Διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι έχουν γίνει οι περιορισμοί στη χορήγηση πιστώσεων προς εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε Ε.Ε. και αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η συγκράτηση του δανεισμού θα εμποδίσει την ανάκαμψη, σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο ήμισυ του Απριλίου σε 3.900 επιχειρήσεις του τομέα.
Ανεπίλυτα τα τραπεζικά προβλήματα σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ. |
Καθώς επενδυτές και διαμορφωτές πολιτικής αναζητούν ενδείξεις ότι τα χειρότερα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης έχουν παρέλθει, η έρευνα υπενθυμίζει ότι ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει πρόβλημα και πιθανότατα να σκιάσει την ανάκαμψη σε πολλές χώρες, επισημαίνει ο οικονομολόγος Κρις Γουίλιαμσον της Markit.
Η αναλογία των επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν ότι οι αυστηρότεροι όροι στη χορήγηση πιστώσεων πλήττει τις επιχειρήσεις τους αυξήθηκε στο 8,2% στις λεγόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), τέσσερις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα του Απριλίου 2008, και στο 9,8% στην Ε.Ε., ποσοστό διπλάσιο από το περυσινό.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις πιστώσεις αναφέρθηκαν από ρωσικές και ισπανικές επιχειρήσεις: το 31% στη Ρωσία και περίπου τα τρία-τέταρτα στην Ισπανία επισημαίνουν ότι οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού πλήττουν τις δραστηριότητές τους συγκριτικά με το 8% των ρωσικών επιχειρήσεων πριν από ένα χρόνο. Η Βρετανία παρουσίασε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς το 10% των επιχειρήσεων επικαλούνται τον ανασταλτικό αυτό παράγοντα συγκριτικά με το 2% πέρυσι.
Στην Ευρωζώνη, το 24% των επιχειρήσεων διαπιστώνει αυστηρότερους όρους. Η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα που σημείωσε ότι οι όροι έγιναν περισσότερο χαλαροί: μόλις το 2% των επιχειρήσεων γνωστοποίησαν ότι οι δραστηριότητές τους περιορίζονται από τους αυστηρούς όρους συγκριτικά με το 3% πέρυσι.
Η Markit επισημαίνει ότι η ζήτηση για πιστώσεις αυξήθηκε από 16% έως 19% σε όλες τις χώρες συγκριτικά με τρεις μήνες πριν, όμως σε όλες τις περιπτώσεις με εξαίρεση την Ινδία, την Κίνα και τη Γερμανία, ο δανεισμός έγινε πιο δύσκολος και πιο ακριβός το τελευταίο τρίμηνο. Παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έχουν λάβει κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο από το φθινόπωρο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, είπε πρόσφατα ότι τα τραπεζικά προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.