Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2009
Η στήριξη της απασχόλησης πρώτος στόχος της Ενωσης
Βρυξέλλες
Η έκρηξη της ανεργίας που απειλεί την κοινωνική συνοχή των κρατών-μελών, υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και των πολιτικών υπέρ της διατήρησης της απασχόλησης.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της προχθεσινοβραδινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και της χθεσινής του Συμβουλίου ECOFIN, στη διάρκεια των οποίων τέθηκε το καίριο ερώτημα σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια εξυγίανσης των ελλειμμάτων και του χρέους, που εχε αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της κρίσης.
Η σουηδική προεδρία εμφανίστηκε με την ακραία θέση να ξεκινήσει σύντομα μια συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο Ε.Ε., για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Προσέκρουσε, όμως, στην άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών, αλλά και ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων.
Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των οικονομιών από τα κράτη-μέλη, ενώ όταν έρθει η ανάκαμψη θα ξεκινήσει η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με συντονισμένο τρόπο.
Βρισκόμαστε στη μέση της κρίσης, αν και ορισμένοι οικονομικοί δείκτες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος, όμως, προέβλεψε συνέχιση της αύξησης της ανεργίας για αρκετό καιρό ακόμη.
Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί να προχωρήσει στην έκδοση ενός γιγαντιαίου ομολόγου (15-20 δισ. ευρώ), τους επόμενους μήνες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στρατηγικές επενδύσεις.
«Είναι πολύ νωρίς να σταματήσουμε τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας μέσω της αύξησης των δημόσιων δαπανών», δήλωσε από την πλευρά του και ο επίτροπος Αλμούνια, ο οποίος θεωρεί παράλληλα επιβεβλημένη τη συζήτηση από τώρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Σε περαιτέρω αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους οδηγείται και η Γερμανία, δεδομένου ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προαναγγέλλει μείωση των φόρων μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με στόχο την αύξηση της αγοραστικών δύναμης και την τόνωση της κατανάλωσης.
ΝΙΚ. ΜΠ.
Πληθωρισμός
Δεν πρόκειται να εισέλθουμε σε παρατεταμένη περίοδο αρνητικού πληθωρισμού, διαβεβαιώνουν οι κύριοι Γιούνκερ και Αλμούνια, συμφωνώντας απόλυτα με τη σχετική εκτίμηση και του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σύμφωνα με τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, ο αρνητικός πληθωρισμός του Μαΐου στην Ευρωζώνη (-0,1%), είναι παροδικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται στη μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης, αλλά και στις πετρελαϊκές τιμές, οι οποίες πέρυσι την ίδια εποχή είχαν φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 150 δολαρίων/βαρέλι.
Οπως είπαν ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα βρεθεί ξανά με θετικό πρόσημο, ενώ χαρακτήρισαν καλοδεχούμενα σε προσωρινά βάση θα σημερινά ιστορικά χαμηλά ποσοστά, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή προστατεύει το εισόδημα των πολιτών σε περίοδο ύφεσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.