Οι αναλυτές ανέμεναν μείωσή του κατά 2,2%, σε τριμηνιαία βάση, μετά τη συρρίκνωση 1,6% που είχε καταγράψει τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,6% τον Απρίλιο. Τον Απρίλιο του 2008, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού είχε διαμορφωθεί στο 3,3%.
Η χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει πλήξει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και την καταναλωτική ζήτηση, ωθώντας τις επιχειρήσεις σε περικοπές δαπανών και θέσεων εργασίας.
Στη Γερμανία, η οικονομία παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση περιόρισε τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωσή του από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1970.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση της ανάπτυξης σε ποσοστό 3%. Σε ετήσια βάση, οι οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,7%, έπειτα από επιβράδυνση 1,7% που είχε σημειώσει την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.
Σε ύφεση εισήλθε και επισήμως η γαλλική οικονομία, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγχώριας στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 1,2%, ύστερα από συρρίκνωση 1,5% που είχε εμφανίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2008.
Το τρίτο τρίμηνο του 2008, η Γαλλία είχε καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1%, ωστόσο τα νεώτερα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΙΝSEE δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η γαλλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% εκείνο το τρίμηνο, ύστερα από συρρίκνωση κατά 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή, ουσιαστικά έχει εισέλθει σε ύφεση από τον Οκτώβριο του 2008.
Υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ανακοίνωσε και η Αυστρία, ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση ανέρχεται στο 3,6%.
Συρρίκνωση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ανακοίνωσαν, επίσης, η Ολλανδία (με ποσοστό ρεκόρ 4,5% από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), η Ιταλία (2,8%), η Τσεχία (3,4%), η Ουγγαρία (2,3%) και η Ρουμανία (2,6%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.