Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2009

Αυστηρές συστάσεις ΔΝΤ





Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για διαρθρωτικές αλλαγές και διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.

Σε έκθεσή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία, που αντιπροσωπεύει το 2,5% της Ευρωζώνης, θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,5%.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει την δημοσιονομική της προσαρμογή... Η προσαρμογή θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, απαιτείται ισχυρή δέσμευση για την σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών», επισημαίνει το ΔΝΤ.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι επιβεβλημένες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του.

Το ΔΝΤ αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να επιδεινωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ από 5% πέρυσι, αρκετά υψηλότερα από το όριο του 3% της ΕΕ, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 108,5% του ΑΕΠ.

Η μεγάλη δημοσιονομική ανισορροπία και το εξωτερικό χρέος της χώρας καθιστούν την οικονομία της εύθραυστη και τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απώλεια ανταγωνιστικότητας, επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΔΝΤ.

Πηγή: Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.