, ήταν η πρόταση της Κομισιόν να διατεθούν 5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην ενέργεια (διασύνδεση δικτύων) και ανάπτυξη της υπαίθρου (προώθηση Ιντερνετ).

Για την Ελλάδα, προτείνεται η χορήγηση 140 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου με την Ιταλία και τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Η πρόταση της Κομισιόν συναντάει τις αντιδράσεις των χωρών με μεγάλη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, αλλά και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, οι οποίες ζητούν να χρηματοδοτηθεί από το παραπάνω ποσό και ο αγωγός Nabucco, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία.

Προετοιμασία για τις 7 Μαΐου

Εν τω μεταξύ, στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, που είναι η προετοιμασία της έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, στις 7 Μαΐου στην Πράγα, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων έκαναν έκκληση στις κυβερνήσεις να διευρύνουν τους δικαιούχους επιδομάτων ανεργίας, αλλά και κατάρτισης, αποφεύγοντας μειώσεις μισθών. Αυτό έγινε στη συνάντηση που είχαν με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μίρεκ Τοπολάνεκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην ίδια συνάντηση, έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, των ΜΜΕ και του δημόσιου τομέα. Οπως επισημάνθηκε, το τέταρτο τρίμηνο χάθηκαν στην Ε.Ε. 672.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ για το 2009 οι απώλειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 εκατ. θέσεις.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν σήμερα από το Συμβούλιο Υπουργών και την Κομισιόν να λάβουν το ταχύτερο αποφάσεις για την πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών.

Οι αποφάσεις θα βασιστούν στην έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, υπό το Γάλλο πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ζακ Ντε Λαροζιέρ, η οποία προβλέπει τη σύσταση μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Μάλιστα, προτείνεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις τράπεζες που θα κινούνται εκτός ρυθμιστικού πλαισίου. Θα αναβαθμιστεί επίσης σημαντικά ο ρόλος της ΕΚΤ στην πρόληψη συστημικών κινδύνων.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

Goldman Sachs: Προσφορά για την Universal Studios Japan





Προσφορά 111,2 δισ. γιεν (1,2 δισ. δολάρια) για την εξαγορά της USJ Co., της διαχειρίστριας του θεματικού πάρκου των Universal Studios στην Ιαπωνία, κατέθεσε σήμερα κοινοπραξία με επικεφαλής την Goldman Sachs Group.

Η αμερικανική τράπεζα και οι υπόλοιποι επενδυτές προσφέρουν 50.000 γιεν ανά μετοχή, τιμή που είναι 23% υψηλότερη από την τιμή στην οποία έκλεισαν οι μετοχές της USJ χθες, στο Τόκιο. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Goldman θα κατέχει το 61,2% της εταιρείας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, ο επικεφαλής επενδύσεων της Goldman στην Ιαπωνία, Ανκούρ Σάχου, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της προσφοράς σε συνέντευξη Τύπου, στις 5:00 μ.μ. τοπική ώρα.

Η Goldman, η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα χρηματιστηριακή εταιρεία στον κόσμο μέχρι την μετατροπή της σε τράπεζα συμμετοχών, επένδυσε 20 δισ. γιεν στην Universal Studios Japan το 2005. Στόχος της είναι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας ωθεί χαμηλότερα τον αριθμό των επισκεπτών στο πάρκο.

Το ποσοστό 9,2% που κατέχει η Οσάκα στην εταιρεία την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη μέτοχο, μετά την Goldman, τη UBS με ποσοστό 11,7% και την κρατική Development Bank of Japan με 10,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το πάρκο Universal Studios Japan άνοιξε το 2001, προσελκύοντας 30.000 επισκέπτες την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του.



Bloomberg News: Στις κορυφαίες του κόσμου οι καναδικές τράπεζες





Την ώρα που τα οικονομικά ιδρύματα στις ΗΠΑ βυθίζονται εν μέσω της χειρότερης κρίσης από το 1929, οι καναδικές τράπεζες βρίσκονται ξαφνικά στις λίστες των πιο ισχυρών του κόσμου. Μια νέα μέτρηση του Bloomberg News τοποθετεί τέσσερις καναδικές τράπεζες στις 10 κορυφαίες της Βόρειας Αμερικής όσον αφορά στα στοιχεία του ενεργητικού τους.

Η Royal Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα σε ενεργητικό στον Καναδά, καταχωρείται στην έβδομη θέση, η Toronto-Dominion στην 8η, η Scotiabank στην 9η και η Bank of Montreal στη 10η. Και οι έξι μεγάλες τράπεζες του Καναδά υπήρξαν κερδοφόρες κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2008 σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg καθώς αναφέρθηκαν μόνο 20 δισ. σε απώλεια χρεών αφότου άρχισε η κρίση το 2007.

Οι καναδικές τράπεζες έχουν ανέβει στη βορειοαμερικανική κλίμακα αξιολόγησης αφότου βυθίστηκαν και πτώχευσαν οι οικονομικοί κολοσσοί των ΗΠΑ. Τον περασμένο Οκτώβριο το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ χαρακτήρισε το οικονομικό σύστημα του Καναδά ως το «κραταιότερο», εξαιτίας της συντηρητικής πρακτικής του.



Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2009

Ανοδος δολαρίου εν αναμονή των αμερικανικών επιτοκίων





?νοδο καταγράφει το δολάριο έναντι του ευρώ, εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, καθώς ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίασή της.

Η Federal Open Market Committee αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0-0,25%, με την αγορά να επικεντρώνεται στα όποια επιπρόσθετα μέτρα ενδεχομένως ανακοινωθούν αναφορικά με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στις 12:36 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3053 δολάρια και η ισοτιμία δολαρίου-γιεν στα 98,55 γιεν.

Στο μεταξύ, σε χαμηλό επτά εβδομάδων υποχώρησε η στερλίνα έναντι του ευρώ.

«Γενικά, στις αγορές επικρατεί ηρεμία ενόψει της απόφασης της FOMC», σημειώνει η Antje Praefcke από την Commerzbank.





IBM: Σε συνομιλίες για εξαγορά της Sun Microsystems





Καταθέτοντας προσφορά για τη Sun Microsystems, η IBM παραδέχεται ουσιαστικά την αναγκαιότητα του να επιδοθεί στον ανταγωνισμό στην αγορά λογισμικού, παρά τα χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Σε συνομιλίες για την εξαγορά της Sun Microsystems βρίσκεται η International Business Machines, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις υπηρεσίες της στο Διαδίκτυο, το λογισμικό και τα οικονομικά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία ενδεχομένως να κλείσει αυτή την εβδομάδα.

Καταθέτοντας προσφορά για τη Sun Microsystems, η IBM παραδέχεται ουσιαστικά την αναγκαιότητα του να επιδοθεί στον ανταγωνισμό στην αγορά λογισμικού, παρά τα χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η Cisco Systems ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πολυαναμενόμενη είσοδό της στην αγορά server.



Με κοινό «πακέτο» θέσεων κατά της κρίσης ΓΣΕΕ, ΣΕΒ





Σε κοινές προτάσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, κατέληξαν ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ και ήδη ζητούν συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης για την υποβολή τους.

Οι κοινές θέσεις των δύο κορυφαίων φορέων της εργοδοσίας και της εργασίας αφορούν τα θέματα διαχείρισης ταμείων που χρηματοδοτούνται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, τη δημιουργία κινήτρων για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω της διανομής των κερδών των επιχειρήσεων, το επίδομα ανεργίας κ.λπ.

Στην επιστολή του ΣΕΒ προς την υπουργό Απασχόλησης, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να διατυπώσουν από κοινού προτάσεις - μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στις θέσεις εργασίας.

Επίσης σημειώνεται ότι ο διάλογος αυτός είναι σε εξέλιξη και ότι σύντομα θα μπορούν να γίνουν οι ολοκληρωμένες προτάσεις σε συνάντηση με την υπουργό.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία που έχουν καταλήξει ο ΣΕΒ με τη ΓΣΕΕ, αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τα εξής:

* Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. ?μεση καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης. Καθορισμός των προτεραιοτήτων ώστε να αρχίσει η λειτουργία του. Συμμετοχή στη διοίκηση του ταμείου και των κοινωνικών εταίρων.

* Εργατικές κατοικίες. Επέκταση του προγράμματος ώστε αφενός να ενισχυθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και αφετέρου να απαλλαγεί από τα ενοίκια μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων.

* Κοινωνικός τουρισμός. Διεύρυνση της χρονικής περιόδου για τον κοινωνικό τουρισμό. Και εδώ ο στόχος είναι διπλός: ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και διευκόλυνση των εργαζομένων που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές.

* Ομαδικές απολύσεις. Εφαρμογή της οδηγίας 98/59 που προβλέπει την καθιέρωση κοινωνικού σχεδίου στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων ώστε να καλύπτονται όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Το σχέδιο αυτό θα εκπονείται από τις επιχειρήσεις παράλληλα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και θα προσφέρει εναλλακτικές διεξόδους για γρήγορη επανένταξη και πλήρη οικονομική στήριξη των απολυθέντων.

* Ασφαλιστικές εισφορές. Σε επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους, προσωρινή μείωση των εισφορών στο ύψος που αντιστοιχεί στις βασικές αποδοχές για νέες προσλήψεις εντός του 2009. Για μεγαλύτερες αποδοχές, να καλύπτει ο ΟΑΕΔ το ύψος μέχρι το βασικό μισθό και στη συνέχεια το ασφαλιστικό βάρος θα περνάει στην επιχείρηση. Συμμετοχή του Δημοσίου στις ασφαλιστικές εισφορές όλων όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά και για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες.

* Προσλήψεις. Απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης υπαλλήλων, απογραφής εργοδοτών και μηχανογραφικής υποστήριξης.

* Εφαρμογή εργατικής νομοθεσίας. Ενίσχυση της εποπτείας τόσο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, όσο και της νομοθεσίας για τους κανόνες υγιεινής.

* Διανομή κερδών. Κατάργηση των αντικινήτρων στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη των χαμηλόμισθων. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διανέμουν μέρος των κερδών τους στους εργαζόμενους με τη μορφή έξτρα αποδοχών (μπόνους), χωρίς αυτές να φορολογούνται διπλά (και ως κέρδη της επιχείρησης και ως αποδοχές των εργαζομένων) όπως προβλέπει σήμερα η νομοθεσία.

* Ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Αύξηση του αφορολόγητου για τα ασφαλιστικά συμβόλαια πέραν των 1.200 ευρώ που ισχύει σήμερα.

* Επίδομα ανεργίας. Αύξηση του επιδόματος στο 70% του βασικού μισθού και επιμήκυνσή του στα δυο έτη. Συγκεκριμένα ζητείται αυτό να ανέλθει σε 520 ευρώ από 411 που είναι σήμερα και να καταβάλλεται για 24 μήνες, έναντι 6-12 μηνών που είναι σήμερα.

* ΛΑΕΚ. Αυτονόμηση Λογαριασμού για την ανεργία, ο οποίος χρηματοδοτείται από τις εισφορές εργαζομένων με τους εργοδότες, χωρίς καμία συμμετοχή του Δημοσίου. Διαχείριση του ΛΑΕΚ από τους κοινωνικούς εταίρους και αύξηση της εργοδοτικής συμμετοχής για την αύξηση των κονδυλίων για την ανεργία. Ακόμη, ίδρυση παρατηρητηρίου παρακολούθησης των εξελίξεων στην αγορά εργασίας και με στόχο την εναρμόνιση της προσφοράς με τη ζήτηση.

Διαπραγματεύσεις σε άλλα ζητήματα

Πέρα από τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, οι δύο φορείς διαπραγματεύονται για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις από τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει τραπεζικό δανεισμό, εγγυημένο από το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών (28 δισ.).

Επίσης συζητούν και πρόταση για τη δημιουργία ταμείου αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων με τραπεζικά κεφάλαια, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της προβληματικότητας.

Τέλος υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και το θέμα της υλοποίησης των διαδικασιών στην πρόσληψη εργαζομένων, καταγραφή των επιχειρήσεων κ.λπ., καθώς η ΓΣΕΕ εκφράζει φόβους ότι μέσω της απλοποίησης είναι δυνατόν να προκληθεί καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων




Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009

Δημόσιο: Στο «κόκκινο» το ταμιακό έλλειμμα





Στο «κόκκινο» βρέθηκε, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Δημόσιο, καθώς ο προϋπολογισμός, μόνο τον τελευταίο μήνα του 2008, παρουσίασε έλλειμμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συνολικά, το 2008, το ταμιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στο 7% του ΑΕΠ ή σε 17,1 δισ. ευρώ, έναντι 13,6 δισ. ευρώ το 2007.



Δευτέρα, Μαρτίου 16, 2009

Αναπολώντας τις ημέρες του '97





Tην τελευταία φορά, που ο δείκτης Dow Jones βρισκόταν κοντά στα σημερινά επίπεδα, ο Μπιλ Κλίντον μόλις άρχιζε τη δεύτερη θητεία του. Ο επενδυτικός κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός, με τους κολοσσούς της βιομηχανίας και κυρίως τις νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις να οδηγούν την αγορά μετοχών στο ζενίθ της. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν σε υψηλά 30 ετών και οι θέσεις εργασίας αυξάνονταν με ταχείς ρυθμούς. Όσοι είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους στην αγορά στις αρχές του 1996 είχαν κέρδη περίπου 21%. Ο Dow Jones βρίσκεται σήμερα ακριβώς εκεί, που ήταν το 1997. Όσοι όμως επενδυτές μπήκαν στην αγορά στις αρχές του 2008 έχουν τώρα απώλειες 38%.

Το πρόβλημα των διαχειριστών κεφαλαίων πριν από 12 χρόνια ήταν να μπορέσουν να ακολουθήσουν τους υψηλούς ρυθμούς της κούρσας. Όταν η αγορά είχε κέρδη 30%, οι επενδυτές κεφαλαίων με αποδόσεις «μόλις» 20% απέσυραν εξαγριωμένοι τα κεφάλαιά τους. Σήμερα, που τα περισσότερα funds εμφανίζουν απώλειες άνω του 30%, οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι ακόμη και με το μικρότερο δυνατό κέρδος.

Τότε οι επενδυτές έβλεπαν μέλλον σε μετοχές εταιρειών όπως η Netscape και η Qualcomm. Ο μεγαλύτερος ίσως κερδισμένος ήταν η Microsoft, η οποία είχε δει τη μετοχή της να σκαρφαλώνει κοντά στα 60 δολάρια. Σήμερα η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού λογισμικού είναι κοντά στα 15 δολάρια. Το 1997 οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ήταν μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις. Σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Τότε η Barron's διακήρυττε ότι ο Dow Jones είναι «άτρωτος». Σήμερα ποιος τολμά να προβλέψει την πορεία του;

MΑRY PILON



Ώρα να στηρίξουμε το ευρώ (Αρθρο του Τζορτζ Σόρος)





Νέα Υόρκη,

Το ευρώ υποφέρει από δομικές δυσλειτουργίες. Η Ευρωζώνη διαθέτει κεντρική τράπεζα, όχι όμως και κεντρικό υπουργείο Οικονομίας, ενώ την ευθύνη για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος έχουν οι εθνικές αρχές. Τα μειονεκτήματα αυτά γίνονται ολοένα και πιο αισθητά, επιδεινώνοντας τις συνθήκες εν μέσω κρίσης.

Ολα άρχισαν λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν στις 12 Οκτωβρίου του 2008 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας θέλησαν να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι δεν θα επιτραπεί η κατάρρευση άλλου τόσο σημαντικού για το σύστημα χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Ελλείψει ενός κεντρικού υπουργείου, το καθήκον αυτό ανέλαβαν οι εθνικές αρχές. Ο διακανονισμός αυτός δημιούργησε μία άμεση και σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση στα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην Ευρωζώνη και στο τέλος πυροδότησε εντάσεις και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Τα νέα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση κυρίως από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το χρέος των νοικοκυριών να είναι σε ξένο νόμισμα. Καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναζήτησαν προστασία μέσω του επαναπατρισμού του κεφαλαίου τους, τα νομίσματα και οι αγορές ομολόγων των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν υπό πίεση, οι οικονομίες τους δέχθηκαν πλήγμα και η ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν το χρέος τους περιορίστηκε. Τράπεζες με μεγάλη έκθεση στην Ανατολική Ευρώπη άρχισαν να αισθάνονται τις πιέσεις στον ισολογισμό τους.

Η δυνατότητα του κάθε κράτους - μέλους να προστατεύσει τις τράπεζές του αμφισβητήθηκε και η διαφορά στις αποδόσεις (spread) των κρατικών ομολόγων άρχισε να διευρύνεται ανησυχητικά. Επιπλέον, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις τράπεζές τους, έχουν άθελά τους ίσως καταφύγει σε πολιτικές που βαίνουν ουσιαστικά εις βάρος των γειτόνων τους. Όλα αυτά οδηγούν σε εντάσεις.

Την ίδια ώρα, η χρηματοπιστωτική κρίση αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα ενός κοινού νομίσματος. Χωρίς αυτό, ορισμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα βρίσκονταν σήμερα στην ίδια δεινή θέση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Με το ενιαίο νόμισμα σήμερα η Ελλάδα δέχεται μικρότερο πλήγμα από τη Δανία, παρόλο που τα θεμελιώδη μεγέθη της είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Το ευρώ μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, ήρθε όμως για να μείνει. Τα πιο αδύναμα μέλη σίγουρα δεν θα το εγκαταλείψουν. Εάν υπάρχει κίνδυνος, τότε έρχεται από το ισχυρότερο μέλος, τη Γερμανία.

Η στάση της Γερμανίας απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου. Είναι εύκολο όμως να καταλάβουμε το γιατί. Φέρει ακόμη τραύματα από τις ιστορικές μνήμες της δεκαετίας του '30, όταν ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ. Αν και ο υπόλοιπος κόσμος αναγνωρίζει ότι ο τρόπος για να αντιμετωπίσεις την κατάρρευση των πιστώσεων είναι να επεκτείνεις τη νομισματική βάση, η Γερμανία παραμένει αντίθετη σε όποια πολιτική, μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό. Επιπλέον αν και η Γερμανία υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι λογικό να διστάζει να λειτουργήσει ως η «βαθιά τσέπη», που θα χρηματοδοτήσει τα σχέδια διάσωσης στην Ευρωζώνη.

Οι σημερινές καταστάσεις όμως απαιτούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις και η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί των μεταρρυθμίσεων όσο και οι υπόλοιπες χώρες. Η δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης θα είχε άμεσα οφέλη, ενώ θα διόρθωνε τις δομικές στρεβλώσεις.

Αν μη τι άλλο θα προσέδιδε αξιοπιστία στα σχέδια διάσωσης του τραπεζικού συστήματος και θα επέτρεπε πρόσθετη βοήθεια στα νέα και πιο ευάλωτα μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, θα λειτουργούσε ως μηχανισμός χρηματοδότησης για συντονισμένες δημοσιονομικές πολιτικές. Με προσεκτικό σχεδιασμό θα έκαμπτε μάλιστα τους φόβους της Γερμανίας ότι θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για άλλες χώρες.

Οι αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων της Ευρωζώνης θα συμπλήρωναν, δεν θα αντικαθιστούσαν τις υφιστάμενες αγορές ομολόγων του κάθε κράτους. Θα ήταν δε υπό τον έλεγχο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης. Η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα περνούσε στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ την ευθύνη για τις εγγυήσεις ή αν χρειαστεί για τη διάσωση χρηματοπιστωτικών οργανισμών θα είχαν και πάλι οι υπουργοί Οικονομίας.

Μία τέτοια δομή θα παρήγαγε ένα ενωμένο και σωστά υποστηριζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα εντός της Ευρωζώνης. Ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με ένα υπερμέγεθες και χωρίς ισχυρή κεφαλαιακή βάση τραπεζικό σύστημα, θα έμπαινε στον πειρασμό να ενταχθεί.

Το ενιαίο ευρωομόλογο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε., που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τις δυνατότητες δανεισμού στην Ε.Ε. και πέρα από τα όρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει επενδυτικά προγράμματα, που συνδυάζουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της ύφεσης με σημαντικούς ευρωπαϊκούς στόχους, όπως ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας και δημόσια έργα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Ουκρανία.

Τέτοιες επενδύσεις θα βοηθούσαν την Ευρώπη να αποδεσμευθεί από τη Ρωσία. Εκφράζονται ενστάσεις ότι όλα αυτά θέλουν πολύ χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Και η ύφεση όμως θα διαρκέσει πιθανότατα πολύ.

Δύο ακανθώδη ζητήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν είναι το πώς θα μοιραστεί το βάρος του χρέους μεταξύ των κρατών - μελών και πώς θα σταθμιστούν οι ψήφοι των υπουργών Οικονομίας. Η Γερμανία θα θεωρούσε άδικο και απαράδεκτο το να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει σήμερα για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τη σύνθεση της ΕΚΤ.

Αν και πολλά κράτη μέλη θα διστάσουν να συμφωνήσουν σε μία λύση, που θα ανατρέπει την εσωτερική ισορροπία ισχύος της Ε.Ε., κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Γερμανίας. Συνήθως χρειάζεται να υπάρξει μία κρίση για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός. Η κρίση όμως ήδη σιγοβράζει και επομένως όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί συμφωνία τόσο το καλύτερο.

ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ, πρόεδρος του Soros Fund Management. Το τελευταίο βιβλίο του τιτλοφορείται «Reflections on the Crash of 2008».



Αρνητικές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά funds

Αρνητικές οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης κεφαλαίων, που σύμφωνα με αναλυτές το 2009 θα έχει στην καλύτερη περίπτωση μια υποτονική χρονιά, μετά τη συρρίκνωση του ενεργητικού της κατά 22% το 2008, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού και τις αποσύρσεις επενδυτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2008 οι επενδυτές απέσυραν από τη συγκεκριμένη αγορά περίπου 284 δισ. ευρώ.

Το ισχυρότερο πλήγμα είχαν οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε μεγάλες εξαγορές ενός δισ. δολαρίων και πάνω, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της European Equity and Venture Capital Association είχαν απώλειες 27,1% το 2008 όταν την προηγούμενη χρονιά παρουσίαζαν κέρδη 20,1%.



Κυριακή, Μαρτίου 15, 2009

Προς ανατροπη των Funding currencies


Η Ενδεχομενη πτωση του ΥΕΝ θα αυξησει την ορεξη για ρισκο και την ρευστοτητα στις αγορες. Ιδιως για εμας που ειμαστε Ευρωπη , αυτο που μας ενδιαφερει περισσοτερο απ ολα ειναι το EYRJEN.

Eπιδείνωση συνθηκών στην παγκόσμια αγορά εργασίας

Η μάστιγα της ανεργίας που έχει σαρώσει τις αγορές της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών –όπου το Φεβρουάριο άγγιξε το 8,1%– επεκτείνεται και στην Ιαπωνία πυροδοτώντας κύμα απολύσεων έκτακτου προσωπικού, ενώ στην Ευρώπη περισσότερο εκτεθειμένες είναι η Ισπανία και η Ιρλανδία. Με τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά συρρίκνωσης, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα χειρότερα έπονται, καθώς η ανεργία έως το 2010 αναμένεται να έχει αναρριχηθεί στο 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Economist.

Διαφορετική είναι η εικόνα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι επιπτώσεις αναμένονται πολύ πιο οδυνηρές. Παράλληλα με τη συρρίκνωση του εμπορίου, εκατομμύρια εργαζόμενοι από τις χαμηλότερες βαθμίδες της παγκόσμιας αλυσίδας προμηθειών απειλούνται με απόλυση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 53 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα βρεθούν φέτος κάτω από το όριο της φτώχιας.

Στις ζοφερές εξελίξεις, οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται με δέσμες μέτρων για την πάταξη της ανεργίας μέσω της παροχής πακέτων κινήτρων, όπως η αύξηση των επιδομάτων στους ανέργους στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι κοινωνικές παροχές στους «έκτακτους» υπαλλήλους στην Ιαπωνία. Από το αυξάνει το κράτος τις παροχές στους ανέργους, η επιδότηση των επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας μοιάζει πιο λογική, διαπιστώνει ο Economist.

Τα μέτρα αυτά, όμως, έχουν λογική υπό την έννοια ότι είναι προσωρινά και ότι εντάσσονται στις απεγνωσμένες προσπάθειες των κυβερνήσεων να τονώσουν τη ζήτηση. Η κρίση στην αγορά εργασίας, όμως, κάθε άλλο παρά προσωρινή είναι, σύμφωνα με το περιοδικό. Ακόμη και εάν η ύφεση ξεπεραστεί σύντομα, η φούσκα της αγοράς ακινήτων και ο υπερβολικός δανεισμός θα συνεχίσουν να σκιάζουν τη διεθνή οικονομία για αρκετά χρόνια.



Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να κάνουν στροφή 180 μοιρών τα επόμενα δύο έτη προς την κατεύθυνση των πιο ευέλικτων αγορών εργασίας, υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό. Αυτό σημαίνει κατάργηση των επιδοτούμενων θέσεων, αναίρεση των προνομίων των εργαζομένων και διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων μέσω απολύσεων. Χώρες όπως η Ιαπωνία με εργατικό δυναμικό δύο κατηγοριών –τους συμβασιούχους χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα από τη μία και τους προνομιούχους από την άλλη– θα αναγκαστούν να κλείσουν την ψαλίδα διευκολύνοντας τις απολύσεις στη δεύτερη κατηγορία.

Ο ευφημισμός που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα αυτή τάση είναι η «ευελιξία». Τα προγράμματα επιδότησης των θέσεων εργασίας θα εξελιχθούν σε τροχοπέδη για τη «μεγάλη προσαρμογή». Με τον καιρό, οι δαπάνες για διατήρηση των εργαζομένων τις θέσεις τους θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από κονδύλια επανεκπαίδευσης των εργαζομένων για επαγγελματική μεταστροφή.

Όσο καλά και αν σχεδιάσουν οι κυβερνήσεις τις πολιτικές τους, η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία για κάποιο καιρό. Αυτό που καλούνται να διασφαλίσουν οι πολιτικοί είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει δεκαετίες, καταλήγει ο Economist.



Σάββατο, Μαρτίου 14, 2009

Η βιομηχανία καταγράφει προβλήματα

Η μειωμένη ζήτηση, η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, οι δυσκολίες πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και τα χρέη του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 183 βιομηχανιών που είναι εγκατεστημένες στους νομούς Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Εύβοιας.



Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2009

Ανήσυχη η Κίνα για την αξιοπιστία του αμερικανικού δημοσίου





Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χθες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε «ανήσυχος» σχετικά με την ασφάλεια των επενδύσεων της χώρας του σε γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν πρόσθετες εξασφαλίσεις.
Τους προβληματισμούς της εκφράζει η Κίνα σχετικά με τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημοσίου, μετά τη διόγκωση των ελλειμμάτων λόγω των υπέρογκων πακέτων κινήτρων και σχεδίων δράσης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χθες, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε «ανήσυχος» σχετικά με την ασφάλεια των επενδύσεων της χώρας του σε γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Το Πεκίνο έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και τις επενδύσεις σε κολοσσιαία επενδυτικά προγράμματα που στοχεύουν στην στήριξη της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχεδόν τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, είναι επενδεδυμένα σε γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου και ομόλογα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες συνδεδεμένες με το κράτος.

Με τις τεράστιες επενδύσεις της, η Κίνα έχει συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς αμερικανικών κρατικών τίτλων υπό τις συνθήκες οικονομικής αστάθειας του τελευταίου έτους.

Σφοδρές θα είναι, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη διακοπή της ροής επενδυτικών κεφαλαίων από την Κίνα για το δημόσιο τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: International Herald Tribune



Διαφορετικές επιδιώξεις ΗΠΑ - Ευρώπης στη σύνοδο του G20

Την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται στην πλέον επώδυνη ύφεση από το '30, η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή πλεύσης έναντι της κρίσης. Οι νέες δυσοίωνες προβλέψεις ήρθαν χθες από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε συνέντευξή του στην «Daily Mail» ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Ζέλικ, εκτίμησε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1% έως 2%, εξέλιξη που -όπως είπε- δεν έχουμε βιώσει από τη δεκαετία του '30. Ο κ. Ζέλικ υπογράμμισε ακόμη ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει φέτος τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ογδόντα ετών.

Τα ζοφερά αυτά δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του G20, στην οποία ΗΠΑ και Ευρώπη οδεύουν με σαφώς διαφορετικές επιδιώξεις. Η Ε.Ε. υπερασπίστηκε χθες την απόφασή της να απορρίψει το αίτημα της Ουάσιγκτον για επιπλέον μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο ανθεκτική, χάρη στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

«Έχουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο σύστημα δικλίδων ασφαλείας από τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των Νικολά Σαρκοζί και ?νγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. «Έχουμε ήδη επενδύσει αρκετά για την ανάκαμψη.

Το ζητούμενο πλέον είναι να αναπτύξουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα αποτρέπει μια νέα οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία στη Σύνοδο του G20 θα κινηθούν στο πλαίσιο των αποφάσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου του περασμένου μήνα στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Ε. θα προτείνει την αύξηση των πόρων προς το ΔΝΤ, κάτι που εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε ότι εάν επιβεβαιωθεί θα είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη.

Ζοφερή είναι εν τω μεταξύ η εικόνα στην Ιαπωνία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 12,1% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα στην Κίνα τους δύο πρώτους μήνες του 2009 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% - με τους χαμηλότερους δηλαδή ρυθμούς όλων των εποχών. Επιβράδυνση σημειώθηκε και στις λιανικές πωλήσεις.



Πέμπτη, Μαρτίου 12, 2009

Ανοδος 1,03% στο Χ.Α.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά ο γενικός δείκτης τιμών χάρη στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών προς το τέλος της συνεδρίασης.

Θετικά επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

«Η αγορά έκλεισε θετικά λόγω του καλού κλίματος στο εξωτερικό», δήλωσε στο Reuters ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, επικεφαλής ανάλυσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

«Είχαμε από τις ΗΠΑ επιδείνωση στην αγορά εργασίας, αλλά θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις».

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.554,06 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο της ημέρας σημειώνοντας άνοδο κατά 1,03%. Ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τις 1.515,37 μονάδες.

Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,77 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων

Οι τιμές 104 μετοχών κατέγραψαν απώλειες, 85 ενισχύθηκαν και 59 παρέμειναν αμετάβλητες.



Στήριξη των οικονομιών «μέχρι τα όρια της αντοχής»

Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έλεγαν όχι σε άλλα χρήματα για τη στήριξη των οικονομιών, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει να υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα μέτρα εν όψει της πρώτης συνόδου του G20 το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο μέσα σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Εκκληση Μπερνάνκι για συντονισμένη διεθνή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση.
Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας κάλεσε τις πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες του G20 να «φθάσουν στα όρια της αντοχής τους» και να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές, προωθώντας επαρκή οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε τις πιο εύπορες χώρες να δεσμεύσουν 0,7% των πακέτων μέτρων τους σε ένα ταμείο που σκοπό έχει να βοηθήσει φτωχότερα κράτη. Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της 2ης Απριλίου, όπου οι ηγέτες ευελπιστούν να επιδείξουν ενιαίο μέτωπο προκειμένου να ξεπεράσουν τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.

Ήδη, έχουν ανακύψει διαφορές για την ανάγκη περισσότερης κρατικής παρέμβασης για την τόνωση της ζήτησης, με την Ευρώπη να απορρίπτει τις εκκλήσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων για αύξηση των κρατικών δαπανών.

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο διέψευσε ότι βρίσκεται σε διένεξη με την Ευρώπη αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του G20, διαβεβαιώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί για να συζητήσει τόσο για τη ρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος όσο και για τα μέτρα αναθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, κάλεσε από την πλευρά του τους ηγέτες από τις χώρες - μέλη του G20 να συμφωνήσουν στις βασικές ρυθμιστικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να αναμορφώσουν το χρηματοοικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο και να αποφύγουν μελλοντικές κρίσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ κινήθηκε και το Λονδίνο, με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ, να απευθύνει έκκληση για συντονισμένη διεθνή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση. Ο Ντάρλινγκ θεωρεί ότι «οι κυβερνήσεις οφείλουν να προετοιμαστούν να κάνουν περισσότερα και να επιδείξουν συντονισμένη δράση», γεγονός που αντανακλά για μια ακόμη φορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι επενδυτές ζητούν τα πάντα από τη σύνοδο του G20, δηλ. μία αποτελεσματική και συντονισμένη δράση ειδικά για την τόνωση των πιστωτικών αγορών, την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τις πολιτικές κατά του προστατευτισμού και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παραμείνει ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας και ανησυχίας στις αγορές.

ΔΝΤ

Προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα να παρουσιάσει φέτος την πρώτη συρρίκνωση εδώ και αρκετές δεκαετίες απηύθυνε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξ ονόματος του επικεφαλής του, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εμφανίζεται τώρα πιο απαισιόδοξος από την επίσημη πρόβλεψη του οργανισμού για ανάπτυξη 0,5%.

«Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητική φέτος, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά ο Σρος-Καν στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τανζανία, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει την Αφρική, όπου η τοπική ανάπτυξη αναμένεται να συρρικνωθεί 3% φέτος.
manolis theocharidis