Πέμπτη, Απριλίου 30, 2009

UBS: Περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ



Η ελβετική τράπεζα ενημέρωσε 600 οικονομικούς συμβούλους στη χώρα ότι θα αποχωρήσουν από την εταιρεία, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τους υπαλλήλους γραφείου κατά 1.400 άτομα.
Σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ προχώρησε η ελβετική τράπεζα UBS, στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου απολύσεων, τον οποίο ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω 2.000 περικοπές», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, ?ντρεας Κερν, σύμφωνα με το Reuters. Σημειώνεται ότι η εταιρεία απασχολεί συνολικά 30.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger, η UBS ενημέρωσε 600 οικονομικούς συμβούλους στη χώρα ότι θα αποχωρήσουν από την εταιρεία, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τους υπαλλήλους γραφείου κατά 1.400 άτομα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Όσβαλντ Γκρούεμπελ, είχε αποκαλύψει στις 15 Απριλίου ότι η ελβετική τράπεζα θα περικόψει 8.700 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο σχεδίων αναδιάρθρωσης, με σκοπό την επιστροφή της στην κερδοφορία.




Τετάρτη, Απριλίου 29, 2009

Ευρώπη: Σημάδια σταθεροποίησης της διεθνούς οικονομίας



Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της διεθνούς οικονομίας αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους, με οικονομικούς αναλυτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον.

Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ιταλία ανέκαμψε τον Απρίλιο πιο πολύ από ό,τι αναμενόταν, βάζοντας έτσι τέλος στη συνεχιζόμενη πτώση των τελευταίων δέκα μηνών. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ISAE ανέβηκε στο 64,2, μετά τη βελτίωση που σημειώθηκε στα επίπεδα παραγγελιών και στις προοπτικές για την παραγωγή.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε και η καταναλωτική πίστη στη Γαλλία, με το δείκτη καταναλωτικού κλίματος να βρίσκεται στο -41 από -43 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στη Βρετανία ο ρυθμός ανόδου των λιανικών πωλήσεων εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους με το δείκτη της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Επιχειρήσεων να σκαρφαλώνει στο +3 από -44 που ήταν το Μάρτιο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στα ομόσπονδα κρατίδια της Έσσης, της Σαξονίας και του Βραδεμβούργου, επιταχύνθηκε ελαφρώς.


Τρίτη, Απριλίου 28, 2009

Σε στάση αναμονής παραμένει η Φέντεραλ Ριζέρβ



Μία λιγότερο δεινή εικόνα για την οικονομία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αναμένεται να σκιαγραφήσει το ανακοινωθέν της διήμερης συνεδρίασης της Fed.
«Ανάσα» από τις πρόσφατες δυναμικές ενέργειές της αναμένεται να πάρει η Φέντεραλ Ριζέρβ στη διήμερη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται αύριο, ενώ θεωρείται πιθανόν να αναφερθεί και στα αμυδρά σημάδια σταθεροποίησης της αμερικανικής οικονομίας, μολονότι η παγκόσμια ύφεση δεν έχει φθάσει ακόμη σε ναδίρ και ίσως να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, όπως επισημαίνει έρευνα του Reuters.

«Ηρθε η στιγμή να ηρεμήσουμε και να περιμένουμε. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι νέο ή διαφορετικό», ανέφερε πρώην κεντρικός τραπεζίτες της Fed. Μετά την τελευταία συνεδρίαση της 17ης/18ης Μαρτίου, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σχέδια για τη διοχέτευση επιπλέον 1,15 τρισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία μέσω της αγοράς ενυπόθηκου χρέους και μακροπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών χρεογράφων, αφότου το κόστος δανεισμού περιορίστηκε σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν επίσης παραδεχθεί ότι υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης και κατά συνέπεια το ανακοινωθέν της συνεδρίασης πιθανόν να σκιαγραφήσει μία λιγότερο δεινή εικόνα για την οικονομία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οιαδήποτε συζήτηση για ανάκαμψη εγείρει αναμφισβήτητα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η Fed θα εξέλθει από τη σημερινή νομισματική πολιτική της και οι διαμορφωτές πολιτικής πιθανόν να αφιερώσουν κάποιο χρόνο σε αυτό.

Ωστόσο, θα ήταν επικίνδυνο να γίνει αναφορά σε προοπτική αύξησης των επιτοκίων, γιατί εάν τρομάξουν οι επενδυτές, το κόστος δανεισμού που διαμορφώνεται στις αγορές ιδιωτικού κεφαλαίου θα μπορούσε να αυξηθεί σε μία περίοδο που οι αξιωματούχοι προσπαθούν να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα δε, με ανάλυση που προετοιμάστηκε για λογαριασμό της Φέντεραλ Ριζέρβ στην προηγούμενη συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της, το ιδεατό επιτόκιο για την αμερικανική οικονομία υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν το -5%. Βεβαίως, μία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκιά της κάτω του μηδενός. Ομως η ανάλυση επισημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τις μη συμβατικές πολιτικές της για να προσφέρει στήριγμα αντίστοιχο με αυτό που θα προσέφερε ένα επιτόκιο στο -5%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής συστήνουν ότι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι «μετρημένες», χωρίς ωστόσο και να αποκλείουν μείωση κάτω του 1%. Οικονομολόγοι όμως που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters καλούν στην πλειοψηφία τους τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, αφού θεωρούν ότι η παγκόσμια ύφεση δεν έχει φθάσει ακόμη σε ναδίρ και οι μετοχές παραμένουν σε πτωτική αγορά, προβλέποντας ότι η χρηματοοικονομική κρίση θα διαρκέσει ακόμη ένα έτος, ίσως και περισσότερο.


Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

ΕΚΤ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα επιτόκια



Δύο εβδομάδες πριν τη νέα συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελαν ο κύκλος των μειώσεων να σταματήσει εκεί, με την ΕΚΤ ωστόσο να εξετάζει μία σειρά εναλλακτικών μέτρων για την ταχύτερη έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.

Μία από τις υπό συζήτηση εναλλακτικές σύμφωνα με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη, Νουτ Βέλινκ είναι και ο προσδιορισμός ενός συγκεκριμένου κατώτατου επιπέδου για τα επιτόκια.

«Όταν έχεις φτάσεις ήδη σε ένα πολύ χαμηλό σημείο, τότε μπορείς να επηρεάσεις τις αντιδράσεις των φορέων της οικονομίας λέγοντας ότι θα διατηρήσεις σε αυτό το επίπεδο τα επιτόκια για ένα συγκεκριμένο διάστημα» σημείωσε ο κ. Βέλινκ σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον.

Ο Βέλγος ομόλογός του, Γκι Καντέν από την πλευρά του σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος σημείωσε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα προβεί σε μία «μετριοπαθή» μείωση του επιτοκίου, αλλά και θα εφαρμόσει μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.


Κυριακή, Απριλίου 26, 2009

Προς ένα νέο χρηματοοικονομικό κόσμο;



Πέρα από τις πρόσφατες αποφάσεις του G20 στο Λονδίνο, η μάχη για το μέλλον του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος θα είναι σκληρή. Η δε έκβασή της θα επηρεάσει τον κόσμο για κάποιες δεκάδες χρόνια. Οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες επηρεάζουν τις ιδέες, τις εξουσίες τις επιρροές. Συνεπώς, η ριζική αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης είναι ζωτική, παρά τις περί του αντιθέτου κυνικές απόψεις.

Από την άποψη αυτή, έχει δίκιο ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν υπογραμμίζει ότι επίκειται η δημιουργία ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού χρηματοοικονομικού οργάνου χωρίς το οποίο είναι αδύνατον να μπει κάποια τάξη στο μελλοντικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ γράφει ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) επιθυμούν την εγκατάσταση ενός συστήματος το οποίο δεν θα ακυρώνει τη διεθνή χρηματοοικονομική ηγεμονία τους. Έτσι, προσφάτως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ ιχνογράφησε ένα μάλλον συντηρητικό χρηματοοικονομικό ρυθμιστικό σύστημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση περιέχει αρκετές καλές ιδέες. Μία από αυτές είναι η επάνοδος της λειτουργίας του μηχανισμού της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, ώστε να εξασφαλισθεί η επανακυκλοφορία του χρήματος και η συναφής ρευστότητα των διατραπεζικών σχέσεων.

Ωστόσο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παράλυση του συστήματος και να επιτευχθεί η επανεκκίνησή του, χρειάζεται εκείνοι που εισφέρουν ρευστότητα στο σύστημα να στραφούν και πάλι σε τοποθετήσεις σε τράπεζες, αντί να περιορίζονται μόνον σε κρατικά ομόλογα. Χρειάζεται οι θεσμικοί επενδυτές που παρεμβαίνουν στην ασφάλιση, στα συνταξιοδοτικά ταμεία και στα αμοιβαία κεφάλαια -και οι οποίοι εξασφαλίζουν την ταμιακή ρευστότητα του συστήματος αγοράζοντας και πουλώντας βραχυπρόθεσμους τίτλους επειδή διαθέτουν κεφάλαια προς τοποθέτηση- να επαναφέρουν χρήμα στη διατραπεζική αγορά.

Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, πρέπει οι διατραπεζικές πιστώσεις να είναι εγγυημένες και οι πιστωτές να αισθανθούν την ασφάλεια ότι θα πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους. Αυτή ακριβώς η ασφάλεια είναι που θρυμματίστηκε με την πτώση της Lehman Brothers.

Στο επίπεδο αυτό, οι θέσεις και απόψεις των 20 ισχυρότερων κρατών στον κόσμο διαφέρουν σε αρκετά σημεία. Κυρίως, όμως, χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία αμφισβητούν το ρόλο του δολαρίου ως στηρίγματος του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Η αμφισβήτηση αυτή εκφράστηκε ανοικτά από τον Κινέζο πρόεδρο στο Λονδίνο και κάθε άλλο παρά αθεμελίωτη είναι. Διότι είναι σήμερα γνωστό ότι, αν κρίση έγινε πλανητική -όπως πολύ σωστά υποστηρίζει και ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας Μισέλ Αλιετά- αυτό οφείλεται και στο ότι η φάση ευφορίας της πιστωτικής επέκτασης υπήρξε ταυτοχρόνως φάση ιδιαιτέρως ισχυρής νομισματικής επέκτασης σε ορισμένες αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα, ή πάλι στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που εξήγαν τις αποταμιεύσεις τους. Τα νομίσματά τους είχαν ισοτιμία ρυθμιζόμενη έναντι του δολαρίου. Προκειμένου να διατηρηθεί η ισοτιμία αυτή, που εξασφάλιζε ταχύρρυθμη ανάπτυξη ωθούμενη από τις εξαγωγές, οι Κεντρικές Τράπεζες απορροφούσαν δολάρια τα οποία τους τα πωλούσαν οι εξαγωγείς.

Μέσα από ένα αντίστροφο σοκ, η ταχύρρυθμη ανάπτυξη αυτών των χωρών συνέβαλε στην απογείωση των τιμών του αργού, όπως και των πρώτων υλών που χρειάζονταν οι βιομηχανίες στις χώρες αυτές για να λειτουργήσουν. Καθώς οι μεγάλοι εξαγωγείς βιομηχανικών προϊόντων, όπως η Κίνα, εισήγαγαν πρώτες ύλες σε μεγάλες ποσότητες, οι τιμές των πρώτων υλών -και ιδίως του πετρελαίου- απογειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2007 και στο πρώτο εξάμηνο του 2008, με την κερδοσκοπία να επιτείνει την εξέλιξη αυτή. Το αποτέλεσμα υπήρξε μία πληθωριστική έξαρση ακόμη ισχυρότερη στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες -οι οποίες παρουσιάζουν μικρότερη εξοικονόμηση ενέργειας και είναι περισσότερο εξαρτημένες από τα αγροτικά προϊόντα από ό,τι οι ανεπτυγμένες χώρες.

Προκειμένου να τιθασσευθεί αυτή η πλημμυρίδα ρευστότητας και να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, οι αναδυόμενες χώρες της Ασίας αποδέχθηκαν ανατίμηση των νομισμάτων τους αφότου εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ η χρηματοπιστωτική κρίση. Την ίδια στιγμή, η Κίνα προέβη σε επανειλημμένες αυξήσεις των υποχρεωτικών αποθεματικών, προκειμένου να επιτευχθεί περιορισμός των πιστώσεων -και τούτο με στόχο να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά ο χειρισμός αυτός απέτυχε. Στην Ινδία και στην Ρωσία, για να σταθούμε στο παράδειγμα άλλων αναδυόμενων μεγάλων δυνάμεων, η πάλη κατά του πληθωρισμού υπήρξε λιγότερο επιτυχημένη πριν από την γενίκευση της οικονομικής επιβράδυνσης.

Καθώς διαθέτουν υπεράφθονα συναλλαγματικά αποθέματα, οι χώρες της ανατολικής Ασίας έχουν τα μέσα για να δημιουργήσουν κοινό Ταμείο, προκειμένου να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενη συναλλαγματική κρίση που θα ανέκυπτε από τραπεζικές δυσχέρειες στην μία ή στην άλλη χώρα (όπως η Κορέα). Πρόκειται για κατάσταση ριζικά διαφορετική από εκείνη που οδήγησε στην κρίση του 1997-98. Γι αυτό και το ΔΝΤ προβλέπει αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, όχι όμως και ύφεση.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, επόμενο είναι οι χώρες αυτές, με πρώτη την Κίνα, να θέλουν επαναθεώρηση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, διότι μία διάσταση της παγκοσμιοποιημένης σημερινής κρίσης είναι αυτή της ύπαρξης στις αναδυόμενες χώρες κυβερνητικών επενδυτικών ταμείων, των περίφημων sovereign funds.

Κατά τον καθηγητή Κ. Ρογκόφ, στις χώρες όπου, με βάση τις εξαγωγές τους, προέκυψαν μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, τα κράτη μεταβίβασαν μέρος των κεφαλαίων αυτών σε ταμεία, με στόχο να επενδυθούν και να αποδώσουν τα χρήματα αυτά. Όμως, στα τέλη του 2007, οι οργανισμοί αυτοί εκτίμησαν -εσφαλμένα- ότι η κρίση δεν θα διαρκούσε πολύ. Επέλεξαν λοιπόν να προβούν σε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις στις αμερικανικές τράπεζες.

Αποτέλεσμα: κατέγραψαν έκτοτε σημαντικές ζημιές. Σήμερα, λοιπόν, βρίσκονται σε αμυντική στάση και επανατοποθετούν -μαζικά- στοιχεία του ενεργητικού τους σε έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου -πράγμα που εξηγεί πώς τα επιτόκιά τους έπεσαν πολύ χαμηλά. Αυτό προκάλεσε, φυσικά, μεγάλες στρεβλώσεις στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ.

Όμως, τα ίδια αυτά κυβερνητικά funds θα μπορούσαν, υπό ορισμένες συνθήκες, να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των δυτικών τραπεζών. Το δημόσιο χρέος των δυτικών χωρών θα σημειώσει μεγάλη αύξηση, καθώς τα κράτη ήδη προστρέχουν σε βοήθεια τόσο των τραπεζών τους όσο και της πραγματικής τους οικονομίας. Έτσι, για τον σκοπό αυτόν, εκδίδονται τίτλοι για τους οποίους τα προαναφερόμενα κυβερνητικά επενδυτικά ταμεία θα μπορούσαν να εγγραφούν.

Για την ώρα, η κρίση δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις χώρες αυτές. Αν, αντιθέτως, η ανάπτυξη σημείωνε σημαντική πτώση στην Ανατολή, πράγμα ορατό, τότε θα είχαμε μία ακόμη βαρύτερη σειρά συνεπειών: η αποταμίευση θα μειωνόταν στις χώρες αυτές, η συναλλαγματική ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος θα αυξανόταν εις βάρος του δολαρίου, ενώ η ροή χρηματοδοτήσεων προς τις ΗΠΑ θα ανακοπτόταν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Αμερική θα ήταν πλέον υποχρεωμένη να αναχρηματοδοτήσει μόνη της μεγαλύτερο μέρος του αυξανόμενου χρέους της, πράγμα που θα προξενούσε ταυτοχρόνως υποτίμηση του δολαρίου έναντι του γιεν -που έχει γίνει νόμισμα-καταφύγιο- και αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Θα ήταν μία κατάσταση ακριβώς στον αντίποδα εκείνης που είχε διαμορφωθεί στις αρχές του 2000, όταν το γιεν είχε αδυνατίσει, όταν υπήρχε μαζικός δανεισμός σε γιεν και όταν η ελκυστικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών στις ΗΠΑ κρατούσε τα επιτόκια πολύ χαμηλά.

Ούτως ή άλλως, η έξοδος από την κρίση θα μεταφρασθεί σε ενίσχυση της σχετικής θέσης ορισμένων αναδυόμενων χωρών, κυρίως δε της Κίνας. Τα κυβερνητικά funds τους σχεδιάστηκαν για να πετυχαίνουν αποδόσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που μπορούσαν να εξασφαλίσουν οι Κεντρικές Τράπεζές τους. Στόχος είναι να διαφοροποιούνται οι σχετικές τοποθετήσεις, ώστε να αντισταθμίζεται ενδεχόμενη υποτίμηση της αξίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων των Κεντρικών Τραπεζών σε περίπτωση πτώσης του δολαρίου.

Λόγος ύπαρξης των μακροπρόθεσμων επενδυτών είναι ακριβώς αυτός: αγοράζουν τίτλους που θα μπορούσαν να ανατιμηθούν και να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις, ενώ την ίδια στιγμή θα περιοριζόταν ο κίνδυνος των τοποθετήσεων χάρη σε ευρεία διαφοροποίησή τους. Αποστολή τους είναι να αγοράζουν στοιχεία ενεργητικού που αποδίδουν περισσότερο από τα κρατικά ομόλογα. Σήμερα, παραμένουν σε φάση προσδοκιών, καθώς περνάμε μία γενική κρίση μείωσης της αξιών. Μόλις όμως οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού φθάσουν στο κατώτατο επίπεδό τους και μόλις καταστεί δυνατή μία πρόβλεψη της μακροπρόθεσμης αξίας τους, τα ταμεία αυτά θα επενδύσουν μαζικά στις δυτικές οικονομίες.

Οι κυβερνήσεις των σταθερότερων από τις αναδυόμενες χώρες θα επιλέξουν επίσης να ενισχύσουν τα κεφάλαια των δικών τους επιχειρήσεων προκειμένου να τους δώσουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις -και τούτο είτε αγοράζοντας επιχειρήσεις στο εξωτερικό, είτε αποκτώντας τεχνολογίες τις οποίες δεν διαθέτουν. Μέχρι σήμερα, οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες αυτές από δυτικές επιχειρήσεις δεν μεταφράσθηκαν σε κάτι περισσότερο από μεταφορά μεσαίων τεχνολογιών.

Κατά συνέπεια, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν οι κινεζικές και ινδικές επιχειρήσεις τις πιο προωθημένες τεχνολογίες, τις οποίες έχουν ήδη στην διάθεσή τους οι Αμερικανοί ή και οι Ευρωπαίοι. Ειδικότερα στην περίπτωση της Κίνας, η αναβάθμιση αυτή της χρηματοπιστωτικής δύναμης θα έπρεπε να δώσει σε μεγάλες επιχειρήσεις της τη δυνατότητα να γίνουν συντελεστές του παγκόσμιου συστήματος.

Έχει λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύει κανείς ότι η έξοδος από την κρίση θα μεταφρασθεί, τελικά, σε σημαντικές άμεσες επενδύσεις και σε ροή επενδύσεων χαρτοφυλακίου των αναδυομένων χωρών προς τον δυτικό κόσμο, μέσω των κυβερνητικών funds -συνεπώς, σε μετακίνηση της οικονομικής καρδιάς του πλανήτη προς την Ανατολή. Τούτο το πολύ ορατό φαινόμενο αποτελεί, κατά την γνώμη μας και όχι μόνον, το μεγάλο και ιστορικό ίσως συμπέρασμα της συνάντησης κορυφής των Είκοσι στο Λονδίνο. Όσο για τη συνέχεια, θα την παρακολουθήσουμε τον προσεχή Σεπτέμβριο, με τη νέα συνάντηση του G20.

ΑΘΑΝ. Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κ. Καραμανλής: Kρίσιμοι οι επόμενοι μήνες



Το αρνητικό διεθνές περιβάλλον επηρεάζει και τη δική μας χώρα, επιβραδύνοντας τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και μειώνοντας τα δημόσια έσοδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ Δυτικής Μακεδονίας.

«Το αρνητικό διεθνές περιβάλλον επηρεάζει όλες και τις χώρες και αναπόφευκτα και τη δική μας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα επιδεικνύει ισχυρότερες αντοχές σε σχέση με άλλες χώρες κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την ανεργία.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε κρίσιμους τους επόμενους μήνες, καθώς, όπως είπε, θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας μας να περιορίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. «Κρίνεται το σήμερα και το αύριο του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Aπέναντι στην κρίση η κυβέρνηση αναπτύσσει συγκροτημένο σχέδιο με στόχο τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ άφησε αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «ανευθυνότητα του χθες».

Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά οτι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το χρέος στο 30% και το παρέδωσε στο 100%, τόνισε.

«Προχωρούμε και συνεχίζουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και τόνισε πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναπτυξιακή διαδικασία, και ειδικότερα στην στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, ένα έργο «τεράστιας σημασίας», όπως είπε, το οποίο θα παραδοθεί μάλιστα εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου

Παράλληλα, άσκησε σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του, Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι επιδίδεται στην σκανδαλολογία, την πόλωση και την παραπληροφόρηση. «Το ΠΑΣΟΚ κατρακυλά σε πρακτικές που συνιστούν θεσμική εκτροπή και αποπειράται να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου και επιχειρεί να διαγράψει το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του και να πετύχει συμψηφισμούς, τόνισε, μεταξύ άλλων.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «συμπεριφέρεται ανεύθυνα, τόσο στα οικονομικά όσο και στα πολιτικά. Αναπτύσσει μια ατελείωτη υστερική προσπάθεια μετατόπισης του δημόσιου διαλόγου πέρα από τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Καλλιεργεί μια νοσηρή ατμόσφαιρα που δεν ταιριάζει στον τόπο μας», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Την ώρα που κρίνονται μείζονα ζητήματα, οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται αλλού. Επιμένει σε μια στείρα απόπειρα μηδενισμού και διαστρέβλωσης των πραγμάτων, κατρακυλά σε πρακτικές πουν συνιστούν θεσμική εκτροπή, κάνει περίεργες και ανεύθυνες προαναγγελίες για υποτιθέμενες προθέσεις δικαστικών, επιδίδεται σε παρεμβάσεις με αντισυνταγματικά αιτήματα, επιδίδεται σε διαστρέβλωση του περιεχομένου δικαστικών εγγράφων. Επιδίδεται σε μια απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.


Σάββατο, Απριλίου 25, 2009

G7: Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το 2009



Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2009, ακόμη και αν οι κίνδυνοι επιμείνουν, αναμένουν οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), όπως επισημαίνεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για επιστροφή στη ανάπτυξη, να αποτρέψουν τους περιορισμούς στο παγκόσμιο εμπόριο και κυρίως να «συνεχίσουν να εγχέουν κεφάλαια στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς».

Δεσμεύθηκαν επίσης να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί η ευρωστία των θεσμών, των οποίων η σημασία είναι ζωτική για το σύνολο του οικονομικού συστήματος».

Όπως υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν, «τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν πως ο ρυθμός της πτώσης των οικονομιών μας επιβραδύνθηκε και πως εμφανίζονται ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης».

Η G7 προβλέπει πως η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα φέτος, «με τις προοπτικές πάντα ζοφερές και ισχυρό κίνδυνο πτώσης». Τονίζει, επίσης, ότι θα «επιτηρεί στενά τη αγορά συναλλάγματος» και θα συνεργάζεται στον τομέα αυτό προκειμένου να αποτραπούν απότομες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να έχουν «βλαβερές συνέπειες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Επαναλαμβάνει, τέλος, τη δέσμευση των μελών της να συνεργασθούν στον τομέα της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επιμένοντας ωστόσο στις εθνικές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο


Παρασκευή, Απριλίου 24, 2009

Βρετανία: Σε χαμηλά 30 ετών η ανάπτυξη





Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2009, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση ενδεχομένως να είναι βαθύτερη απ’ ό,τι θεωρείτο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,9%, σε τριμηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 1979.

Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη συρρίκνωσή του, της τάξεως του 1,5%, με την πλειονότητα της αγοράς να εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 – 1,6% – θα ήταν και η μεγαλύτερη.

Σε ετήσια βάση, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,1%, με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 1980, έναντι 3,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα δυσάρεστα αυτά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος πιθανόν να αναθεωρηθεί εκ νέου.





Πέμπτη, Απριλίου 23, 2009

Βαθύτερη ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ





Στις νέες προβλέψεις του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3%, έναντι 0,5% που προέβλεπε στην έκθεση του Ιανουαρίου.
Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τονίζοντας ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη και η ανάκαμψη θα έρθει πιο αργά απ’ ό,τι αρχικά υπολόγιζε.

Στις νέες προβλέψεις του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3%, έναντι 0,5% που προέβλεπε στην έκθεση του Ιανουαρίου.

Για την επόμενη χρονιά, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,9%, έναντι 3% που προέβλεπε προηγουμένως.

«Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την πορεία της ύφεσης και της ανάκαμψης θα είναι ο βαθμός προόδους στην προσπάθεια εξυγίανσης του χρηματοοικονομικού τομέα», επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του “World Economic Outlook”.

Η ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη και θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ακόμα και όταν περάσει η κρίση, θα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, με τα ποσοστά ανάπτυξης να είναι κάτω από τα αντίστοιχα των πρόσφατων ετών», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2009 κατά 3,8%.

Πιο αναλυτικά, για την οικονομία των ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει στασιμότητα το 2010, έπειτα από ισχυρή συρρίκνωση της τάξης του 2,8% φέτος. Για την Ευρωζώνη προβλέπει μια πτώση του ΑΕΠ κατά 4,2% φέτος και νέα ύφεση το ερχόμενο έτος. Καλεί, μάλιστα, τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερο συντονισμό απέναντι στην οικονομική κρίση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Η ύφεση θα είναι «ιδιαίτερα σοβαρή» στην Ιρλανδία και εκτός ζώνης ευρώ «αρκετά σοβαρή» στη Βρετανία, σχολιάζει το ΔΝΤ, ενώ προβλέπει μεγάλη αύξηση της ανεργίας στις 16 χώρες της Ευρωζώνης, στο 10,1% το 2009 και 11,5% το 2010.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του οργανισμού έρχονται μια μέρα μετά την εκτίμησή του ότι το κόστος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης θα υπερβεί τα 4 τρισ. δολάρια [Βλέπε άρθρο] .



Τετάρτη, Απριλίου 22, 2009

Ύφεση στην Ελλάδα βλέπει η Ε.Ε. με ανάπτυξη στο -0,5% το 2009

Με μια έκθεση-καταπέλτη για την χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα και εκτιμά ότι η ύφεση θα «χτυπήσει» την οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας επιμένει να αισιοδοξεί ότι η οικονομία θα τρέξει με θετικό ρυθμό 1%.

Στις εαρινές προβλέψεις, που θα δημοσιοποιήσει στις αρχές του επόμενου μήνα, η κομισιόν θα προβλέπει για το 2009 αρνητική ανάπτυξη στην Ελλάδα με ρυθμό -0,5% έναντι της αρχικής εκτίμησης για θετική, αλλά οριακή ανάπτυξη στο 0,2%.

Ακόμα πιο εφιαλτικό είναι το σενάριο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που θα προβλέπει για το 2009 αρνητική ανάπτυξη με ρυθμό -1%.

Οι νέες προβλέψεις «ακολουθούν» τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για περίοδο ύφεσης στην ελληνική οικονομία και δίνουν νέα επιχειρήματα στις Βρυξέλλες για να ζητούν από την χώρα μας ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Η Eurostat φαίνεται να απορρίπτει και τις εκτιμήσεις της Ελλάδας για το έλλειμμα. Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία θεωρεί ότι το 2008 το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 4,8% που προβλέπει η κυβέρνηση. Εάν αυτό επαληθευτεί θα χρειαστούν νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει λάβει μόνο έκτατα μέτρα και ζητά νέες παρεμβάσεις πιο μόνιμου χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να οριστικοποιήσει σχέδιο 10 μέτρων που προβλέπει:

- Νομιμοποίηση ημι-υπαίθριων χώρων και καταπατημένων εκτάσεων με στόχο έσοδα 4,8 δισ. ευρώ

- Πάγωμα μισθών και το 2010 με όφελος 1,6 δισ. ευρώ

- Αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και τα καύσιμα για έσοδα 1 δισ. ευρώ

- Επέκταση του μέτρου των απαλλαγών με αποδείξεις με στόχο 600 εκατ. ευρώ

- Παράταση της ρύθμισης για την περαίωση και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

- Επιβολή νέων ανώτατων συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος

Και ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει το πρόγραμμα λιτότητας, τα έσοδα από το ΦΠΑ «βουλιάζουν» και το Δημόσιο καταγράφει σημαντικές απώλειες σε σχέση με πέρυσι.

Στις 8 Ιουνίου, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές ο υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να παρουσιάσει νέα μέτρα που θα πείσουν το Eurogroup ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ έως το 2010.

Τρίτη, Απριλίου 21, 2009

Γερμανία: Ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος





Ισχυρή ανάκαμψη παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Απρίλιο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να ενισχύεται στις 13,0 μονάδες από τις -3,5 μονάδες του Μαρτίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007 που ο δείκτης βρίσκεται σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του ινστιτούτου, Πέτερ Βέστερχαϊντ, παρουσιάζονται σιγά σιγά ενδείξεις ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας μειώνεται.

«Έχουμε κάποιες μικρές ενδείξεις ότι η ταχύτητα της ύφεσης επιβραδύνεται», δήλωσε σε δημοσιογράφους, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.





Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

Πέντε λόγοι για...αισιοδοξία





Aναλυτές της Deutsche Bank επικαλούνται πέντε πρόσφατες εξελίξεις, που οδηγούν αρκετούς επενδυτές στην εκτίμηση ότι τα χειρότερα για την οικονομία -και τις μετοχές- έχουν παρέλθει: το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε το σχέδιο αγοράς προβληματικών στοιχείων ενεργητικού από τις τράπεζες.

Η Fed ανακοίνωσε σχέδια για την αγορά ενυπόθηκου χρέους και κρατικών ομολόγων. Οι λογιστικοί κανόνες mark-to-market τροποποιήθηκαν ώστε να γίνουν λιγότερο αυστηροί. Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν σταθεροποίηση της οικονομίας. Και το αμερικανικό χρηματιστήριο φαίνεται πως ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, όμως, υποστηρίζουν ότι η ύφεση δεν πρόκειται να λήξει επισήμως, παρά μόνον όταν υπάρξει σαφής βελτίωση στον τομέα απασχόλησης, μια προοπτική που δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank επικαλούνται τέσσερις ανησυχίες για το άμεσο μέλλον: τις δοκιμασίες (stress-tests) των τραπεζών, το μέλλον της Chrysler, την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης των τραπεζών, αλλά και την πολιτική, που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τάση ανάληψης ρίσκου.



Τρίτη, Απριλίου 14, 2009

Άρθρο απο capital.gr: Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές με το “βλέμμα“ στα αποτελέσματα

Ήπια είναι η κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών μετά την τετραήμερη διακοπή των συναλλαγών λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα που αρχίζουν να ανακοινώνονται για το α’ τρίμηνο χρήσης του 2009.

Χθες η Goldman Sachs ανακοίνωσε εντυπωσιακά κέρδη -αυξημένα κατά 13%- και μάλιστα μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματίσει. Τα καθαρά κέρδη των 1,81 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,39 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπέρασαν κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την κερδοφορία του ομίλου στα 1,64 δολάρια ανά μετοχή.

Από το ευρωπαϊκό «μέτωπο» ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα της Philips Electronics, της οποίας οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 5,1 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 17%. Στο α’ τρίμηνο οι ζημιές της διαμορφώθηκαν σε 59 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε την επιδείνωση των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται, κυρίως στις πωλήσεις λιανικής, στον κλάδο των κατασκευών, στις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς επίσης και στον κλάδο της υγείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης δεν αναμένεται ουσιαστική διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων το β΄ τρίμηνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,70% στις 189,38 μονάδες, μετά από άνοδο 1% την προηγούμενη εβδομάδα. Ο EuroStoxx 50, που αντανακλά την πορεία των 16 χρηματιστηριακών αγορών της Ευρωζώνης, σημειώνει άνοδο 0,83%

Σε επίπεδο τοπικών αγορών, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,67%, ο γαλλικός CAC-40 εμφανίζει κέρδη 0,47%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,51%. O RTS της Μόσχας σημειώνει άνοδο 0,73% και ο IMKB 100 της Κωνσταντινούπολης 0,25%

Αισιοδοξία στην Ασία μετά τη Goldman Sachs

Σε θετικό έδαφος κινούνται στην πλειονότητα τους τα ασιατικά χρηματιστήρια με μοχλό ανόδου τις τράπεζες και τις μεταλλευτικές εταιρείες, μετά τα κέρδη-έκπληξη της Goldman Sachs που ώθησαν τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την άνοδο των τιμών των μετάλλων.

Στα ταμπλό η μετοχή της Commonwealth Bank of Australia κέρδισε 3,8% εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της κερδοφορίας στον κλάδο, ενώ η μετοχή της HSBC Holdings σημείωσε άνοδο 4,1% στις συναλλαγές του Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ των μεταλλευτικών, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Jiangxi Copper, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού της Κίνας, σημειώνοντας άνοδο 9,2%.

Η Goldman Sachs εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο, καθαρά κέρδη 1,81 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,39 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την κερδοφορία του ομίλου στα 1,64 δολάρια ανά μετοχή.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο όμιλος είχε εμφανίσει κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,23 δολαρίων ανά μετοχή. Ο όμιλος ανέφερε πως τα καλύτερα των εκτιμήσεων καθαρά κέρδη αποδίδονται εν μέρει στα ιδιαίτερα ισχυρά έσοδα από συναλλαγές.

“Ξεκάθαρα, παρατηρείται ένα κλίμα αισιοδοξίας. Η αγορά τείνει να πιστεύει πως για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, τα χειρότερα έχουν παρέλθει”, σχολίασε ο Michael Heffernan, επικεφαλής συμβούλων της Austock Brokers σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύεται 1% στις 89,25 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχωρεί σε ποσοστό 0,59% στις 8.871 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ολοκλήρωσε στο -0,33%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται 2,91%, ενώ κέρδη 0,84% σημειώνει ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα. Οι Shanghai Composite και ο Shenzhen Composite σημειώνουν κέρδη 0,24% και 1,48% αντίστοιχα.

Ανοδικά κατά 0,6% κινείται στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα ενισχύεται κατά 0,33%. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε με άνοδο 2,45%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε κατά 1,12%. Στην Ινδία ο Sensex 30 καταγράφει κέρδη 1,51%. Στη Σιγκαπούρη τέλος, ο δείκτης Straits Times ολοκλήρωσε στο -0,78% στον απόηχο της ανακοίνωσης των αδύναμων στοιχείων για το ΑΕΠ, το οποίο συρρικνώθηκε 19,7% σε ετήσια, εποχικά προσαρμοσμένη βάση, με τους οικονομολόγους να αναμένουν πως θα συρρικνωθεί 7,5%.

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2009

Οικονομία: Το τέλος της συρρίκνωσης δεν σημαίνει αρχή ανάκαμψης





Οι οικονομολόγοι στην τελευταία δημοσκόπηση της «Wall Street Journal» προβλέπουν ότι η οικονομική ύφεση θα φθάσει στο τέλος της τον Σεπτέμβριο, παρ' όλο που οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ουσιαστικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 η οικονομία θα ανακάμψει τόσο, ώστε να επιτευχθεί μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις ΗΠΑ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο και κατά 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά -με υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,4%- δεν αναμένεται ενωρίτερα από το τρίτο τρίμηνο.

«Το τέλος της οικονομικής συρρίκνωσης δεν σημαίνει και αρχή της ανάκαμψης», τονίζει ο Ντέιβιντ Ρέσλερ της Nomura Securities. Πράγματι, οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την αγορά εργασίας παραμένουν δυσοίωνες. Μόλις το 12% των ερωτηθέντων εκτιμούν μείωση της ανεργίας κάποια στιγμή εντός του 2009.

Περισσότεροι από το ένα-τρίτο των οικονομολόγων εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας θα κορυφωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, ενώ περίπου το 50% θεωρούν ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν κατά μέσο όρο αύξηση της ανεργίας στο 9,5%, έναντι ποσοστού 8,5% του Μαρτίου. Παρ' όλα αυτά, κάνουν λόγο για επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των ανέργων, προβλέποντας την απώλεια 2,6 εκατ. θέσεων εργασίας μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, έναντι 4,8 εκατ. χαμένων θέσεων εργασίας της προηγούμενης περιόδου.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση, οι οικονομολόγοι διακρίνουν φέτος περισσότερες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Κατά μέσο όρο, οι 53 αναλυτές στη δημοσκόπηση της «WSJ» εκτιμούν ότι η ύφεση θα έλθει στο τέλος της τον Σεπτέμβριο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για τον Οκτώβριο.

Και είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ύφεσης που οι οικονομολόγοι δεν μεταθέτουν χρονικά την ημερομηνία ανάκαμψης.



Σάββατο, Απριλίου 11, 2009

Πρώτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα, καλυμμένο το

80% των δανειακών αναγκών του 2009



Ανοδικά αναθεωρεί η Merrill Lynch τις προβλέψεις της για το ύψος της προσφοράς κρατικών ομολόγων το 2009, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Απριλίου 2009.

Συνολικά το ύψος τους αναμένεται να φτάσει στο τρέχον έτος τα 765 δισ. ευρώ, θα διαμορφωθεί δηλαδή σε επίπεδα περίπου 141 δισ. ευρώ υψηλότερα έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που έκανε λόγο για 718 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2009 φτάνει τα 473,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο καθαρός δημόσιος δανεισμός μέσω ομολόγων θα εμφανιστεί φέτος αυξημένος κατά τουλάχιστον 73%, ήτοι κατά 122 δισ. στα 290 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με το 2008 εντοπίζονται στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Μάλιστα, από τα επιπλέον 122 δισ. ευρώ που προβλέπει η Merrill Lynch ότι θα χρειαστούν το 2009 τα κράτη της Ευρωζώνης και η Μ. Βρετανία, το 60% θα προέλθει από τις αυξημένες ανάγκες δανεισμού της Ισπανίας (κατά 34,3 δισ. ευρώ), της Γερμανίας (κατά 18,4 δισ. ευρώ και της Γαλλίας (κατά 18,2 δισ. ευρώ).

Η μοναδική χώρα που συμβάλει με αρνητικό ποσό στο συνολικό μέγεθος είναι η Ελλάδα, της οποίας ο καθαρός δανεισμός για το 2009 αναμένεται μειωμένος κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2008.

Ωστόσο, ένας παράγοντας που σύμφωνα με την έκθεση θα επηρεάσει την περαιτέρω πορεία της προσφοράς ομολόγων είναι και το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου. Εκτιμάται ότι συνολικά θα χρειαστούν επιπλέον 120 δισ. ευρώ και ότι μέρος του κόστους θα καλυφθεί και μέσω έκδοσης ομολόγων.

Στην περίπτωση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη «το χειρότερο δυνατό σενάριο», η Merrill Lynch εκτιμά ότι το μεγαλύτερο επιπλέον κόστος θα επωμιστούν η Ισπανία (40,7 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα (20,2 δισ. ευρώ), με τις πιθανότητες επαλήθευσης του σεναρίου όμως να είναι υπερδιπλάσιες για την Ελλάδα, ήτοι 15,6% (οι υψηλότερες μεταξύ των 11 χωρώ που εξετάζει η έκθεση), έναντι 7,4% για την Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η Merrill Lynch σημειώνει ότι δεν είναι κάτι που αναμένεται σύντομα. Υποθέτοντας ωστόσο ότι τέτοιες αγορές θα πραγματοποιηθούν τελικά με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας στα κεφάλαια της ΕΚΤ, που με τη σειρά της καθορίζεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και του ΑΕΠ, τότε ως ποσοστό επί του δημόσιου χρέους οι πιο ευνοημένες χώρες από μια τέτοια κίνηση θα ήταν η Φιλανδία, η Ισπανία και η Γερμανία. Αντίθετα για το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα απέφερε τα μικρότερα οφέλη.

Πάντως, σημειώνεται στην έκθεση, παρά τους φόβους για το μέγεθος της προσφοράς, μέχρι σήμερα μόνο η Γερμανία και η Μ. Βρετανία έχουν αντιμετωπίσει «αποτυχημένες» εκδόσεις ομολόγων.

Η Ελλάδα, αναφέρει η Merrill Lynch, είναι με διαφορά η χώρα που έχει καλύψει ήδη από το α’ τρίμηνο του έτους το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών της αναγκών για το 2009, σε ποσοστό 80%.

Ποσοστό που αντιπαραβάλει με το 25% της Γερμανίας και το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο και από το μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και που ανέρχεται σε 34%.

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2009

Άρθρο απο capital.gr: Συνεχίζεται η αισιοδοξία στην Wall μετά την έκπληξη της Wells Fargo

Mε ακρογωνιαίο λίθο της σημερινής ανόδου στην Wall Street την ανακοίνωση-έκπληξη του ιστορικού αμερικανικού τραπεζικού ομίλου Wells Fargo πως αναμένει κέρδη-ρεκόρ στο α΄ τρίμηνο, ο Dow κατάφερε να ανακτήσει τις 8.000 μονάδες.

Η είδηση για την Wells Fargo έδωσε τροφή στις ελπίδες των επενδυτών πως το χειρότερο ίσως να έχει παρέλθει για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο. Η τράπεζα ανέφερε πως τα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. δολ. ή 55 cents ανά μετοχή περίπου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα από την εξαγορά της Wachovia Corp. ξεπέρασαν τις προβλέψεις της. Οι μετοχές της Wells Fargo ενισχύονται 23,44%.

Τα καλά νέα όμως για τον τραπεζικό κλάδο συνεχίστηκαν, καθώς δημοσίευμα των "New York Times" αναφέρει πως η τραπεζική βιομηχανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος και νέων παρεμβάσεων για την διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων, επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στους εξονυχιστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι 19 τράπεζες που βρίσκονται υπό εξέταση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται ότι θα καταφέρουν να περάσουν τις "εξετάσεις", αν και τα αποτελέσματα μεταξύ των τραπεζών διαφέρουν σημαντικά.

Θετική επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών είχαν και τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, καθώς υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά μέγεθος μεγαλύτερο των εκτιμήσεων.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων μειώθηκαν την εβδομάδα που τελείωσε στις 4 Απριλίου κατά 20.000 στις 654.000, ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 750 στις 657.250. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν οι νέες αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 660.000.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μάκρο, σημαντική συρρίκνωση 28% κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, διαμορφούμενο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των 9 ετών, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης για πετρελαϊκά και καταναλωτικά προϊόντα από το εξωτερικό. Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε στα 25,97 δισ. δολάρια, από 36,20 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Την πρώτη αύξηση των τελευταίων οκτώ μηνών σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ το Μάρτιο, στον απόηχο της σημαντικής ανόδου της τιμής του πετρελαίου που μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα άνω του ενός έτους. Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε 0,5% το Μάρτιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ήτοι περίπου στο μισό σε σχέση με την αύξηση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 185,74 μονάδες (+2,37%) και βρίσκεται στις 8.022,85 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 50,15 μονάδων (+3,15%) φτάνοντας τις 1.640,81 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 22,54 μονάδων (+2,73%) και βρίσκεται στις 847,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Caterpillar καθώς διαπραγματεύεται στα $32,4501 με άνοδο 2,8801 δολαρίων ή σε ποσοστό 9,74%. Ακολουθούν η General Electric με κέρδη 9,12% στα $11,61 και η United Technologies στα $47,37 με άνοδο 6,16%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Wal-Mart Stores (-4,22%) και η Merck (-0,86%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

ΔΝΤ: Αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για πιστωτικές ζημιές

Προς τα πάνω αναμένεται να αναθεωρήσει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για τις συνολικές πιστωτικές ζημιές των αμερικανικών στοιχείων ενεργητικού από 2,2 τρισ. στα 2,8 τρισ. δολάρια.

Το ΔΝΤ για πρώτη φορά θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του και για τις πιστωτικές ζημιές στα ευρωπαϊκά στοιχεία ενεργητικού που είναι πιθανόν να υπερβούν το 1 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές, το ΔΝΤ ίσως να ανακοινώσει τις συνολικές παγκόσμιες ζημιές λίγο πιο πάνω από τα 4 τρισ. δολάρια, ενώ υπολογίζουν ότι τα τρία τέταρτα των ζημιών αυτών θα αφορούν στον τραπεζικό τομέα διεθνώς.

Οι αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται σε ακόμα πιο ευάλωτη θέση, καθώς είναι και οι περισσότερο εκτεθειμένες στην αγορά παραγώγων, ενισχύοντας έτσι τον κίνδυνο για αυξημένες ζημιές. Η αναθεωρημένη εκτίμηση του ΔΝΤ αποδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα και ενισχύει την πεποίθηση ότι θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να αντιμετωπιστεί η κρίση.




Αλμούνια: Σταδιακή ανάκαμψη το 2010

Αλμούνια: Σταδιακή ανάκαμψη το 2010





Αισιόδοξα μηνύματα αρχίσουν να εκπέμπουν αξιωματούχοι της Ε.Ε. όσον αφορά στις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι τα παγκόσμια πακέτα οικονομικής ενίσχυσης θα επιτρέψουν στην οικονομία να ανακάμψει σταδιακά κατά το 2010.

«Είμαι βέβαιος ότι με τα μέτρα αυτά θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια σταδιακής ανάκαμψης την επόμενη χρονιά» δήλωσε. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η διεθνής ύφεση, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι η Ε.Ε. θα επιβλέπει την αποτελεσματικότητα των ήδη υπαρχόντων μέτρων.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να καταπολεμήσουμε την κρίση και να αποκαταστήσουμε ένα φυσιολογικό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε.

Την ίδια ώρα η αρμόδια επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Νέλι Κρους υποστήριξε ότι οι τράπεζες που διασώθηκαν χάρη στα πακέτα στήριξης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα πρέπει να περιορίσουν το μέγεθός τους και να επιστρέψουν στις βασικές τους δραστηριότητες, ενώ τόνισε ότι η χρεοκοπία κάποιων δεν πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.



Τετάρτη, Απριλίου 08, 2009

Φρένο στον ελληνικό τουρισμο






«Τροχοπέδη» στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση του τουρισμού, θα σταθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, έπειτα από χρόνια ανάπτυξης με ποσοστό περίπου 4% ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο τουρισμός αλλά και τα συναφή επαγγέλματα αποτελούν την κύρια πηγή «τροφοδότησης» της ελληνικής οικονομίας καθώς 17,2% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, δηλαδή 44 δισ. ευρώ το χρόνο.

Οι ξενοδόχοι

Οι ξενοδόχοι-επιχειρηματίες της χώρας, ενδεχομένως να καθυστερήσουν να «ανοίξουν» τις πόρτες τους στους τουρίστες φέτος, κάνοντας μεγαλύτερη οικονομία στις δαπάνες τους αλλά και στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Σε πολλές τουριστικές περιοχές, οι επιχειρηματίες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές τους που φθάνουν έως και 30%, βασιζόμενοι κυρίως στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» (last minute bookings).

Η ΠΟΕΤ

Οπως τονίζουν στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι προκρατήσεις, κυρίως από Βρετανία, Γερμανία και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι μειωμένες κατά 15-20% σε σύγκριση με το 2008. Πάντως, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, εάν η ύφεση «χτυπήσει» τους Ευρωπαίους και μείνουν μακριά από την Ελλάδα, τότε η χώρα μας θα αντιμετωπίσει άμεση απειλή, τόσο στα έσοδά της από τον τουρισμό όσο και στον τομέα της εποχικής εργασίας. Η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό της καθώς 1 στις 5 θέσεις εργασίας είναι στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο ΣΕΤΕ

Σύμφωνα με στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το ζητούμενο για τους επιχειρηματίες, κατά τη φετινή χρονιά, δεν είναι η αύξηση του κέρδους αλλά η ελαχιστοποίηση των ζημιών τους. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δρ. Νίκος Αγγελόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στον τουρισμό και τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις «υποφέρουν» περισσότερο απ΄ όλους καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν «γυρίσει» την πλάτη τους στους επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.

ΤΖ.Ι.Α.




Τα αποτελέσματα πιέζουν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος βαδίζουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στις συναλλαγές της Τετάρτης μετά το αρνητικό ξεκίνημα στη σεζόν των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου από την αμερικανική Alcoa Inc, η οποία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης στην εταιρική κερδοφορία.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις γνωρίζουν οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής μετάλλων, με την Xstrata να υποχωρεί σε ποσοστό 3% και την Anglo American να καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,8%. Σημαντικές πιέσεις γνωρίζουν και οι τράπεζες, με την Societe Generale να σημειώνει βουτιά 4,1% και την HSBC Holdings να υποχωρεί σε ποσοστό 3,4%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί σε ποσοστό 0,92% και βρίσκεται στις 181,78 μονάδες, ενώ ο Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 0,90%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί σε ποσοστό 1,03%.

Σε επίπεδο περιφερειακών δεικτών ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,7%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,9%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται στο -0,8%. Ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,57%, ο ελβετικός SMI κατά 0,68%, ενώ στο Μιλάνο ο MIB30 σημειώνει πτώση 0,70%.

Σε αρνητικό έδαφος βαδίζουν και οι ρωσικοί δείκτες με τον RTS να καταγράφει απώλειες 0,51% και τον MICEX στο -0,61%. Κέρδη 0,40% σημειώνει στην Κωνσταντινούπολη ο ISE 100.

Στα μάκρο της ημέρας, συρρίκνωση 1,5% εμφάνισε η οικονομία του Ην. Βασιλείου στο πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (Niesr).

Η συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ακολούθησε την πτώση 1,6% που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Μεγάλες απώλειες στην Ασία

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους εξόρυξης και τον τραπεζικό τομέα, καθώς οι ζημιές στις Alcoa Inc. και Daiwa Securities Group Inc. αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην εταιρική κερδοφορία.

Στο ταμπλό η μετοχή της Alumina Ltd. σημείωσε βουτιά 5,7% στο Σίνδεϊ. Εξάλλου, απώλειες 6% σημείωσε η ιαπωνική χρηματιστηριακή Daiwa Securities μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχώρησε σε απομειώσεις. Η κινεζική πετρελαϊκή Cnooc Ltd. υποχωρεί 3,7% στο Χονγκ Κονγκ μετά την χθεσινή υποχώρηση της τιμής του αργού κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Η Daiwa Securities Group Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει να καταγράψει ζημιές για το σύνολο του έτους μετά την ενσωμάτωση απωλειών 173 εκατ. δολ. στην αξία των τοποθετήσεων της. Η αμερικανική Alcoa Inc. ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ζημιές για το πρώτο τρίμηνο του 2009, λόγω της επίδρασης από τη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές για αλουμίνιο.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχωρεί 2,7% διολισθαίνοντας στις 84,41 μονάδες, μετά τις χθεσινές απώλειες σε ποσοστό 0,4%. Ο δείκτης καταγράφει απώλειες 5,8% στο έτος, μετά την βουτιά-ρεκόρ 43% για το 2008.

Στα ασιατικά ταμπλό ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σε ποσοστό 2,7% στις 8.595 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ολοκλήρωσε στο -2,08%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει βουτιά 4,05%, ενώ απώλειες 2,03% σημειώνει ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα. Οι Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 2,67% ενώ ο Shenzhen Composite σημειώνει απώλειες 1,32%.

Πτωτικά κατά 2,39% κινείται στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα υποχωρεί κατά 2,93%. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε με απώλειες 2,34%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά 1,67%. Την ίδια στιγμή ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης σημειώνει απώλειες 2,18%, ενώ στην Ινδία ο Sensex 30 σημειώνει απώλειες 2,59%.

Τρίτη, Απριλίου 07, 2009

Μ. Βρετανία: Κάμψη βιομηχανικής

παραγωγής τον Φεβρουάριο για 12ο συνεχή μήνα

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Για δωδέκατο συνεχή μήνα μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Μ. Βρετανίας τον Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα τα τριμηνιαία στοιχεία σημείωσαν τη μεγαλύτερη κάμψη από το 1968, σύμφωνα με το γραφείο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,9% τον Φεβρουάριο σε μηνιαίο επίπεδο, σε σύγκριση με την αναθεωρημένη μείωση του 3% τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας την μικρότερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2008.

Η παραγωγή εξοπλισμού μεταφορών – ιδιαίτερα η παραγωγή των εξαρτημάτων αυτοκινήτων – συντέλεσαν περισσότερο στην πτώση, αν και τα βασικά μέταλλα καθώς και τα μη μεταλλικά ανόργανα στοιχεία επηρέασαν τα στοιχεία.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 13,8% τον Φεβρουάριο, μείωση που αποτελεί την μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1981 και εμφανίζεται σε σχέση με την αναθεωρημένη μείωση 12,9% του Ιανουαρίου.

© Dow Jones Newswires

Δευτέρα, Απριλίου 06, 2009

Αλλαγή τάσης στο Χ.Α.

Σε αρνητικό έδαφος "γυρίζει" ο Γ.Δ. του Χ.Α. παρά τα κέρδη έως 2,1% νωρίτερα. Παρόμοια εικόνα και στο δείκτη των τραπεζών, που καταγράφει απώλειες 1,8%, "απορροφώντας" τα 2/3 του συνολικού τζίρου και με διακύμανση που αγγίζει το 6%.
Ο δείκτης των τραπεζών έχει ήδη καταγράψει «άλμα» 43,82% στις προηγούμενες 18 συνεδριάσεις. Σήμερα συνέχισε αυτό που ορισμένοι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει ως «αντίδραση διαρκείας» με άνοδο έως και 4,13% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Αυτή τη στιγμή υποχωρεί σε ποσοστό 1,77%, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.730,75 μονάδες με απώλειες 1,35%.

Λίγο πριν τις 16:00 η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε 122,8 εκατ. ευρώ, το 66% των οποίων έχει ήδη διοχετευθεί σε συναλλαγές σε τραπεζικούς τίτλους.

Αυτή τη στιγμή συνολικά 59 μετοχές διαπραγματεύονται ενισχυμένες, έναντι 134 που υποχωρούν και 90 που διατηρούνται αμετάβλητες.

Στο ταμπλό του FTSE20 ανοδικά κινούνται μόνοι οι Ελλάκτωρ (+0,25%), Τιτάν (+0,19%) και Coca-Cola 3E (+0,18%).

Αμετάβλητη στα 1,15 ευρώ διατηρείται η μετοχή της ATEBank, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η Alpha Bank που υποχωρεί 4,14% στα 5,56 ευρώ.

Σε 3,14% διαμορφώνονται οι απώλειες της Τρ. Πειραιώς, ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil (που από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2008).

Με απώλειες που υπερβαίνουν το 1% ακολουθούν οι ΟΤΕ, Τ.Τ., ΟΠΑΠ, Τρ. Κύπρου και Marfin Popular Bank.

Τραπεζικό μοτίβο ανόδου στο Χ.Α.

Με τους τίτλους των τραπεζών ξανά στο «προσκήνιο» και στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο δείκτης των τραπεζών με το σύνολο των τίτλων του σε θετικό έδαφος έχει ήδη καταγράψει «άλμα» 43,82% στις προηγούμενες 18 συνεδριάσεις, ενώ σήμερα συνεχίζει αυτό που ορισμένοι αναλυτές έχουν αποκαλέσει «αντίδραση διαρκείας» με άνοδο έως και 4,13%.

Αυτή τη στιγμή ενισχύεται σε ποσοστό 3,98%, δίνοντας «ώθηση» στο Γενικό Δείκτη που βρίσκεται στις 1.789,20 μονάδες με κέρδη 1,97%.

Με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας της συνεδρίασης η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε 38,6 εκατ. ευρώ, το 70% περίπου των οποίων έχει ήδη διοχετευθεί σε συναλλαγές σε τραπεζικούς τίτλους.

Αυτή τη στιγμή συνολικά 104 μετοχές διαπραγματεύονται ενισχυμένες, έναντι 28 που υποχωρούν και 30 που διατηρούνται αμετάβλητες.

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2009

Ευρώπη: Προσπάθειες για λύσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο

Λύσεις στα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου εξακολουθούν να αναζητούν κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας, προκειμένου το κράτος να βοηθήσει τους πιστωτικούς οργανισμούς να διαχειριστούν το μη ρευστοποιήσιμο ενεργητικό τους.

Επανέλαβε ωστόσο ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν μόνες λύσεις για το λεγόμενο «τοξικό» ενεργητικό. «Δεν έχω ακόμη πειστεί ότι τα μοντέλα των τραπεζών επισφαλειών (bad banks) των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Στάινμπρουκ.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται σχέδιο που θα ενισχύει τα εργαλεία παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε χαλάρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις επεκτάσεις κατοικιών, με στόχο να τονώσει την κατασκευαστική δραστηριότητα. «Εάν το 10% των ιδιοκτητών εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία, θα διοχετευθούν στην οικονομία 60 με 70 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Μπερλουσκόνι.



Τετάρτη, Απριλίου 01, 2009

Αισιοδοξία στη Wall Street με στήριξη από τα μάκρο

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009 - 16:46
Διευρύνουν τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες στη Wall Street βρίσκοντας στήριξη στα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις πωλήσεις κατοικιών.

Οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα κινήθηκαν ανοδικά το Φεβρουάριο, έχοντας υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης πωλήσεων που καταρτίζει η National Association of Realtors ενισχύθηκε 2,1%στις 82,1 μονάδες από 80,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα βελτιωθούν ελαφρά.

Ενθαρρυντικά ήταν εξάλλου και τα μάκρο από τον τομέα της μεταποίησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προμηθειών, ο μεταποιητικός δείκτης ISM ανέκαμψε στις 36,3 μονάδες το Μάρτιο από 35,8 μονάδες τον προηγούμενο, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα των 50 μονάδων, γεγονός που καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών ανήλθε στις 41,2 μονάδες από 33,1 μονάδες, ξεπερνώντας τις 40 μονάδες για πρώτη φορά σε διάστημα 7 μηνών.

Οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% στις αρχικές συναλλαγές της Τετάρτης καθώς τα βλέμματα στρέφονται στη σύνοδο των ηγετών της G20 στο Λονδίνο, ενώ την ίδια στιγμή το φως της δημοσιότητας βλέπουν δημοσιεύματα που φέρνουν πιο κοντά στην πτώχευση την General Motors. Στις αρχικές συναλλαγές το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν εξάλλου και τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 144,48 μονάδες (+1,90%) και βρίσκεται στις 7.753,40 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 18,78 μονάδων (+1,23%) φτάνοντας τις 1.547,37 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 12,03 μονάδων (+1,51%) και βρίσκεται στις 809,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η American Express καθώς διαπραγματεύεται στα 14,17 δολ. με άνοδο 0,72 δολ. ή σε ποσοστό 5,35%. Ακολουθούν η Citigroup με κέρδη 4,35% στα 2,64 δολ. και η Microsoft στα 19,11 δολ. με άνοδο 4,03%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Motors (-7,11%), η Boeing (-0,93%) και η Home Depot (-0,04%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η σύνοδος της G20 στο Λονδίνο αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο επόμενο διάστημα, καθώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση -παρά τις όποιες διαφορές τους- για την εξομάλυνση της παγκόσμιας κρίσης. Οι πρώτες δηλώσεις από το Λονδίνο επιβεβαιώνουν ότι βασικό θέμα της συνόδου θα αποτελέσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ότι η συντονισμένη δράση τω κρατών με στόχο την ενδυνάμωση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -μεταξύ των οποίων και των hedge funds- θα είναι το επίκεντρο της συνόδου.

Τόσο ο Μπράουν, όσο και ο Ομπάμα τόνισαν πως οι ηγέτες του G20 είναι φυσικό να μην μπορούν να συμφωνήσουν και στον τελευταίο “κοινό παρανομαστή” που θα συζητηθεί στη σύνοδο, ωστόσο ανέφεραν -και κυρίως ο πρόεδρος των ΗΠΑ- πως τα ΜΜΕ έχουν δώσει υπερβολικές διαστάσεις στις τυχόν διαφορές που παρατηρούνται στους κόλπους της ομάδας.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχει "εξαιρετική σύγκλιση" μεταξύ των ηγετών, παρά τη "μεγάλη επιθυμία των media να δουν συγκρούσεις και δράματα" στην G20.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη GM

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας φέρουν τον Αμερικανό πρόεδρο να θεωρεί μία γρήγορη και ελεγχόμενη πτώχευση ως τον καλύτερο τρόπο αναδιάρθρωσης της General Motors.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται έτοιμος να αφήσει και την Chrysler LLC να πτωχεύσει και να πουληθεί τμήμα-τμήμα, αν και εφόσον η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη στρατηγική συμμαχία της με την Fiat.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στην GM διορία 60 ημερών για να μειώσει περαιτέρω το κόστος και το δανεισμό της, σε μεγαλύτερη δε έκταση από ό,τι είχε προτείνει η διοίκηση της εταιρείας στο σχέδιο βιωσιμότητας.

"Γκρίζες" προβλέψεις για την αγορά εργασίας

Στα μάκρο της ημέρας, παραμένει σε πτωτική τροχιά η αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς ο ιδιωτικός τομέας απώλεσε επιπλέον 742.000 θέσεις εργασίας το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ιδιωτική εταιρεία ADP.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μείωση των θέσεων απασχόλησης κατά 656.000 στο εξεταζόμενο διάστημα.

Το Φεβρουάριο η ADP είχε ανακοινώσει την απώλεια 651.000 θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Μαρτίου, μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 500 υπαλλήλους, μείωσαν τις θέσεις απασχόλησης κατά 128.000 ενώ μεσαίες επιχειρήσεις έχασαν 330.000 θέσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα "έκοψαν" 284.000 θέσεις.

Συνολικά 415.000 θέσεις απασχόλησης απώλεσε ο τομέας υπηρεσιών, ενώ 206.000 θέσεις ο τομέας μεταποίησης.

Morgan Stanley: Γιατί πουλάμε στο ράλι

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009 - 08:38
Η κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου είναι καλή ευκαιρία για πωλήσεις καθώς τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι περιορισμένα και η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει πλήρως την πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, σχολιάζει σε έκθεση της η Morgan Stanley (Α rally to sell into).

«Ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες υποθέσεις δεν βλέπουμε σημαντικό περιθώριο ανόδου για τον δείκτη SP500 πάνω από την περιοχή των 825-850 μονάδων. Πιστεύουμε ότι η κούρσα αυτή προσφέρεται για πωλήσεις. Aναμένουμε σημαντική εξασθένηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στους κυκλικούς κλάδους πριν η κατάσταση αρχίσει να βελτιώνεται. Είναι προτιμητέο να πάρουμε τα κέρδη μας στις μετοχές που κατάφεραν σημαντική ανάκαμψη, ιδιαίτερα σε όσες παραμένουν ευάλωτες σε πιθανή απογοήτευση είτε λόγω πτώσης των κερδών είτε λόγω χαμηλού guidance».

«Θα αισθανόμασταν πιο άνετα με την άποψη ότι η άνοδος σηματοδοτεί την αρχή μιας κυκλικής ανάκαμψης, όπου η κερδοφορία και οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, αν βρισκόμασταν κοντά στον πάτο της κερδοφορίας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Απλά, δεν πιστεύουμε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πλήρως την προοπτική περαιτέρω εξασθένησης της κερδοφορίας ή ότι θα παραβλέψει την αδυναμία αυτή εστιάζοντας στην ανάκαμψη».

Η Morgan Stanley παραδέχεται, ωστόσο, ότι την ανησυχεί το γεγονός ότι η αγορά ευρέως πιστεύει ότι η άνοδος από τα χαμηλά του Μαρτίου είναι ένα bear market ράλι. Tην ανησυχεί επίσης και το γεγονός ότι μετά από ανοδική αντίδραση 21% η πίεση σε όσους διακρατούν θέσεις short πρέπει να είναι μεγάλη. Σε περίπτωση που οι σορτάκηδες «λυγίσουν» δεν αποκλείεται το κλείσιμο θέσεων να δώσει ανοδική ώθηση στον δείκτη SP500 πάνω από τα επίπεδα της δίκαιης αποτίμησης του, αναφέρει η έκθεση.